Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ #16, Ιούλιος-Αύγουστος 2011

Κι όμως, η Κύπρος μπορούσε να έχει σωθεί το 1974 και η τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο να είχε καταγραφεί στην Ιστορία ως ένα τεράστιο φιάσκο και μνημιώδη καταστροφή για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Θα διδασκόταν σήμερα στις ναυτικές ακαδημίες ανά τον κόσμο με τίτλο… πως να μην κάνετε απόβαση… Ας όψεται όμως η ανεπάρκεια των πολιτικών ηγεσιών από ελληνικής πλευράς. Δεν πρόκειται για εικασία. Τα συγκεκριμένα ιστορικά στοιχεία που παραθέτει το περιοδικό ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές…
Στο “Στρατοί και Τακτικές” που κυκλοφορεί στα περίπτερα (Ιούλιος – Αύγουστος 2011) μπορείτε να διαβάσετε...

• 1974. Βυθίσατε τον Αποβατικό Στόλο. Το σχέδιο που δεν εφαρμόστηκε
«…Το περισκόπιο του υποβρυχίου είχε γεμίσει από τουρκικά σκάφη. Τα αποβατικά και τα αντιτορπιλικά συνοδείας βρίσκονταν εκεί σαν θηράματα, έτοιμα να δεχθούν τις τορπίλες SST-4 των Type 209 που παραμόνευαν αθέατα, χωρίς η παρουσία τους να έχει επισημανθεί από τις συσκευές Α/Υ του εχθρού. Όταν η πρώτη τορπίλη εξαπολύθηκε, οι κυβερνήτες και τα πληρώματα κρατούσαν την αναπνοή τους. Μεσολάβησαν μερικά αργά και βασανιστικά δευτερόλεπτα, πριν ο μεταλλικός ήχος της πρόσκρουσης της τορπίλης στο κέλυφος του αρματαγωγού επιβεβαιώσει την επιτυχία. Ακολούθησαν και άλλοι ξεροί ήχοι, ενώ από το περισκόπιο επίθεσης ήταν πλέον ορατή η καταστροφή που είχε υποστεί ο εχθρικός στόλος…».

• 1974. Ελληνικά F-84F. Τα φτερά που θ’ αγκάλιαζαν την Κύπρο
Είναι πλέον, μετά από 37 ολόκληρα χρόνια, πολλά τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα σχετικά με το τι ακριβώς έγινε στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 αλλά και το τι δεν έγινε… Στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα ασχοληθούμε με το εάν η Ελληνική Αεροπορία είχε πράγματι τη δυνατότητα να προσβάλει τις τουρκικές αποβατικές δυνάμεις και να αποτρέψει ή να διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις – ακόμα και με τα παλιά F-84F που τότε διέθετε σε μεγάλο αριθμό

• 1974. Η αερομαχία στο Αιγαίο. Η πρώτη αιματηρή αερομαχία
Στις 22 Ιουλίου του 1974 έλαβε χώρα στο Αιγαίο μία αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών. Οι Έλληνες αεροπόροι επικράτησαν. Ωστόσο, αυτός που πανηγύριζε και «διαφήμιζε» τη νίκη του στο επεισόδιο ήταν η τουρκική πλευρά. Η ελληνική πλευρά, για τρεις δεκαετίες, τηρεί επισήμως στάση σιωπής.

• 1974. Η σοβιετική εισβολή που δεν έγινε ποτέ… Το άγνωστο παρασκήνιο
Όταν εκτελέστηκε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η στρατιωτική δικτατορία της Αθήνας, ελεγχόμενη υπό τον Ταξίαρχο Δημήτρη Ιωαννίδη, απείλησε την Τουρκία και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ότι θα προχωρούσε σε πολεμικές επιχειρήσεις. Όμως, παρά τις πρώτες δηλώσεις, σταδιακά άρχισε να διοχετεύει στα διάφορα επιτελεία και κατ’ επέκταση στην κοινή γνώμη την “πληροφορία” περί επικείμενης εισβολής δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας σε Μακεδονία-Θράκη.

• 1827. Άστιγξ και «Καρτερία». Ο Ατμός στο Ναυτικό της Επανάστασης
Το Ναυτικό αποτέλεσε διαχρονικά έναν τομέα πρακτικής εφαρμογής πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών με σκοπό την επαύξηση της ναυτικής ισχύος του Ελληνισμού. Από τον Κορίνθιο ναυπηγό-σχεδιαστή Αμεινοκλή, πατέρα της τριήρους, μέχρι το υποβρύχιο Type 214 «Παπανικολής», αποδεικνύεται η επένδυση στις νέες προηγμένες τεχνολογίες, μέσω των οποίων επιδιώκεται η απόκτηση προβαδίσματος έναντι των αντιπάλων.

• 401 π.Χ. Η Μάχη στα Κούναξα. Ελληνικό ατσάλι κατά Περσών βαρβάρων
Το 401 π.Χ. στα Κούναξα της Μεσοποταμίας συγκρούονται ο Μεγάλος Βασιλιάς, ο Αρταξέρξης ο Β΄ με τον αδελφό του Κύρο τον Νεότερο, για το δικαίωμα στον περσικό θρόνο. Ο στασιαστής Κύρος ενισχύεται με πάνω από 10.000 μισθοφόρους Έλληνες οπλίτες, τους λεγόμενους Μυρίους, υπό τον εξόριστο Λάκωνα Κλέαρχο και μερικούς άλλους στρατηγούς. Μεταξύ των Μυρίων πολεμά κι ο Ξενοφώντας, αριστοκράτης Αθηναίος, συγγραφέας και μαθητής του Σωκράτη. Η μάχη αποφάσισε τη μοίρα του κόσμου.

• 2ος π.Χ-4ος μ.Χ. Ρωμαϊκός Στρατός. Εργαστήρια κατασκευής όπλων
Ο εφοδιασμός της ρωμαϊκής στρατιωτικής μηχανής διέφερε από εποχή σε εποχή και από τόπο σε τόπο. Μέχρι τον 2ο μ.Χ. αιώνα ο εξοπλισμός των στρατευμάτων πραγματοποιούνταν μερικώς με κρατική μέριμνα καθώς και από ιδιώτες προμηθευτές. Η κατάσταση μεταβλήθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα όταν οι δύσκολες οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές συνθήκες που απειλούσαν τον ρωμαϊκό κόσμο οδήγησαν αναπόφευκτα την κεντρική κυβέρνηση στην κρατικοποίηση της βιομηχανίας όπλων.

• 1943. Τσάμηδες και Γερμανοί. Εγκλήματα πολέμου στην Ήπειρο
Η αρχέγονη ελληνική γη της Ηπείρου πολλές φορές στη διάρκεια της ιστορίας έχει υποστεί τα πάνδεινα από διάφορους κατακτητές. Η Ήπειρος υπήρξε, μαζί με τη Μακεδονία και τη Θράκη, ένα από τα προπύργια της άμυνας της ελληνικής ενδοχώρας. Το ορεινό της ανάγλυφο βοηθούσε τους ατρόμητους ορεσίβιους κατοίκους της να διατηρούν την ελληνικότητά τους, σε πείσμα κάθε επιβουλής. Την περίοδο της Κατοχής μονάδες των μουσουλμάνων Τσάμηδων προέβησαν με τη συνεργασία των Γερμανών σε εγκλήματα κατά του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής.

• 1932-1935. Τσάκο. Ο πρώτος πόλεμος για το πετρέλαιο
Ο Πόλεμος του Τσάκο, γνωστός και ως Πόλεμος της Δίψας, ήταν μια τρίχρονη σύγκρουση μεταξύ Παραγουάης και Βολιβίας, με αφορμή τα υποτιθέμενα κοιτάσματα πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν σε μια μεγάλης έκτασης άγονη περιοχή, γνωστής ως Γκραν Τσάκο. Ο συγκεκριμένος πόλεμος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο Α΄ Πόλεμος του Πετρελαίου, καθώς αναμείχθηκαν σε αυτόν γνωστές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η αμερικανική Standard Oil (στο πλευρό της Βολιβίας) και η Shell (στο πλευρό της Παραγουάης).

defence-point

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP