Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Σύντομη ιστορία του Φεγγαριού μέχρι σήμερα

του Δόκτωρ Wormhole

Παιδί της Γαίας και του Αγνώστου Θεού με το πέτρινο σπέρμα, το Φεγγάρι γεννήθηκε την εποχή της Φωτιάς. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε διασκορπισμένο και ανέμελο στον αέρα υπό τους ήχους μουσικοχορευτικού βαρυτικού βάλς. Η εφηβεία του, γεμάτη ανασφάλειες και συγκρούσεις, το ανάγκαζε να...
κλείνεται ολοένα και περισσότερο στον εαυτό του, μέχρι που μια μέρα, μέσα σε μια κίτρινη τρύπα τ’ ουρανού, το φεγγάρι μάζεψε όλα του τα κομμάτια και μεταμορφώθηκε σε θεότητα.

Πήρε γυναικεία μορφή, αιθέρια, και κυκλοφορούσε τις νύχτες ανάμεσα στους θνητούς. Οι θνητοί ένιωθαν δέος και φόβο κάθε φορά που την αντίκριζαν κι αυτή, πότε χρυσή και πότε κόκκινη, πότε μισή και πότε ολόκληρη, καθόριζε τις βουλές και τις αποφάσεις τους.

Μετά την πτώση των πρώτων θεών, η Σελήνη μη μπορώντας εκ φύσεως να παραμείνει στην αφάνεια ντύθηκε φαντασία και ταξίδευε τις νύχτες τα χρόνια των ανθρώπων. Η κυρία με το μισοσκόταδο πέπλο άλλαξε χιλιάδες μορφές στη πορεία των αιώνων όσες και οι σκέψεις αυτών που τη γνώρισαν.

Κάποιοι την είδαν σαν ξεχασμένο βράχο από το παράδεισο. Σαν μέρος ειδυλλιακό, γεμάτο ευκαιρίες και εσωτερική ολοκλήρωση. Ένα παρατημένο κομμάτι της Εδέμ, το τελευταίο δώρο του Θεού. Άλλοι είδαν στα μάτια της τη κόλαση. Τόπο ξερό, απόβλητο. Κατοικημένο από μνησίκακα πλάσματα. Πνεύματα και χτικιά. Οι πιο ενθουσιώδεις και μάλλον αχόρταγοι έβλεπαν ένα στρογγυλό και γιγάντιο τόπι φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από κίτρινο τυρί ενώ κάποιοι τυχεροί ταξιδευτές το επισκέφθηκαν κιόλας.

Οι πρώτες επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στα σύνορα των ονείρων και των επιστημών και θύμιζαν εν πολλοίς τεχνολογικές ονειρώξεις. Το κόστος τους για εκείνη την εποχή ήταν ελάχιστο. Τότε, το υλικό και η τεχνολογία των διαστημικών λεωφορείων, η σκέψη, κυκλοφορούσε άφθονη και κυρίως ελεύθερη, δηλαδή μη εμπορεύσιμη.

Η πρώτη επίσκεψη ισοδυναμούσε με μελλοντική κατάκτηση. Η Σελήνη δέχονταν για αιώνες το πλατωνικό φλερτ του ανθρώπινου είδους και κολακεύονταν σε τέτοιο βαθμό που άρχιζε να μοιάζει όλο και περισσότερο μ’ ένα καλά κρυμμένο θησαυρό που πρόκειται σύντομα ν’ αποκαλυφθεί.

Στις 20 Ιουλίου του 1969 δυο ασπρόμαυροι κοσμοναύτες της τελευταίας σαρκικής αυτοκρατορίας κατάφεραν να περπατήσουν τις ερωτογενείς ζώνες της Πανσελήνου σε κοινή θέα. Η γοητεία του μυστηρίου της είχε πια χαθεί. Από τότε η Σελήνη περιφερόταν για χρόνια σαν πόρνη, κρυμμένη στις φωτεινές γωνιές των δρόμων και των λιμανιών, προκαλώντας απανωτούς αυνανισμούς και ηδονές. Η ίδια όμως, όντας μια κοινή, άδειαζε μέσα της ολοένα και περισσότερο μέχρι που κατάντησε άδειος τόπος. Ή για να το πούμε καλύτερα οικόπεδο προς πώληση.

Σήμερα πάντως δεν βρίσκεις εύκολα οικόπεδο στη Σελήνη. Θες το φτηνό εργατικό δυναμικό που ζήτησαν οι βιομηχανίες, θες η λαχτάρα των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή, πάντως η Σελήνη στις μέρες μας θεωρείται ο πιο πυκνοκατοικημένος δορυφόρος του γαλαξία. Οι τιμές των αντικειμενικών αξιών έχουν φτάσει στα ύψη και υπολογίζεται πως σε καμιά πενηνταριά χρόνια από τώρα θα αντιστοιχούν 10 άνθρωποι σε κάθε τετραγωνικό μέτρο του εδάφους της και πως τα φώτα της κεντρικής πολιτείας θα λάμπουν μέχρι την άκρη του διαστήματος. Έτσι για να μας θυμίζουν λίγο κάτι από την ένδοξη ιστορία της.

Δεκέμβρης του 4985
toskooliki

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP