Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Πιθανό λουκέτο σε 180.000 επιχειρήσεις

Ανασφάλεια, επενδυτική ανορεξία, έλλειψη ρευστότητας χαρακτηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας, ενώ μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο ο κατάλογος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Marc που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, 1 στις 4 επιχειρήσεις, δηλαδή 180.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μέσα στη χρονιά, ενώ επίσης εκτιμάται ότι από αυτές θα βάλουν λουκέτο, τουλάχιστον 61.200...

Από αυτές τις 61.200, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι 12.000 θα κλείσουν το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά τη λήξη των εκπτώσεων και η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε 240.000 χαμένες θέσεις απασχόλησης, εκ των οποίων 106.000 το τρέχον εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι συνολικές απώλειες στις θέσεις απασχόλησης ξεπέρασαν τις 150.000 εκ των οποίων 65.000 θέσεις μισθωτής εργασίας χάθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Εξάλλου, όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης των ευρημάτων της έρευνας, στο δείγμα τον επιχειρήσεων που μετέχουν σε αυτή, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επιχειρηματιών που δεν απασχολούν εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, παρουσιάζοντας την έρευνα, πρότεινε τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού Μνημονίου το οποίο θα είναι αναπτυξιακό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ''η οικονομία και οι επιχειρήσεις έχουν κολλήσει στο βάλτο της ύφεσης και θα βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο εάν δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξει η οικονομική πραγματικότητα. Υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβούμε τα όρια αντοχής και η ζημιά δεν θα είναι αναστρέψιμη''.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας αλλά και για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ο κ. Ασημακόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή των όρων, να αποσυνδεθεί η αύξηση ή διατήρηση των θέσεων εργασίας, με την επενδυτική δραστηριότητα.

Σχετικά με τις τιμές, ο ίδιος σημείωσε ότι έχει γίνει συμπίεσή τους όπου ήταν εφικτό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη σε μεγάλο ποσοστό από εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες που δυσκολεύουν την περαιτέρω μείωση των τιμών, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της κρατικής ακρίβειας και τη μη πάταξη των τριγωνικών και ενδοομιλικών συναλλαγών.

Σχετικά με τον ΦΠΑ και ειδικότερα στον κλάδο της εστίασης, προέβλεψε ότι εάν διατηρηθεί στο 23% θα κλείσουν οι μισές επιχειρήσεις της εν λόγω αγοράς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων που θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να έχουν το επόμενο διάστημα πρόβλημα λειτουργίας σε βαθμό που θα κινδυνεύουν να κλείσουν, αγγίζει πλέον το 51,4% από 44,5% που αποτυπώθηκε στην προηγούμενη έρευνα και 11,7% που ήταν στην έρευνα του Ιουλίου του 2009.

Η απαισιοδοξία για το μέλλον πηγάζει και από την κακή πορεία του τζίρου, αποτελεσμάτων, αλλά και την έλλειψη ρευστότητας. Συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2011 σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης.

Ειδικότερα, επιδείνωση εμφάνισε το δεύτερο εξάμηνο του 2011 στον κύκλο εργασιών το 82,5%, στη ζήτηση το 82%, στη ρευστότητα το 85,9%, στις παραγγελίες το 83,5%, και στις επενδύσεις αύξηση καταγράφει μόλις το 5,8%, μείωση το 37,6% και στασιμότητα το 54,3%.

Σημειώνεται ότι για το σύνολο του 2011, το 42,1% των επιχειρήσεων έκλεισε με ζημιές ενώ μόνο 1 στις 5 εμφάνισε κέρδη.

Ακόμη χειρότερη είναι η «εικόνα» των επιχειρηματιών για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Συγκεκριμένα το 77,2% των επιχειρήσεων αναμένουν επιδείνωση της θέσης τους, το 14,1% δεν αναμένει καμία αλλαγή, ενώ μόλις το 4,3% ελπίζει σε βελτίωση της κατάστασής τους.

Ειδικότερα, επιδείνωση προβλέπει, στον κύκλο εργασιών το 78,6% των ερωτηθέντων, στη ζήτηση το 76,5%, στη ρευστότητα το 79,9%, στις παραγγελίες το 77,3% και στις επενδύσεις αύξηση προβλέπει μόνο το 2,8%, μείωση το 40,5% και στασιμότητα το 52,1%.

Απασχόληση και συνθήκες εργασίας

- Σε κάθε 1 πρόσληψη αντιστοιχούν περίπου 7 απολύσεις.

- Η καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας το β' εξάμηνο του 2011 υπολογίζεται σε 65.000.

- Προβλέπεται απώλεια 106.000 θέσεων μισθωτής εργασίας το πρώτο εξάμηνο του έτους.

- 1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών.

- Το 37,4% μείωσε ώρες ή ημέρες εργασίας σε κάποιους υπαλλήλους.

- Το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναγκάστηκε να μειώσει αποδοχές εργαζομένων αυξήθηκε κατά 50%, στο 28,6% από 19% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα.

- 4 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν βέβαιο ότι μέσα στο εξάμηνο να μειώσουν μισθούς και ώρες εργασίας.

Οφειλές επιχειρήσεων

- Το 27,8% των επιχειρήσεων οφείλει ενοίκια.

- Το 31,4% έχει καθυστερημένες οφειλές σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).

- Μια στις 3 έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις σε προμηθευτές.

- Στον ΟΑΕΕ οφείλουν παλιές εισφορές το 38,3% και το 22,3% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.

- Καθυστερημένο ΦΠΑ ή ΦΜΥ δήλωσε ότι οφείλει στην εφορία το 27,3% και σχεδόν το ίδιο ποσοστό έχει οφειλές σε Τράπεζες από δάνεια.

- Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 73,5% των επιχειρήσεων αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει προσωπικές καταθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες της επιχειρήσεις.

Ακάλυπτες επιταγές

- Στο 39,5% διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο το ποσοστό των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με επιταγές από 45,5% που ήταν τον Ιούλιο του 2011.

- Το μέσο χρονικό διάστημα μεταχρονολόγησης των επιταγών προσεγγίζει τους 4 μήνες ενώ ο μέσος χρόνος εξόφλησης των οφειλών έχει αυξηθεί σύμφωνα με το 47,9% των επιχειρήσεων.

- Το 38,8% των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με επιταγές (αντιστοιχεί στο 14,9% του συνόλου) έχει στα χέρια του ακάλυπτες επιταγές πελατών, και 8,2% έχει επιταγές με μεγάλο κίνδυνο να μην καλυφθούν.

- Το 54,7% των επιχειρηματιών που έχουν στα χέρια τους ακάλυπτες επιταγές, αντιστοιχεί στο 8% του συνόλου, δήλωσαν ότι δεν τις έχουν σφραγίσει.

- Το 77,2% που συναλλάσσονται με επιταγές θεωρούν ότι πρέπει να θεσπιστεί ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο εξόφλησής τους.

Απόψεις για την πορεία της Οικονομίας

- Το 54,2% πιστεύει ότι δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία (έναντι 45,8% τον Ιούλιο του 2011).

- Το 33,8% θεωρεί ότι θα μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την κρίση.

- Μόνο το 22% θεωρεί ασφαλείς τις καταθέσεις του στις ελληνικές τράπεζες, το 29,2% στο εξωτερικό και το 37,1% απαντά «αλλού».

- 4 στους 10 θεωρεί αποτυχημένη την οικονομική πολιτική.

- 1 στους 3 θεωρούν ότι δεν εφαρμόστηκαν άμεσα και σε βάθος οι πολιτικές του Μνημονίου.

- Το 57,7% σημειώνει ότι προέχει η σταθερότητα της οικονομίας και η παραμονή στο ευρώ.

- Μόνο το 16,3% προκρίνει τη διενέργεια εκλογών.

nooz

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP