Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Απεργούν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι την Τρίτη

Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση προβαίνει την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, καθώς την ίδια ημέρα τίθεται στην Επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, στο Σχέδιο Νόμου, που προωθεί τη «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», προβλέπονται ρυθμίσεις για την επιτάχυνση και...
απλοποίηση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, βάσει των οποίων στα μεγάλα ιδιωτικά έργα η επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού θα πραγματοποιείται πλέον από τον κύριο του έργου!

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Η ρύθμιση αυτή αντιβαίνει στις διατάξεις του ισχύοντος Αρχαιολογικού Νόμου, σύμφωνα με τον οποίο το προσωπικό των αρχαιολογικών έργων προσλαμβάνεται καθ΄υπόδειξη των Εφορειών Αρχαιοτήτων με βάση την κατάρτιση, την εμπειρία και τη γνώση της υπό έρευνα περιοχής. Καθώς, η επιλογή του προσωπικού δεν θα αποτελεί –παρά μόνο τυπικά- μέρος του έργου της ιθύνουσας υπηρεσίας ένα μερίδιο του ελέγχου του αρχαιολογικού έργου εκχωρείται στις κατασκευάστριες εταιρείες. Επιπροσθέτως, προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις, σε περιπτώσεις όπως καθυστερήσεις χρονοδιαγραμμάτων και εκθέσεων, καταστροφών αρχαιοτήτων κλπ., οι οποίες βαραίνουν κατά κύριο λόγο το επιστημονικό προσωπικό, ακόμη και με υπαιτιότητα του Κυρίου του Έργου. Με αυτόν τον τρόπο, αποδεσμεύεται το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και εξισώνεται με τον Κύριο του Έργου, των οποίων τα κίνητρα και ο ρόλος δεν ταυτίζονται.

Πολλοί και σοβαροί είναι οι κίνδυνοι, που εγκυμονεί η ψήφιση τέτοιων και άλλων συναφών ρυθμίσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο Γ΄ του εν λόγω νομοσχεδίου. Άμεσα τίθεται σε κίνδυνο η διαφύλαξη των αρχαίων μνημείων της χώρας, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύεται ο ρόλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς θα είναι αναγκασμένη να ακολουθεί τις επιταγές των κατασκευαστικών εταιρειών χωρίς να μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο του έργου, στο οποίο και είναι υπόλογη. Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση ενδέχεται να έλθουν και οι έκτακτοι εργαζόμενοι των αρχαιολογικών έργων, καθώς απροστάτευτοι και αποκομμένοι πια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα αποτελέσουν στόχο απειλών, πιέσεων και εκφοβισμών, με πιθανό αποτέλεσμα ακόμα και την παράκαμψη μέρους της επιστημονικής διαδικασίας. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση ότι θα προσλαμβάνεται το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που για χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των Εφορειών Αρχαιοτήτων και διαφυλάσσοντας με θέρμη και ζήλο τα κατάλοιπα του αρχαίου πολιτισμού.

Στην Ελλάδα του fast track οι αρχαιότητες δεν αποτελούν «εμπόδιο» στην εξέλιξη. Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων διεκδικεί η πρόσληψη του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού να υποδεικνύεται, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, από τον αρμόδιο Δημόσιο φορέα, με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, προς τον κύριο του έργου. Ζητά την άμεση απόσυρση των επικίνδυνων για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διατάξεων και τη διενέργεια των ανασκαφών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία βάσει του Συντάγματος οφείλει να Προστατεύει, να Αναδεικνύει και να Διαφυλάττει την πολιτισμική μας κληρονομιά».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP