ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ #16, Ιούλιος-Αύγουστος 2011
Κι όμως, η Κύπρος μπορούσε να έχει σωθεί το 1974 και η τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο να είχε καταγραφεί στην Ιστορία ως ένα τεράστιο φιάσκο και μνημιώδη καταστροφή για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Θα διδασκόταν σήμερα στις ναυτικές ακαδημίες ανά τον κόσμο με τίτλο… πως να μην κάνετε απόβαση… Ας όψεται όμως η ανεπάρκεια των πολιτικών ηγεσιών από ελληνικής πλευράς. Δεν πρόκειται για εικασία. Τα συγκεκριμένα ιστορικά στοιχεία που παραθέτει το περιοδικό ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές…
Στο “Στρατοί και Τακτικές” που κυκλοφορεί στα περίπτερα (Ιούλιος – Αύγουστος 2011) μπορείτε να διαβάσετε...
Στο “Στρατοί και Τακτικές” που κυκλοφορεί στα περίπτερα (Ιούλιος – Αύγουστος 2011) μπορείτε να διαβάσετε...
• 1974. Βυθίσατε τον Αποβατικό Στόλο. Το σχέδιο που δεν εφαρμόστηκε
«…Το περισκόπιο του υποβρυχίου είχε γεμίσει από τουρκικά σκάφη. Τα αποβατικά και τα αντιτορπιλικά συνοδείας βρίσκονταν εκεί σαν θηράματα, έτοιμα να δεχθούν τις τορπίλες SST-4 των Type 209 που παραμόνευαν αθέατα, χωρίς η παρουσία τους να έχει επισημανθεί από τις συσκευές Α/Υ του εχθρού. Όταν η πρώτη τορπίλη εξαπολύθηκε, οι κυβερνήτες και τα πληρώματα κρατούσαν την αναπνοή τους. Μεσολάβησαν μερικά αργά και βασανιστικά δευτερόλεπτα, πριν ο μεταλλικός ήχος της πρόσκρουσης της τορπίλης στο κέλυφος του αρματαγωγού επιβεβαιώσει την επιτυχία. Ακολούθησαν και άλλοι ξεροί ήχοι, ενώ από το περισκόπιο επίθεσης ήταν πλέον ορατή η καταστροφή που είχε υποστεί ο εχθρικός στόλος…».
• 1974. Ελληνικά F-84F. Τα φτερά που θ’ αγκάλιαζαν την Κύπρο
Είναι πλέον, μετά από 37 ολόκληρα χρόνια, πολλά τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα σχετικά με το τι ακριβώς έγινε στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 αλλά και το τι δεν έγινε… Στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα ασχοληθούμε με το εάν η Ελληνική Αεροπορία είχε πράγματι τη δυνατότητα να προσβάλει τις τουρκικές αποβατικές δυνάμεις και να αποτρέψει ή να διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις – ακόμα και με τα παλιά F-84F που τότε διέθετε σε μεγάλο αριθμό
• 1974. Η αερομαχία στο Αιγαίο. Η πρώτη αιματηρή αερομαχία
Στις 22 Ιουλίου του 1974 έλαβε χώρα στο Αιγαίο μία αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών. Οι Έλληνες αεροπόροι επικράτησαν. Ωστόσο, αυτός που πανηγύριζε και «διαφήμιζε» τη νίκη του στο επεισόδιο ήταν η τουρκική πλευρά. Η ελληνική πλευρά, για τρεις δεκαετίες, τηρεί επισήμως στάση σιωπής.
• 1974. Η σοβιετική εισβολή που δεν έγινε ποτέ… Το άγνωστο παρασκήνιο
Όταν εκτελέστηκε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η στρατιωτική δικτατορία της Αθήνας, ελεγχόμενη υπό τον Ταξίαρχο Δημήτρη Ιωαννίδη, απείλησε την Τουρκία και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ότι θα προχωρούσε σε πολεμικές επιχειρήσεις. Όμως, παρά τις πρώτες δηλώσεις, σταδιακά άρχισε να διοχετεύει στα διάφορα επιτελεία και κατ’ επέκταση στην κοινή γνώμη την “πληροφορία” περί επικείμενης εισβολής δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας σε Μακεδονία-Θράκη.
• 1827. Άστιγξ και «Καρτερία». Ο Ατμός στο Ναυτικό της Επανάστασης
Το Ναυτικό αποτέλεσε διαχρονικά έναν τομέα πρακτικής εφαρμογής πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών με σκοπό την επαύξηση της ναυτικής ισχύος του Ελληνισμού. Από τον Κορίνθιο ναυπηγό-σχεδιαστή Αμεινοκλή, πατέρα της τριήρους, μέχρι το υποβρύχιο Type 214 «Παπανικολής», αποδεικνύεται η επένδυση στις νέες προηγμένες τεχνολογίες, μέσω των οποίων επιδιώκεται η απόκτηση προβαδίσματος έναντι των αντιπάλων.
• 401 π.Χ. Η Μάχη στα Κούναξα. Ελληνικό ατσάλι κατά Περσών βαρβάρων
Το 401 π.Χ. στα Κούναξα της Μεσοποταμίας συγκρούονται ο Μεγάλος Βασιλιάς, ο Αρταξέρξης ο Β΄ με τον αδελφό του Κύρο τον Νεότερο, για το δικαίωμα στον περσικό θρόνο. Ο στασιαστής Κύρος ενισχύεται με πάνω από 10.000 μισθοφόρους Έλληνες οπλίτες, τους λεγόμενους Μυρίους, υπό τον εξόριστο Λάκωνα Κλέαρχο και μερικούς άλλους στρατηγούς. Μεταξύ των Μυρίων πολεμά κι ο Ξενοφώντας, αριστοκράτης Αθηναίος, συγγραφέας και μαθητής του Σωκράτη. Η μάχη αποφάσισε τη μοίρα του κόσμου.
• 2ος π.Χ-4ος μ.Χ. Ρωμαϊκός Στρατός. Εργαστήρια κατασκευής όπλων
Ο εφοδιασμός της ρωμαϊκής στρατιωτικής μηχανής διέφερε από εποχή σε εποχή και από τόπο σε τόπο. Μέχρι τον 2ο μ.Χ. αιώνα ο εξοπλισμός των στρατευμάτων πραγματοποιούνταν μερικώς με κρατική μέριμνα καθώς και από ιδιώτες προμηθευτές. Η κατάσταση μεταβλήθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα όταν οι δύσκολες οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές συνθήκες που απειλούσαν τον ρωμαϊκό κόσμο οδήγησαν αναπόφευκτα την κεντρική κυβέρνηση στην κρατικοποίηση της βιομηχανίας όπλων.
• 1943. Τσάμηδες και Γερμανοί. Εγκλήματα πολέμου στην Ήπειρο
Η αρχέγονη ελληνική γη της Ηπείρου πολλές φορές στη διάρκεια της ιστορίας έχει υποστεί τα πάνδεινα από διάφορους κατακτητές. Η Ήπειρος υπήρξε, μαζί με τη Μακεδονία και τη Θράκη, ένα από τα προπύργια της άμυνας της ελληνικής ενδοχώρας. Το ορεινό της ανάγλυφο βοηθούσε τους ατρόμητους ορεσίβιους κατοίκους της να διατηρούν την ελληνικότητά τους, σε πείσμα κάθε επιβουλής. Την περίοδο της Κατοχής μονάδες των μουσουλμάνων Τσάμηδων προέβησαν με τη συνεργασία των Γερμανών σε εγκλήματα κατά του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής.
• 1932-1935. Τσάκο. Ο πρώτος πόλεμος για το πετρέλαιο
Ο Πόλεμος του Τσάκο, γνωστός και ως Πόλεμος της Δίψας, ήταν μια τρίχρονη σύγκρουση μεταξύ Παραγουάης και Βολιβίας, με αφορμή τα υποτιθέμενα κοιτάσματα πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν σε μια μεγάλης έκτασης άγονη περιοχή, γνωστής ως Γκραν Τσάκο. Ο συγκεκριμένος πόλεμος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο Α΄ Πόλεμος του Πετρελαίου, καθώς αναμείχθηκαν σε αυτόν γνωστές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η αμερικανική Standard Oil (στο πλευρό της Βολιβίας) και η Shell (στο πλευρό της Παραγουάης).
defence-point
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου