Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Άγνωστες μορφές του Ελληνισμού: Δεινοκράτης ο Ρόδιος – ο πολεοδόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο στρατός του Μ. Αλέξανδρου αρχίζει από την Πέλλα για την μεγάλη πορεία του Ελληνισμού προς την Ανατολή. Εκτός από τους στρατιώτες που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του στρατού, υπάρχουν και πολλοί επιστήμονες που τον ακολουθούν. Επιστήμονες όπως:
πολεοδόμοι, μηχανικοί, φυσικοί, γεωγράφοι, αρχιτέκτονες, ιστορικοί, βοτανολόγοι, ζωολόγοι, φιλόσοφοι και πολλές άλλες ειδικότητες... Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο μεγάλος πολεοδόμος και αρχιτέκτονας, Δεινοκράτης ο Ρόδιος (ή Μακεδών). Όλοι θυμούνται την μεγαλειώδη πρόταση που είχε κάνει στον ίδιο τον βασιλιά Αλέξανδρο τον Μέγα, δηλαδή, να μετατρέψει ένα ολόκληρο βουνό σε ένα γιγάντιο άγαλμα του ίδιου του βασιλέα. Όλοι έμειναν άναυδοι ακούγοντας αυτήν την εξωφρενική πρόταση και νόμιζαν πως παραφρόνησε.

Ο Δεινοκράτης μην χάνοντας καιρό εξηγεί στον νεαρό βασιλέα που είναι μόλις 22 χρόνων, το σχέδιό του. Προτείνει να κατασκευάσει μια πόλη μεγέθους 10.000 κατοίκων στην μύτη του όρους Άθω (Άγιον Όρος) που θα την κρατάει στο αριστερό του χέρι η σκαλισμένη μορφή του Αλεξάνδρου και στο δεξί θα κρατάει μια φιάλη, μέσα από την οποία θα τρέχουν τα νερά του βουνού. Ο Αλέξανδρος εκπλήσσεται ακούγοντας αυτά τα λόγια, αλλά αποκρίνεται πως την δόξα θα την αποκτήσει μόνος του επειδή το αξίζει και όχι λόγω ενός τεράστιου τεχνικού έργου.

Η μεγάλη στρατιά θα διασχίσει τον Ελλήσποντο και περνάει στην Ασία όπου και κερδίζει την μάχη του Γρανικού. Η Μικρά Ασία ανοίγεται διάπλατη μπροστά τους. Η στρατιά περνάει από την βασίλισσα της Ιωνίας, την Έφεσο, με έναν από τους 3 μεγαλύτερους ναούς του αρχαίου κόσμου και ένα από τα 7 θαύματά του. Είναι ο ναός της Εφεσίας Αρτέμιδας που στέκει αγέρωχος μεν αλλά κατεστραμμένος εδώ και χρόνια (από το 356 π.Χ. – την νύχτα που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος). Τον ναό είχε πυρπολήσει ένας μανιακός, ο Ηρόστρατος ο Εφέσιος, για να μείνει το όνομά του στην ιστορία. Ο Αλέξανδρος ξέροντας την ιστορία του, ότι κάηκε την ημέρα που γεννήθηκε, δίνει εντολή στον Δεινοκράτη να κάνει τα σχέδια για να επισκευάσει τον ναό της θεάς. Ο Δεινοκράτης πιάνει αμέσως δουλειά και φτιάχνει τον ναό.

Η εκστρατεία συνεχίζεται και η στρατιά το 332 π.Χ. φτάνει μετά από πολλές μάχες και πολιορκίες στην χώρα των Φαραώ. Ο Αλέξανδρος θέλει να ιδρύσει μια πόλη με το όνομά του στις ακτές της Αιγύπτου που θα είναι ο φάρος του Ελληνισμού στην Ανατολή. Ο Αλέξανδρος σχεδιάζει την νέα πόλη στις ακτές της Μεσογείου χρησιμοποιώντας αλεύρι που ρίχνει, σχηματίζοντας έτσι τα όρια της νέας πόλης. Τα πουλιά πετάνε από πάνω του και προσγειώνονται για να φάνε το αλεύρι, ο μάντης Αρίστανδρος από την Τελμησσό της Λυκίας, λέει στον Αλέξανδρο πως αυτό δείχνει πόσο πολυάνθρωπη και πλούσια θα είναι η πόλη που θα συρρέουν άνθρωποι από όλη την οικουμένη για να την κατοικήσουν.

Ο Δεινοκράτης σαν πολεοδόμος που είναι φτιάχνει τα προσχέδια της νέας πόλης, σχεδιάζοντας το στάδιο, το θέατρο, τις κρήνες, τους δρόμους και ό,τι άλλο χρειάζεται μια πόλη για να είναι λειτουργική. Ο Κρατέας ο Ολύνθιος, κατασκευάζει το σύστημα ύδρευσης της πόλης καθώς και το αποχετευτικό. Ο Κλεομένης ο Ναυκρατίτης παίρνει τα σχέδια και δίνει εντολή στους εργάτες να βάλουν τα πρώτα θεμέλια της πόλης. Ο Δεινοκράτης είναι εκεί για να κάνει όσες αλλαγές χρειάζεται στα προβλήματα που ανακύπτουν. Ο Δεινοκράτης λοιπόν είναι αυτός που σχεδίασε και έχτισε την περίλαμπρη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP