Πυροβολισμοί με νεκρούς σε κατασκήνωση στο Όσλο
Μια δεύτερη αιματηρή επίθεση συντάραξε τη Νορβηγία, καθώς άγνωστος, ντυμένος αστυνομικός ανοιξε πυρ σε περιπου 700 νεαρά άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην κατασκήνωση της νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο νησάκι Ουτόγια, σε αποσταση 40 χλμ. από το Όσλο. Αδιευκρίνιστος μέχρι στιγμής αριθμός από νεαρά παιδιά ηλικίας 14-18 ετών έχασαν την ζωή τους, ενώ ο οπλοφόρος...
συνελήφθη από την αστυνομία. Υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να υπάρχουν εκρηκτικά κοντά στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων. Η αστυνομία πιστεύει πως τα δύο περιστατικά συνδέονται.
Οι πληροφορίες για τα θύματα της επίθεσης στην Ουτόγια είναι ακόμη θολές: Μαρτυρίες στα νορβηγικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αριθμό νεκρών που κυμαίνεται μεταξύ 4 και 20, αλλά η αστυνομία αναφέρει πως δεν μπορεί προς το παρόν να επιβεβαιωθεί εάν υπάρχουν νεκροί.
Στο μικρό νησί επικράτησε πανικός μέχρι να φτάσουν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι κατασκηνωτές δεν είχαν καταφέρει ακόμη να συνέλθουν από το σοκ της είδησης για την επίθεση στο κέντρο του Όσλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης της Νορβηγίας, ο δράστης εμφανίστηκε στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, φορώντας στολή αστυνομικού, δηλώνοντας ότι ήθελε να πραγματοποιήσει έλεγχο στο νησί μετά τις αιματηρές επιθέσεις στην πρωτεύουσα.
Κατόπιν, μπήκε στην κατασκήνωση και άνοιξε πυρ κατά των παρευρισκομένων με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός και πολλά παιδιά να πηδήξουν στη θάλασσα προκειμένου να γλιτώσουν απ’ τις σφαίρες.
Ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, που ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει το Σάββατο στην κατασκήνωση, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως η κατάσταση στην Ουτόγια είναι κρίσιμη.
Σήμερα το βράδυ, επρόκειτο να μιλήσει στη νεολαία του κόμματος η πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ.
Μαρτυρίες στην εφημερίδα Varden μιλούν για 4 νεκρούς
Η εφημερίδα Varden αναφέρει ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον τέσσερις σε αυτό που θα μπορούσε να είναι μια διπλή συντονισμένη επίθεση κατά της σκανδιναβικής χώρας που έχει ήδη πληγεί από μια ισχυρή έκρηξη.
«Από αυτά που είδα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι χτυπήθηκαν και σκοτώθηκαν», δήλωσε ένας από τους νεολαίους της κατασκήνωσης, ο Αντριαν Πράκον, στην εφημερίδα.
Η νορβηγική αστυνομία δεν έδωσε επίσημο απολογισμό του μακελειού. Ο υπεύθυνος για το μακελειό συνελήφθη, μετέδωσαν τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης.
Ο άνθρωπος αυτός μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, παρουσιάστηκε στην κατασκήνωση των νεολαίων του εργατικού κόμματος λέγοντας ότι επιθυμεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των συμμετεχόντων, μετά την έκρηξη στη νορβηγική πρωτεύουσα, γεγονός που προωθεί την υπόθεση μιας συντονισμένης επίθεσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2.
Ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης τον περιέγραψε ως γεροδεμένο άνδρα ύψους περίπου 1,90 μ. με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, οπλισμένο με μια καραμπίνα, μια πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.
Συνδέει τις δύο επιθέσεις ο αρχηγός της αστυνομίας
"Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο συμβάντων. Υπάρχουν μαρτυρίες που ενισχύουν αυτή την υπόθεση", δήλωσε ο Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, που ασκεί χρέη αρχηγού της αστυνομίας του Όσλο, σε συνέντευξη Τύπου.
Η αστυνομία δήλωσε εξάλλου ότι φοβάται πως υπάρχουν εκρηκτικά στο νησί Οτόγια. Οι φόβοι αυτοί βασίζονταν στις μαρτυρίες κάποιων από τους συμμετέχοντες στην συγκέντρωση, όπως επεσήμανε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας του Όσλο.
Επικοινωνία Παπανδρέου-Στόλτενμπεργκ
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, δεν βρισκόταν στο γραφείο του εκείνη την ώρα.
Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ελληνα πρωθυπουργού, ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτει η ανακοίνωση, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το γεγονός και την κατάσταση που επικρατεί και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του.
"Δραματική υπενθύμιση της τρομοκρατίας"
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στη Νορβηγία, που επλήγη από φονικές επιθέσεις, καλώντας συγχρόνως τη διεθνή κοινότητα σε "συνεργασία κατά της τρομοκρατίας".
"Θέλω να εκφράσω τα προσωπικά συλλυπητήριά μου στους Νορβηγούς" δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα από το Οβάλ Γραφείο, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κέι.
Αυτές οι επιθέσεις ήλθαν "να θυμίσουν σε όλη τη διεθνή κοινότητα το διακύβευμα, να εμποδίζονται τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και την ανάγκη συνεργασίας στον τομέα των Πληροφοριών", τόνισε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε τη φονική επίθεση μέσα στο Οσλο "πράξη αποκρουστική και απαράδεκτη", με επιστολή, που απέστειλε στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
"Μόλις πληροφορούμαι, με βαθιά συγκίνηση, τη φονική έκρηξη σήμερα το απόγευμα στο κέντρο του Οσλο, την καταδικάζω με το μεγαλύτερο σθένος, την κρίνω αποκρουστική και απαράδεκτη", αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Στη βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών, Ουΐλιαμ Χέιγκ εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του τα συλλυπητήριά του "σε όσους έχασαν συγγενείς, ή τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση η οποία έγινε στο Οσλο".
"Η Βρετανία καταδικάζει όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, συμπαραστέκεται στη Νορβηγία και τους συμμάχους μας απέναντι σε παρόμοιες ωμότητες". "Δεσμευόμαστε χωρίς ανάπαυλα να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία με όλες τις μορφές της", επισήμανε ο κ. Χέιγκ.
Ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, ενώ πιθανολογείται πως η έκρηξη συνδέεται με τους πυροβολισμούς που σημειώθηκε σε κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος στο νησί Ουτόγια, νοτίως του Όσλο, όπου και θα πήγαινε να μιλήσει ο πρωθυπουργός της χώρας.
Σημειώνεται ότι η Νορβηγία -μέλος του ΝΑΤΟ- έχει δεχθεί απειλές κατά το παρελθόν κυρίως εξαιτίας της συμμετοχής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη. Για τον λόγο αυτό πιθανολογείται πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα από ισλαμιστές εξτρεμιστές.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου