Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Σε ποια χώρα είναι υπουργός ο κ.Βενιζέλος; - Σε ποιους κάνει συστάσεις για επενδύσεις;

Είναι να απορεί κανείς διαβάζοντας τις δηλώσεις του “τσάρου της οικονομίας” για τη συνταγή ανάπτυξης της χώρας.

Ο Βενιζέλος που βρίσκεται στη θέση του υπουργού Oικονομικών όχι ως υπηρεσιακός υπουργός αλλά από το περασμένο καλοκαίρι και είναι ο...

επικεφαλής του υπουργείου που διαπραγματεύτηκε με την τρόικα και στη συνέχεια πήρε τα μέτρα που έχουν παρθεί επί σειρά μηνών λέει τώρα πως πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα και οι τράπεζες να λειτουργήσουν προς χάριν της ελληνικής οικονομίας...

Με “Πρέπει”, “Να” και “Θα” ο κ. Βενιζέλος λέει πως μέσω κοινοτικών κονδυλίων θα ανακοπεί η ύφεση... 4 χρόνια μετά; Να κρατήσουμε ζωντανές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις... Χιλιάδες λουκέτα μετά;

Και μάλιστα σε μια ημέρα που ανακοινώθηκε ότι όχι μόνο επενδύσεις δεν έγιναν, όχι μόνο όλα έχουν παγώσει αλλά και η μαύρη τρύπα του ελλείμματος παραμένει μαύρη και παραμένει μεγάλη.

Διαβάστε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και καλό είναι να έχετε κατά νου ότι τα χρήματα των κοινοτικών κονδυλίων δεν αναμένονται πριν το Μάρτιο, καθώς οι εταίροι για να ανοίξουν την κάνουλα περιμένουν να δουν πως θα πάει και το κούρεμα, αλλά και τα μέτρα...

Οι δηλώσεις του Βενιζέλου:

Το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχα με τον Επίτροπο κ. Χαν, που τον συνόδευε και ο κ.Ράιχενμπαχ, ο επικεφαλής της ομάδας για την τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα, ήταν η αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής στον οποίο είμαστε αναγκαστικά προσηλωμένοι ως χώρα και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

Η Ελλάδα αναγκάζεται, λόγω της δημοσιονομικής της κατάστασης, να κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, μια προσπάθεια γεμάτη θυσίες, προκειμένου να πετύχει την δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την μη διόγκωση του δημόσιου χρέους, ενώ έχουμε, για τέταρτη χρονιά, συνεχόμενη ύφεση και ενώ η ανεργία αυξάνεται.
Άρα, το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να συνδυαστεί ο κορμός του προγράμματος προσαρμογής με όλες τις άλλες προσπάθειες που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική πραγματική οικονομία.

Αλλά η ελληνική πραγματική οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί εάν δεν αυξηθούν τα επίπεδα ρευστότητας, εάν δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά, εάν δεν αναδιοργανωθεί και αν δεν σταθεροποιηθεί πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Για αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, τώρα που έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, τώρα που πρόκειται να γίνει το περιβόητο PSI –η συμμετοχή των ιδιωτών στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους-, τώρα που πρόκειται να επανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να λειτουργήσουν χάριν της εθνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, οι δραστηριότητες όλων όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια αυτή, πρέπει να συγχρονιστούν και πρέπει επίσης να έχουμε ορισμένες, συγκεκριμένες, χειροπιαστές επιτυχίες.

Να ξεμπλοκάρουμε συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία μπορούν να ανακόψουν την ύφεση, μπορούν να δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης. Και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μεγάλα έργα των οδικών αξόνων, γύρω από τα οποία κινούνται πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις και πάρα, πάρα πολλοί εργαζόμενοι, άμεσα ή έμμεσα, στον τομέα αυτό.
Φυσικά αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Έχουμε πλήθος παραδειγμάτων, κυρίως έχουμε το παράδειγμα των προγραμμάτων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα προγράμματα αυτά υποκαθιστούν την έλλειψη που υπάρχει από κεφάλαια στην τραπεζική αγορά. Γιατί μια επιχείρηση που δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, δεν έχει καμία προοπτική να επιβιώσει. Και πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δίνουν απασχόληση και δίνουν, αν θέλετε την αναγκαία δυναμική στην ελληνική πραγματική οικονομία.
Αυτά ήταν τα μεγάλα θέματα που συζητήσαμε με τον κ. Χαν και τον κ. Ράιχενμπαχ, μαζί με πάρα πολλά τεχνικά ζητήματα, που αφορούν και τον συνδυασμό του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με τα διαρθρωτικά ταμεία.

Γιατί για να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να υπάρχει αγορά, πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον, πρέπει να υπάρχουν ξένα κεφάλαια τα οποία δεν θέλουν απλώς να αγοράσουν ευκαιριακά, αλλά θέλουν να επενδύσουν και να έχουν μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα.

Και επειδή πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία που ιδιωτικοποιούνται, είναι συνδεδεμένα με δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει και με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, πρέπει αυτή την υπεραξία να την διατηρήσουμε, να την ενισχύσουμε, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εθνική οικονομία και για τον Έλληνα πολίτη.

Ερ: Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κονδύλια Υπουργέ;

Ευ. Βενιζέλος: Βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για την αύξηση της απορροφητικότητας. Βέβαια, η απορροφητικότητα πρέπει να αυξάνει πραγματικά, δηλαδή σε σχέση με το φυσικό αντικείμενο, όχι μόνο λογιστικά.

Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, γιατί εμείς παρακολουθούμε, μέσω του Γενικού Λογιστηρίου, τους αριθμούς του ΕΣΠΑ και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και στόχος μας είναι τα παραγωγικά υπουργεία που είναι στο μέτωπο της ανάπτυξης, με την βοήθεια του Υπουργείου Οικονομικών, να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, επί του πεδίου, δηλαδή στο φυσικό αντικείμενο. Γιατί σημασία δεν έχει μόνο να παρουσιάζουμε καλύτερους αριθμούς –και αυτό έχει αναμφίβολα την σημασία του- αλλά κυρίως σημασία έχει να δίνουμε την δυνατότητα στις επιχειρήσεις, να δίνουμε την δυνατότητα στους εργαζόμενους να πάρουν μέρος σε μια πραγματική οικονομική δραστηριότητα.

Και αυτός είναι ο κοινός στόχος όλων των Υπουργείων, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Υποδομών, των υπουργείων, δηλαδή, που εμπλέκονται στην πραγματική οικονομία, φυσικά και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που επίσης έχει τον δικό του πολύ σημαντικό ρόλο.

Ερ: Εκτός από επιτάχυνση, Υπουργέ, συζητήσατε καμία αλλαγή στο οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθεί η Κυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά είναι αντικείμενο των συζητήσεων με την Τρόικα. Η επίσκεψη του κ. Χαν και του κ. Ράιχενμπαχ αφορούσε το σκέλος των δημοσίων επενδύσεων, το σκέλος των διαρθρωτικών προγραμμάτων και δική μου επιδίωξη είναι όλα αυτά να τα συνενώσω σε μια ενιαία προσέγγιση που δίνει ξανά ελπίδα και προοπτική, γιατί ο μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η απογοήτευση. Η μεγάλη, αν θέλετε, ανάγκη που έχουμε ως Έθνος είναι να δούμε ξανά πως να υπάρχει φως μπροστά μας, πως υπάρχει προοπτική. Αυτό θα κινητοποιήσει δυνάμεις και θα κινητοποιήσει κεφάλαια.

Εάν κινητοποιηθούν εσωτερικά κεφάλαια που αδρανούν, θα προσελκύσουμε και ξένα κεφάλαια τα οποία αντιλαμβάνονται την κρίση ως ευκαιρία».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP