Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Διαλύεται το ΠΑΣΟΚ και η κατοχική κυβέρνηση

Ένας ένας πηδάνε οι ποντικοί μπας και σώσουν το τομάρι τους
Δραματικές ώρες ζουν στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος το βράδυ της Τετάρτης και τις αποχωρήσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη.

Το πρωί, η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ, ενώ λίγο νωρίτερα ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής είχε δηλώσει...
σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ανεξαρτητοποιήθηκε και "δεν ανήκει πια στο ΠΑΣΟΚ".

Παράλληλα, θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσε η πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ.

"Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις συνεχείς μεταλλάξεις και τις κυλιόμενες συμμαχίες. Ένας αρχηγός με νωπή εντολή, τη στιγμή που είναι δύσκολο να πετύχει σύγκλιση απόψεων με τους βουλευτές του και όταν αυτή η σύγκλιση επιτυγχάνεται με πλασματικό τρόπο, συγκυριακό, ο ίδιος αποδυναμώνει και ανατρέπει τη στοιχειώδη συνοχή που υπάρχει στον ιστό του κόμματος" είπε χαρακτηριστικά.

Τι απαντάει ο Βενιζέλος


Σε μακροσκελή επιστολή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων, τονίζει: "Είναι ανθρώπινο και αναπόφευκτο, όταν βρισκόμαστε απέναντι σε τέτοια ερωτήματα, να υπάρχει ένταση. Όλη η ελληνική κοινωνία ζει υπό συνθήκες πρωτοφανούς έντασης. Το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε τη θέση του με απόλυτη ειλικρίνεια, συνέπεια και καθαρότητα. Αυτή του η στάση ανοίγει μέτωπα, προκαλεί διαφοροποιήσεις. Απογοητεύει αυτούς που ασχολούνται εργολαβικά με την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά βλέπουν ότι ματαιοπονούν".

Βαριά η νύχτα στο ΠΑΣΟΚ

Στα όριά του βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, μία ανάσα προτού τα ξεπεράσει.

Μετά τη μεσημβρινή ψηφοφορία της Τετάρτης, όπου 16 βουλευτές του Κινήματος ψήφιζαν κατά το δοκούν, αγνοώντας τη γραμμή Βενιζέλου, ακολούθησε έκτακτη σύγκληση της ΚΟ του κόμματος, όπου σε κλίμα έντασης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, προειδοποιώντας όλους όσοι καταψηφίσουν τα μέτρα ότι χωρίζουν οι δρόμοι τους.

Η συνεδρίαση στην Ιπποκράτους διήρκεσε 4 ώρες και διεξήχθη σε τέτοιο κλίμα, που σε ορισμένες περιπτώσεις παρέπεμπε στον τυφώνα Σάντυ που έπληξε τις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να την παρακολουθήσουν και ενώ είχε προαναγγελθεί από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ότι η web tv της ιστοσελίδας του κόμματος θα κάλυπτε σε απευθείας σύνδεση τη συνεδρίαση, αυτό δεν έγινε.

Ο Ευ. Βενιζέλος, αφού τόνισε εκ νέου ότι "μέτρα πρέπει να ψηφιστούν", ξεκαθάρισε πως όποιος δεν κινηθεί εντός γραμμής θα διαγραφεί από την ΚΟ και από το κόμμα.

Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν ότι το θέμα της υπερψήφισης ή όχι των μέτρων θα ετίθετο σε ψηφοφορία, κάτι που τελικώς δεν έγινε.

Οι εξελίξεις ωστόσο δεν είναι ευοίωνες για το ΠΑΣΟΚ: Έξι βουλευτές δήλωσαν πως δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν εάν θα ψηφίσουν τα μέτρα. Πρόκειται για τους κ.κ. Σκανδαλίδη, Μπόλαρη, Κουτσούκο, Τζάκρη, Παραστατίδη και Κασσή, οι οποίοι -με τη στάση τους- φέρονται να αμφισβητούν ευθέως τον πρόεδρο του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένταση υπήρξε μεταξύ Βενιζέλου και Σκανδαλίδη, με τον πρώτο να δηλώνει: "Εσύ μου ζητούσες να φέρουμε τα μέτρα σε ένα νομοσχέδιο και αυτό έκανα και σήμερα έρχεσαι και δεν ψηφίζεις ούτε το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων για το οποίο ουδέποτε εξέφρασες αντιρρήσεις".

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Σκανδαλίδης - από τους υποστηρικτές της υποψηφιότητας Βενιζέλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - χτύπησε την καρέκλα του από την ένταση της συνεδρίασης και αποχώρησε από την αίθουσα.

"Μερικοί εδώ μέσα ακολουθούν τη λογική όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά" δήλωσε από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ζήτησε να ψηφιστούν τα μέτρα εν λευκώ, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την εικόνα της ΚΟ στη Βουλή. "Δεν μπορούμε να το παίζουμε τζάμπα μάγκες", προσέθεσε και έκανε λόγο για την ύπαρξη κάποιων "λαθρεπιβατών".

Η φράση αυτή προκάλεσε την απάντηση του κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος είπε ότι "άλλοι είναι οι λαθρεπιβάτες και όχι εγώ" και προσέθεσε ότι "εγώ δεν έχω ούτε ομάδες, ούτε είμαι λομπίστας".

Ο Μάρκος Μπόλαρης αντιδρώντας στην απαίτηση να δηλώσουν οι βουλευτές τι στάση θα τηρήσουν, είπε "εγώ δεν είμαι δηλωσίας".

Ο Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι εφόσον δεν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της ΚΟ, την τελική του απόφαση θα την πάρει κατά την ψηφοφορία».

Η Θεοδώρα Τζάκρη, από την πλευρά της, επιφυλάχθηκε να δει πρώτα τα μέτρα και μετά να απαντήσει. Στο ίδιο κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και ο Θόδωρος Παραστατίδης, ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

Εκείνος που ήταν κατηγορηματικός και είπε ότι θα καταψηφίσει ήταν ο Μιχάλης Κασσής, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "εγώ δεν ψηφίζω τα μέτρα και αν θέλεις αύριο ανακοινώνω την ανεξαρτητοποίησή μου".

Σύμφωνα με πηγές, αποχωρώντας από την Ιπποκράτους φώναζε "ας συνεχίσει με αυτούς που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο 4%".

Ο Θάνος Μωραΐτης είπε ότι δεν πιστεύει στα μέτρα, αλλά δεν μπορεί να κάνει άλμα στο κενό.

Ορισμένοι βουλευτές δήλωσαν για την έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή πως ο κ. Βενιζέλος δεν είχε ξεκαθαρίσει τη στάση του κόμματος σε κάποια επί μέρους άρθρα και υπήρξε παρανόηση, όταν είδαν άλλους βουλευτές να ψηφίζουν κατά το δοκούν.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του κ. Σηφουνάκη ο οποίος είπε ότι στην ψηφοφορία της Βουλής "ήμασταν ένα αυτοδιοικούμενο κοπάδι", τονίζοντας πως "αν πάμε έτσι στα μέτρα θα διαλυθεί η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ".

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κύριοι Λοβέρδος και Παπανδρέου απουσίαζαν από την κρίσιμη συνεδρίαση.


Η ψηφοφορία στη Βουλή


Κατά τη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έμοιαζε με φτερό στον άνεμο. Το ΠΑΣΟΚ είχε αρχικώς ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει “παρόν” στο άρθρο 4 και “όχι” στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ. Νωρίτερα, η "γραμμή" ήταν το "ναι σε όλα". Τελικώς, πολλοί βουλευτές του κόμματος ψήφισαν εκτός γραμμής.

Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να απέχει από την ονομαστική ψηφοφορία που προηγήθηκε στην Ολομέλεια, μολονότι βρισκόταν στο κτίριο της Βουλής. Συνεργάτες του τόνιζαν ότι "δεν ήθελε να μπει στο κάδρο της πανσπερμίας απόψεων".

Πως ψήφισαν οι βουλευτές:

Κώστας Σκανδαλίδης: Παρών στο άρθρο 2
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ναι σε όλα
Πύρρος Δήμας: Ναι σε όλα
Δημήτρης Κρεμαστινός:  Ναι στην τροπολογία
Μιχάλης Κασσής: Όχι στο άρθρο 2
Θάνος Μωραΐτης: Παρών στο άρθρο 2, ναι στην τροπολογία
Αντζελα Γκερέκου: Όχι στο άρθρο 3
Θεοδώρα Τζάκρη: Όχι στο άρθρο 2, ναι στην τροπολογία
Θόδωρος Παραστατίδης: Παρών στο 2
Λεωνίδας Γρηγοράκος: Ναι στην τροπολογία
Χατζί Οσμαν Αχμέτ: Παρών στο άρθρο 2, ναι στην τροπολογία
Μάρκος Μπόλαρης: Όχι στο άρθρο 2, ναι στην τροπολογία
Γιάννης Δριβελέγκας: Όχι στο άρθρο 2, παρών στο άρθρο 3
Κώστας Τριαντάφυλλος: Παρών στο 2
Συμεών Κεδίκογλου: Ναι σε όλα, όχι στην τροπολογία
Γιωργος Ντόλιος: Παρών στο άρθρο 2, ναι στην τροπολογία

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP