Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

SCALP NAVAL: «Γροθιά» βεληνεκούς 1.000 χλμ. το βασικό όπλο των FREMM!

Είναι προφανές ότι η εισαγωγή του SCALP Naval σε ελληνική υπηρεσία μέσα στην δεκαετία, ως βασικού όπλου των φρεγατών FREMM, λόγω των ιδιαίτερων επιχειρησιακών χαρακτηριστικών του βλήματος, πρόκειται να επιφέρει έχει εξαιρετικά σημαντικές συνέπειες στον ελληνοτουρκικό συσχετισμό ισχύος, υπέρ της Ελλάδας φυσικά...


Είναι επιβεβλημένο λοιπόν να παρουσιάσουμε τα κύρια τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του βλήματος, και βέβαια να επικεντρώσουμε στο επιχειρησιακό πλεονέκτημα που αυτό θα προσδώσει. Το SCALP Naval μπορεί να θεωρηθεί ως η γαλλική απάντηση στον πολύ γνωστό αμερικανικό B/-UGM-109 Tomahawk Land Attack Missile (TLAM) -και τα έκδοχά του- που εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπο της συγκεκριμένης κατηγορίας οπλικών συστημάτων, δηλαδή των εκτοξευόμενων από ναυτικές πλατφόρμες (πλοία επιφανείας και υποβρύχια) ναυτικών βλημάτων πλεύσης (cruise).

Από τον Β’ Πόλεμο του Κόλπου, το 1991, στον οποίο όπλα του τύπου χρησιμοποιήθηκαν μαζικά για πρώτη φορά σε επιχειρήσεις (τα πλοία και τα υποβρύχια του Ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσαν συνολικά 288 B/- UGM-109 Tomahawk κατά στόχων ξηράς στο Ιράκ), τα εκτοξευόμενα από ναυτικές πλατφόρμες ναυτικά βλήματα πλεύσης, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις πρόσφατες συρράξεις (συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων «Enduring Freedom» και «Iraqi Freedom»), και βέβαια του εν εξελίξει πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, μέχρι σήμερα αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος στην κατηγορία ήταν ο αμερικανικός B/-UGM-109 Tomahawk και η μετεξέλιξή του, ο Tactical Tomahawk. Από το φθινόπωρο του 2002, που άρχισε η ανάπτυξη του γαλλικού SCALP Naval, φαίνεται ότι και η Ευρώπη απέκτησε τη δική της

απάντηση.

Χρονικό ανάπτυξης του SCALP Naval

Η απαρχή της ανάπτυξης του SCALP Naval θα μπορούσε να τοποθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις προέβησαν στη συστηματική αξιολόγηση των επιχειρησιακών αποτελεσμάτων της ευρείας χρήσης βλημάτων τύπου Tomahawk από τις αμερικανικές και τις βρετανικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις («Allied Force») κατά της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, το 1999. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας συντάχθηκε και μελέτη σκοπιμότητας.

Σε βιομηχανικό επίπεδο, πάντως, στελέχη της MBDA από το 1999, κατά τη διάρκεια της διεθνούς αεροναυτικής έκθεσης στο «Μπουρζέ», του ιδίου χρόνου, είχαν κάνει γνωστό ότι οι μελέτες ανάπτυξης εκδόσεων του SCALP EG/Storm Shadow, εκτοξευόμενων από σκάφη επιφανείας και επίγειους εκτοξευτές σε συνδυασμό με τον εκτοξευτή Sylver του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Aster (PAAMS) βρίσκονταν ήδη σε προκεχωρημένο στάδιο.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μία από υποβρύχιο εκτοξευόμενη έκδοση του SCALP EG, η αποκαλούμενη SMAF (Sous-Marin d’ Attaque Future: μελλοντικό υποβρυχιακό βλήμα κρούσης) θα μπορούσε να ενταχθεί σε υπηρεσία από το 2005.

Το 2001, η MBDA άρχισε τη διερεύνηση της σχεδίασης, ενώ τον Ιούνιο του 2001 δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να αναπτύξει μια ναυτική έκδοση του SCALP, τη SCALP Naval, που θα εξόπλιζε τις (υπό ανάπτυξη τότε) 17 φρεγάτες πολλαπλών αποστολών FREMM (Frégates Multi- Missions), και στις δύο εκδόσεις τους, την κρούσης κατά στόχων ξηράς AVT και την ανθυποβρυχιακή FASM, καθώς και τα έξι πυρηνοκίνητα υποβρύχια επίθεσης (SMA: Sous-Marin d’ Attaque) τύπου Barracuda.

Όλες αυτές οι επιτελικές (των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων) και βιομηχανικές διεργασίες απέκτησαν νέα δυναμική το 2002, όταν το γαλλικό Ναυτικό (Marine Nationale) αποφάσισε τη χρηματοδότηση ενός βλήματος, βασισμένου στο γνωστό από αέρος εκτοξευόμενο βλήμα πλεύσης SCALP EG/Storm Shadow, και ταυτόχρονα την προμήθεια 250 μονάδων εκτοξευόμενων από πλοία και 50 εκτοξευόμενων από υποβρύχια στο οπλοστάσιό του.

Το συνολικό κόστος ανάπτυξης και παραγωγής των 300 όπλων, περιλαμβανομένης και της συντήρησης επί 20 έτη, είχε προϋπολογιστεί στο ένα δισ. ευρώ, με πιθανότητα περιορισμού στα 785 εκατ. ευρώ. Η σχετική απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο του γαλλικού εξοπλιστικού προγράμματος 2003-2008, το οποίο μάλιστα κυρώθηκε με αντίστοιχο νόμο απο τη γαλλική Εθνοσυνέλευση (LPM: Loi de Programmation Militaire) 2003-2008, με σχεδιαζόμενο έτος τοποθέτησης της πρώτης παραγγελίας το 2006 και έτος πιθανής εισαγωγής του νέου όπλου σε υπηρεσία περί το 2008. Παράλληλα, το Φεβρουάριο του 2002 ανατέθηκε στη MBDA διετές συμβόλαιο καθορισμού προγράμματος και μείωσης τεχνολογικής επικινδυνότητας (PDRR: Project Definition & Risk Reduction) ύψους 30,5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, στις 21 Οκτωβρίου 2002, το Marine Nationale ανέθεσε στην MBDA συμβόλαιο ανάπτυξης του SCALP Naval, και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη συστήματος βασισμένου στο γνωστό από αέρος εκτοξευόμενο βλήμα SCALP EG/Storm Shadow.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP