Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

«Αγαπώ τη Γερμανία» δηλώνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κέρι

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Bild, παραδέχεται ότι υπάρχουν "εντάσεις" στις σχέσεις με τη Γερμανία, το μεγαλύτερο εταίρο των ΗΠΑ, εξαιτίας…

των κατηγοριών για κατασκοπεία, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι οι δυο σύμμαχοι θα διατηρήσουν μια "ισχυρή σχέση".
Υπό την πίεση βουλευτών, η γερμανική κυβέρνηση μελετά τώρα την πιθανότητα να καταθέσει στη Μόσχα για την υπόθεση αυτή ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Σνόουντεν αποκάλυψε στον Τύπο έγγραφα σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. "Χωρίς αμφιβολία η κατάσταση αυτή οδήγησε σε ένταση με τη Γερμανία και τους Γερμανούς", υπογραμμίζει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

"Ωστόσο, η σχέση μας είναι ισχυρή και θα παραμείνει ισχυρή. Στις δύσκολες στιγμές, οι φίλοι συνεργάζονται με ειλικρίνεια και αμοιβαίο σεβασμό και η Γερμανία είναι από τους μεγαλύτερους φίλους των ΗΠΑ και από τους πιο σημαντικούς συμμάχους μας", δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Χαρακτηρίζοντας τη Γερμανίδα καγκελάριο "εξαιρετική εταίρο", ο Κέρι εκτιμά ότι ζητήματα όπως η Συρία, το Ιράν ή η συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουάσινγκτον, είναι "πολύ σημαντικά για να μην προχωρήσουμε μαζί". "Θα ξεπεράσουμε λοιπόν μαζί την κατάσταση αυτή", τονίζει ο Κέρι και προσθέτει:"Αγαπώ τη Γερμανία".

Ο Τζον Κέρι, ο οποίος μετέβη το Φεβρουάριο στη Γερμανία, εκφράζει την επιθυμία του να "επιστρέψει το συντομότερο δυνατό" στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς για τους τρόπους βελτίωσης των σχέσεων με το Βερολίνο, ο αμερικανός υπουργός τόνισε:" συνομιλούμε με τους Γερμανούς εταίρους μας για να δούμε πώς μπορούμε να συντονίσουμε καλύτερα τις προσπάθειές μας στον τομέα των απόρρητων πληροφοριών και πώς θα διαλύσουμε τις γερμανικές αμφιβολίες".

Το Βερολίνο ελπίζει να συνάψει με την Ουάσινγκτον συμφωνία που θα απαγορεύει την κατασκοπεία ανάμεσα στις δυο χώρες. Ο Κέρι, ο οποίος προσπαθεί τώρα ν΄αποτρέψει μια αποτυχία των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, αναχώρησε σήμερα από το Τελ Αβίβ για την Ιορδανία όπου θα συναντηθεί εκ νέου με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και θα έχει συνομιλίες με το βασιλιά Αμπντάλα. Σύμφωνα με επίσημες αμερικανικές πηγές, ο Κέρι σκοπεύει να επιστρέψει αύριο στην Ιερουσαλήμ για νέες συνομιλίες.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP