Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ο Μούρσι νέος πρόεδρος της Αιγύπτου


Ο 60χρονος Μοχάμεντ Μούρσι, ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών και θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Αιγύπτου μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την εκλογική επιτροπή προκάλεσε... ευφορία στο Κάιρο, όπου δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Μούρσι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τη νίκη.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Φαρούκ Σουλτάν δήλωσε ότι ο Μούρσι έλαβε ποσοστό ποσοστό 51,73% στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 16 και 17 Ιουνίου, νικώντας τον αντίπαλό του, τον τελευταίο πρωθυπουργό του Μουμπάρακ, Άχμεντ Σαφίκ, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 48,27%.

Η συμμετοχή στις εκλογές αυτές ανήλθε στο 51,58%.

Ο Μοχάμεντ Μούρσι ο πρώτος ισλαμιστής που αναλαμβάνει την εξουσία στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, απέτισε φόρο τιμής στους "μάρτυρες" της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο του 2011 και υποσχέθηκε να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας.

"Δεν θα ήμουν σήμερα εδώ ως πρώτος πρόεδρος εκλεγμένος με την ελεύθερη βούληση των Αιγυπτίων χωρίς τη χάρη του Θεού και (...) το αίμα των μαρτύρων", τόνισε ο Μούρσι στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. "Ευχαριστώ τους μάρτυρες, τις ψυχές των μαρτύρων, τις μητέρες και τους πατέρες τους", πρόσθεσε, αναφερόμενος στους 850 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά την εξέγερση.

Ο Μούρσι διαβεβαίωσε ότι θα είναι ο πρόεδρος "όλων των Αιγυπτίων, χωρίς καμία εξαίρεση", ακόμη και αυτών που ζουν στο εξωτερικό και έκανε έκκληση για εθνική ενότητα γιατί, όπως είπε, η ενότητα είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει η χώρα τους δύσκολους καιρούς.

"Η Αίγυπτος, η αγαπημένη μας πατρίδα, χρειάζεται την ενότητά μας. Η επανάσταση συνεχίζεται μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της. Μαζί συνεχίζουμε την πορεία", τόνισε στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί και θα προστατεύσει όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Αίγυπτος. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των σημαντικότερων διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει το Κάιρο είναι και οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1979 με το Ισραήλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη τον νέο πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι χαρακτηρίζοντας "ιστορική" την εκλογή του "για τη χώρα και για όλη την περιοχή".

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε διατεθειμένη "να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Μούρσι "και τον κάλεσε "να τείνει το χέρι σε όλες τις άλλες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες" της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της στις Βρυξέλλες.

Ο Μοχάμεντ Μούρσι είχε φυλακιστεί πολλές φορές επί καθεστώτος Χόσνι Μουμπάρακ, όταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ήταν ένα κίνημα εκτός νόμου αλλά "ανεκτό" από τις αρχές.

Ποιος είναι ο Μούρσι

Ο Μούρσι, που είναι καθηγητής μηχανικής, συνελήφθη τρεις ημέρες αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του Μουμπάρακ, στις 25 Ιανουαρίου 2011. Αποφυλακίστηκε μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου και τέθηκε επικεφαλής του πρώτου πολιτικού κόμματος που ίδρυσε η Αδελφότητα, του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

Μολονότι θεωρείται "συντηρητικός" έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεσμεύεται να προστατεύσει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις αλλά και τα δικαιώματα των χριστιανών, των γυναικών, των νέων και των χωρικών. Στην προεκλογική εκστρατεία του προσπάθησε να καθησυχάσει τους χριστιανούς της Αιγύπτου αλλά και τους φιλελεύθερους που ανησυχούσαν με την πιθανότητα να έχουν για πρόεδρο έναν ισλαμιστή. Πολλοί εξέφραζαν φόβους ότι ο Μούρσιθα επιδιώξει να εγκαθιδρύσει ένα θρησκευτικό κράτος και ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων θα υπονομευτούν.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του είχε τονίσει ότι στόχος του είναι να βρεθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της Αιγύπτου: την ανεργία, τη φτώχεια, την έλλειψη στέγης. Στην οικονομική πολιτική του υπόσχεται ότι θα βελτιώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο Μούρσι γεννήθηκε στην επαρχία Σαρκίγια, στο Δέλτα του Νείλου, τον Αύγουστου του 1952. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και το 1982 πήρε υποτροφία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Δύο από τα τέσσερα παιδιά του έχουν γεννηθεί στην Καλιφόρνια και έχουν την αμερικανική υπηκοότητα.

Επέστρεψε στην Αίγυπτο το 1985 και συνελήφθη από το καθεστώς του Μουμπάρακ γιατί διαφωνούσε με την κυβερνητική πολιτική. Από το 2000 μέχρι το 2005, όταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ήταν εκτός νόμου, είχε εκλεγεί ανεξάρτητος βουλευτής.

Ο Μούρσι έχει δηλώσει ότι "στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του", αλλά ότι θα σεβαστεί ταυτόχρονα και την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 με το Ισραήλ. Παράλληλα, θα τερματίσει την "εξάρτηση" της Αιγύπτου από τις ΗΠΑ και θα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στη χώρα του.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP