Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές ο Μουμπάρακ

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ:Ξέχωρα από την αγάπη μας για δημοκρατία και τραλαλό, εμάς ως χώρα μας συμφέρει η ισλαμοποίηση της περιοχής;


«Εχω ευθύνη να αποκαταστήσω την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Αίγυπτο», τόνισε στο διάγγελμά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του να μην θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές το Σεπτέμβριο.
Ο επί 29 έτη ηγέτης της Αιγύπτου δήλωσε πως δεν θα αποχωρήσει από τη χώρα αλλά θα εγκαταλείψει την προεδρία στο τέλος της θητείας του.
Είπε ακόμη ότι θα εργαστεί για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και πως θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις - οικονομικές κοινωνικές και πολιτικές - για να καταπολεμηθεί η ανεργία, η φτώχια και για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Αιγυπτίων.
Η είδηση έγινε αρχικά δεκτή με ενθουσιασμό από τους χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν συνθήματα όπως «Φύγε - φύγε» και «Ελευθερία - Ελευθερία».

«Θα με κρίνει η Ιστορία»

«Ο Χόσνι Μουμπάρακ που σας μιλά σήμερα είναι περήφανος για τα επιτεύγματα του όλα αυτά τα χρόνια που υπηρέτησε την Αίγυπτο και το λαό της», δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. «Αυτή είναι η χώρα μου. Εδώ έζησα, αγωνίστηκα και υπερασπίστηκα τη γη της, την κυριαρχία και τα συμφέροντα της, και θα πεθάνω στο έδαφος της».
»Δεν σκόπευα έτσι και αλλιώς να βάλω υποψηφιότητα. Οτιδήποτε και να συμβεί δεν θα φύγω από τη χώρα. Θα πεθάνω στη χώρα. Θα επαναφέρω την ειρήνη και θα αλλάξω όσα πράγματα ζητήθηκαν από το λαό μου και ιδιαίτερα από τη νεολαία, την οποία η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως βασική προτεραιότητα. Τα γεγονότα μας αναγκάζουν να επιλέξουμε μεταξύ σταθερότητας και χάους. Η ιστορία θα κρίνει τον Χόσνι Μουμπάρακ. Όπως όλους».

«Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν»

Κανείς δεν έμεινε ικανοποιημένος από το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ, δηλώνει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, διαμηνύοντας ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.

Eλ Μπαραντέι: Tέχνασμα οι εξαγγελίες
 
Ο επί μακρό χρονικό διάστημα Αιγύπτιος διπλωμάτης Μοχάμεντ Έλ Μπαραντέι, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο πρόεδρος Μουμπάρακ, προχώρησε αρκετά ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των διαδηλωτών στην Αίγυπτο.
Παράλληλα χαρακτήρισε τις εξαγγελίες, ως τέχνασμα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, όπως μετέδωσε το CNN.
Το Αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο, το οποίο είχε πάρει νωρίτερα συνέντευξη από τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ελέγχου των Εξοπλισμών του ΟΗΕ, άφησε να εννοηθεί ότι ο Ελ Μπαραντέι θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως αυτό να είναι το κύριο μέλημά του.

Αμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ ζήτησαν οι διαδηλωτές

Την άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία ζήτησαν οι χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στον κέντρο του Καΐρου. «Φύγε! Φύγε!» φώναξαν χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, μόλις ενημερώθηκαν για την ομιλία του προέδρου.
«Ο πρόεδρος είναι πολύ πεισματάρης, αλλά εμείς είμαστε πιο πεισματάρηδες από εκείνον. Εμείς δεν θα φύγουμε από την πλατεία Ταχρίρ (της Απελευθέρωσης), το επίκεντρο της κινητοποίησης», δήλωσε ένας επικεφαλής της διαδήλωσης με ένα τηλεβόα.
«Εγώ θα μείνω εδώ για όσο δεν θα εγκαταλείπει την εξουσία», τόνισε ο Αμπού ελ-Ελα, ένας άλλος διαδηλωτής.
Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Αίγυπτο, ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε συμβουλεύσει τον Αιγύπτιο ομολόγό του να μην θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, σε ένα μήνυμα που μεταβιβάστηκε από έναν πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, αποκαλύπτουν σήμερα οι New York Times.
Το αίτημα διαβιβάστηκε από τον Φράνκ Ουάισνερ, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο τη Δευτέρα, μετά από αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, γράφει η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα επικαλούμενη αμερικανούς διπλωμάτες.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP