Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Απαγόρευση της ‘Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης από τον Άρειο Πάγο

Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο το αίτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» να αναγνωριστεί ως «τουρκική». Παρόμοιο αίτημα είχε απορριφθεί και το 2005. Η απόφαση αυτή προκάλεσε απογοήτευση στους εγκάθετους της Άγκυρας στη Δυτική Θράκη, μεταξύ των οποίων και του μέχρι πρότινος βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μάτατζαη, ο οποίος υπήρξε...

 ιδρυτικό μέλος της εν λόγω παράνομης οργάνωσης.

Με την ίδια απόφαση απαγορεύεται και στην «Τουρκική Πολιτιστική Ένωση Γυναικών Ροδόπης» να χρησιμοποιεί τη λέξη «τουρκική». Οι λεπτομέρειες της απόφασης θα δημοσιευτούν την επομένη εβδομάδα. Η Άγκυρα και τα όργανα του προξενείου στήριξαν την κίνησή τους σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2008, η οποία όμως δεν ήταν δεσμευτική για την Ελλάδα.

Η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» ιδρύθηκε με την ονομασία «Ένωση Νεοτούρκων Ξάνθης», το 1927. Μετονομάστηκε σε «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» το 1936. Το 1983, με επέμβαση της ΕΛΑΣ κατέβηκαν από τα γραφεία της όλες οι πινακίδες στις οποίες υπήρχε η λέξη «τουρκική» και το 1986 απαγορεύτηκε η λειτουργία της, για τον ίδιο λόγο, με δικαστική απόφαση. Εξαιτίας της απόφασης αυτής τα όργανα του προξενείου προκάλεσαν επεισόδια στην Κομοτηνή κυρίως και την Ξάνθη, τα οποία κορυφώθηκαν με την «εξέγερση της 29ης Ιανουαρίου 1988». Από τότε η Άγκυρα αγωνίζεται στα διεθνή φόρα, με τους δούρειους ίππους της εντός των τειχών, όπως την «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης», να αναγκάσει την Ελλάδα να αναγνωρίσει, ουσιαστικά «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα και δει στη Θράκη μας.
Αλλά και ο… αξιότιμος Τσετίν Μάτατζη αναφέρει στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν»: «Το ελληνικό πολιτικό και δικαστικό σύστημα πάσχει. Η απόφαση αυτή είναι ντροπιαστική και σαμποτάρει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ίδια λογική που οδήγησε τη Ελλάδα στην οικονομική καταστροφή βρίσκεται και πίσω από αυτή την απόφαση. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του δικαστικού της συστήματος, όπως χρειάζεται και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Δυστυχώς οι πολιτικοί δεν φαίνονται ικανοί να μάθουν από τα λάθη τους. Η απόφαση αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά ελπίζω το ελληνικό κράτος να αλλάξει την άποψη της άρνησης που έχει, στα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Μάτατζη.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο οποίος δήλωσε στην ίδια εφημερίδα: «Είναι θλιβερό, είναι ντροπή για το δικαστήριο που δεν αποδέχεται το όνομα που η οργάνωση χρησιμοποιούσε για χρόνια. Η απόφαση προκαλεί απογοήτευση στην τουρκική μειονότητα. Υπάρχει συνεχής πάλη για τα δικαιώματα της μειονότητας. Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει την ταυτότητά μας με μια δικαστική απόφαση», κατέληξε.
Οι θλιβεροί πολιτικοί σχηματισμοί που ενίοτε διαγκωνίζονταν σε πατριωτικές κορώνες, δηλαδή τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, από την άλλη πλευρά παρακαλούσαν τα μέλη της μειονότητας που πρωτοστατούν στην αναγνώριση των μειονοτικών – συλλήβδην – ως Τούρκων, με σκοπό να υφαρπάξουν τις ψήφους… Συγχαρητήρια πατριώτες.
defence-point

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP