Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ανεκμετάλλευτος πλούτος στο υπέδαφος της Ηπείρου. Πετρέλαιο στα 5 χλμ βάθος!

Ένας τεράστιος πλούτος κρύβεται στους φυσικούς και ορυκτούς πόρους της Ηπείρου, που αν αξιοποιηθούν ορθολογικά θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της Περιφέρειας και να την μετατρέψουν σε μία δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή.

Αυτό προκύπτει από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποίησε η...
Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία και η Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών με θέμα «Η Γεωλογική Έρευνα ως μοχλός ανάπτυξης της Ηπείρου». Οι εισηγήσεις κατά τη διάρκεια της ημερίδας από εξειδικευμένους επιστήμονες επιβεβαίωσαν τον τίτλο της Ημερίδας και τις...
αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνουν στην Περιφέρεια οι φυσικοί και ορυκτοί πόροι, που στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο υδρογεωλόγος του ΙΓΜΕ Ηπείρου Βαγγέλης Νικολάου η Ήπειρος είναι το πλουσιότερο υδατικό διαμέρισμα της Ελλάδας και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να βγάλει την περιοχή, ακόμη και την χώρα από την οικονομική κρίση. Δεν είναι τυχαίες εξάλλου οι συχνές αναφορές στον υπόγειο πλούτο της Ελλάδας και οι προσπάθειες του υπουργείου Περιβάλλοντος να προωθήσει τις έρευνες.

«Η Ήπειρος είναι ένα απέραντο γεωλογικό πάρκο. Παρότι πρόκειται για μία υποβαθμισμένη Περιφέρεια έχει ως πλεονέκτημα τους ορυκτούς πόρους, τα επίγεια και υπόγεια ύδατα που επαρκούν για δύο πόλεις μεγέθους της Αθήνας. Πρόκειται για μία τεράστια εθνική περιουσία και μία αναπτυξιακή δύναμη που θα πρέπει να αξιοποιηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τα νερά δεν είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί στην Ήπειρο. Υπάρχουν αποθέματα αδρανών υλικών, γεωθερμικών πεδίων, κοιτάσματα αργίλου και τύρφης και πέτρα.

Επιπλέον στην Ήπειρο εντοπίζονται σημαντικά γεωλογικά «μνημεία» όπως για παράδειγμα η χαράδρα του Βίκου – Αώου που έχει ενταχθεί στα Γεωπάρκα της Ουνέσκο. «Η ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις για το περιβάλλον και όχι με άναρχη εκμετάλλευση μπορούν να δώσουν μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην Ήπειρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου. Αξιοποίηση της γεωθερμίας Το πρώτο διαπιστωμένο γεωθερμικό πεδίο με μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης έχει χωροθετηθεί στην Άρτα, ωστόσο αρχικές έρευνες έχουν γίνει και στην Κόνιτσα και στο βόρειο τμήμα του νομού Άρτας, όπου εκτιμάται πως μπορούν να βρεθούν νέα πεδία.

Οι έρευνες στην περιοχή ξεκίνησαν από το 1996 και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το γεωθερμικό πεδίο στις Συκιές Άρτας, οι έρευνες συνεχίστηκαν με το Γ’ ΚΠΣ και βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού σε θερμοκρασία άνω των 50 βαθμών Κελσίου. Σήμερα το πεδίο αυτό «αναμένει» την ολοκλήρωση της υπουργικής απόφασης ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια και να μπορέσει να μισθωθεί για να καταστεί αξιοποιήσιμο, πιθανότατα από κάποια ιδιωτική επένδυση.

Πολύ κοντά στην αξιοποίηση του πεδίου είχε φτάσει η Νομαρχία Άρτας πριν δύο χρόνια, ωστόσο στάθηκε εμπόδιο ένα κενό στη νομοθεσία, το οποίο βέβαια σε άλλες Περιφέρειες είχε παρακαμφθεί. Η γεωθερμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη καλλιεργειών και ιχθυοκαλλιεργειών όπως σημείωσε ο Γεωλόγος διευθυντής ΔΙΓΕΘΜΥ ΙΓΜΕ Γιώργος Χατζηγιάννης, ο οποίος υπογράμμισε πως θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί αυτή η μορφή ενέργειας, που είναι η φιλικότερη προς το περιβάλλον. Μάλιστα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις θερμοκηπίων για την αξιοποίηση της γεωθερμίας με στόχο την θέρμανση, κάτι που εξασφαλίζει εξαγωγές στο εξωτερικό αλλά και πολλές θέσεις εργασίας.

Ως ενδεικτικές καλλιέργειες ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης τη ντομάτα και τα σπαράγγια, που μπορούν να πωληθούν σε υψηλές τιμές. Αισιοδοξία για πετρέλαιο Κατά τη διάρκεια της ημερίδας σημαντική ήταν η εισήγηση του γεωλόγου των ΕΛΠΕ Φαίδωνα Μαρνέλη που αναφέρθηκε στην έρευνα υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα. Ο κ. Μαρνέλης έκανε μία αναδρομή στις έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν και εξήγησε γιατί ορισμένες τεχνικές εξόρυξης δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους «καρπούς».

Πρόσθεσε επίσης πως οι νέες τεχνικές που αναπτύσσονται δίνουν τη δυνατότητα για εγκυρότερες έρευνες σε μεγαλύτερο βάθος και με λιγότερο κόστος, το οποίο ωστόσο παραμένει πολύ υψηλό. Πάντως σε ότι αφορά το ενδεχόμενο κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ήπειρο υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία και στόχος είναι να βρεθεί χρηματοδότηση για την συνέχιση των ερευνών και στη συνέχεια των απαραίτητων γεωτρήσεων.

Εξάλλου είναι γνωστό πως έρευνες είχαν ξεκινήσει στην περιοχή του Καλπακίου και οι τοπικοί φορείς αναμένουν τις εξελίξεις από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να γίνει μία ακόμη απόπειρα εξόρυξης πετρελαίου.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ
ele.gr - epirus-ellas

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP