Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

Ζούμε την πολιτική σχιζοφρένεια

Η εξουσία από μόνη της είναι ήδη διαστροφή. Ενας συντηρητικός ή και πουριτανός, ένας μειονεκτικός και συμπλεγματικός, ένας ψυχονευρωτικός και ψευδομανής στην εξουσία, ανεξάρτητα αν νομίζει ότι είναι φιλελεύθερος, σοσιαλιστής, αριστερός ή ακόμη και επαναστάτης, αν είναι θεοφοβούμενος, άθεος, αμνός του Θεού ή δαίμονας της ασφάλτου, είναι η διαστροφή της διαστροφής!

του Στέλιου Συρμόγλου

Οπως μπορεί να έχει κανείς τη γώμη ότι η εθνοπροδοσία (η συνεργασία δηλαδή με ξένες δυνάμεις ή με τον κατακτητή παλαιότερα) και η... προδοσία της δημοκρατίας ( η συνεργασία με φρενοβλαβείς εγχώριους τυράννους με γύψινη λογική), είναι τα μόνο εγκλήματα. Ομως, η εμπειρία των ιστορικών συντάσσεται με την άποψη του Δάντη, σύμφωνα με την οποία όλων των ειδών οι προδότες βρίσκονται στον ένατο, στον έσχατο, κύκλο της κόλασης, στην κατάψυξη!..

Η πολτική παχυδερμία και αναλγησία απέναντι στον κοινωνικό πόνο, η πρόσδεση των εξουσιολάγνων σε πολιτικές πρακτικές που καθηλώνουν την κοινωνία, έχοντας προηγουμένως ταριχεύσει, υποθηκεύσει ή και πουλήσει τη συνείδησή τους, η εμμονή τους στην εξυπηρέτηση ανομολόγητων συμφερόντων, με το σύνηθες πρόσχημα της "σωτηρίας" ενός καταπονημένου και σε σύγχυση λαού, συνιστούν "καραμπινάτη" προδοσία. Με όλα μάλιστα τα δομικά στοιχεία της ηθικής χωρίς Ηθική. Πολύ περισσότερο όταν "λαοκτόνες" πολιτικές παρουσιάζονται με την επικάλυψη της κοινοβουλευτικής νομιμότητας και ενδυναμώνονται με τη διασπορά του φόβου στις κοινωνικές ομάδες, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή τους.

Και να σκεφτεί κανείς ότι σε τούτη την έρμη χώρα, πλεονάζουν οι "δημοκράτες" και οι "προοδευτικοί" της πολιτικής. Και ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση, πολλοί "αγόρασαν" αντιστασιακούς τίτλους από το παζάρι στο Μοναστηράκι. Κι άλλοι τόσοι εντρύφησαν στην αντιστασιολογία της δεκάρας, στην αντιστασιοποίηση και στην αντιστασιομανία, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη υπεραξία, ώστε να κυριαρχήσουν και μέχρι τις μέρες που διατρέχουμε στο πολιτικό σκηνικό. Χρυσοκάνθαροι, "βεντέτες" της αντίστασης, ακόρεστοι θεσιθήρες, υπόδουλοι πολιτικών παθών και της εξουσιαστικής πλεονεξίας κι όχι μόνο. Με την ανοχή πάντα του λαού. Με την νοοτροπία που έντεχνα καλλιέργησαν, για να καθυποτάξουν τους πολίτες στις ανάγκες τους, έτσι ώστε να γίνουν ψηφοφόροι-υποχείρια.

Δεν φτάσαμε τυχαία στη σημερινή ασφυκτική κατάσταση. Στην προχθεσινή τραγελαφική εικόνα που παρουσίαζε το Κοινοβούλιο. Στην τελμάτωση της κοινωνίας. Στην προοδευτική παραμόρφωση του νοήματος της δημοκρατίας και της κατακτημένης ελευθερίας. Στο συνασπισμό των μετρίων και των βλακών της πολιτικής. Στην ανεμπόδιστη σύγκρουση των αντιθέσεων, για να προκύψει από τη σύγκρουση αυτή η σύνθεση των αντιφατικών δυνάμεων, στην πιο εκτρωματική της μορφή.

Κι όσο οι Ελληνες διατηρούμε στενή σχέση με τη λέξη "λήθη", αν δεν τη διαγράψουμε οριστικά και ενσυνείδητα από το λεξιλόγιό μας, όχι απλώς θα ανεχόμαστε τον παθολογικά ψεύτη Αντώνη Σαμαρά να δίνει "μαθήματα ειλικρίνειας" από το βήμα της Βουλής, τον μεγαλομανή Βαγγέλη Βενιζέλο να "εξανίσταται" για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και τον αδαήμονα Αλέξη Τσίπρα να καλεί σε "μονομαχία στο Ελ Πάσο", όπως και άλλες καρικατούρες της πολιτικής να προκαλούν την νοημοσύνη μας και την αισθητική μας, αλλά θα καταλήξουμε να μη ζούμε σ' ένα έθνος ελεύθερο.

Θα πρέπει να θυμόμαστε, να θυμόμαστε την πορεία των αυτόκλητων "σωτήρων" μας, για την άγρυπνη διαφύλαξη των στοιχειωδών δικαωμάτων μας, για τα οποία οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν. Και χρειάστηκε να περπατήσουν ανάμεσα από τόσες συμφορές. Ο λαός πλήρωσε ακριβά το τίμημα της ελεύθερης και αξιοπρεπούς ζωής του. Θα ήταν από μέρους μας το λιγότερο προδοσία απέναντί τους, αν λησμονουσαμε το τίμημα αυτό.

Αν μια ομάδα ψυχιάτρων παρακολουθούσε την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, το πολιτικό παραλήρημα και τις πολιτικές αντιφάσεις, καρυκευμένες με απύθμενη θρασύτητα και ψεύδος ασύστολο, με αγένεια και χαμέρπεια, θα διεπίστωνε όχι μόνο συμπτώματα παράνοιας, όχι απλώς ευήθειας και επαναληπτικής πολιτικής βλακείας, αλλά και σχιζοφρένειας...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP