Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΟ Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ "ΦΙΛΕΤΩΝ" ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ

nikitas-kaklamanis

Προμηθευτές του Δήμου Αθηναίων και συνεργάτες του τέως Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, μέσω της εταιρείας «Σίμος Τουριστικές Επιχειρήσεις ΕΠΕ», εξαγόραζαν τα οικόπεδα – φιλέτα στην Ελαφόνησο Λακωνίας. Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές έρευνες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Αποκαλυπτικό είναι...
το ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής» (2-12-2012) και του δημοσιογράφου Νίκου Β. Τσίτσα:
«Το θέμα της αγοράς έκτασης κάμπινγκ στην Ελαφόνησο από στενούς συνεργάτες του τέως δήμαρχου Αθηναίων και επιχειρηματίες που ήταν και προμηθευτές του δήμου είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής» σε δημοσίευμά του στις 23 Ιανουαρίου του 2011 με τίτλο «Σχεδίαζαν μια νέα Μύκονο στην Ελαφόνησο».
Χρειάστηκαν περίπου 2 χρόνια ερευνών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού εγκλήματος για να φτάσουν οι διωκτικές αρχές στο σημείο να ξεψαχνίσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων προσώπων συνδέονται με αγοραπωλησίες ακινήτων εκατομμυρίων ευρώ σε ένα από τα ομορφότερα -και ακριβότερα- μέρη της Ελλάδας, την Ελαφόνησο Λακωνίας.
Εμπλοκή
Οι κατηγορίες είναι βαρύτατες για τους επιχειρηματίες που εμπλέκονται με την αγορά του κάμπινγκ και γειτονικών εκτάσεων, για τα οποία διέθεσαν πάνω από 4 εκατ. ευρώ, καθώς ερευνώνται από το ΣΔΟΕ για παράβαση του νόμου περί «ιδιοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Κεντρικό πρόσωπο της διερευνούμενης υπόθεσης αναδεικνύεται ο Σωτήρης Καρατζάς, στενός συνεργάτης του Ν. Κακλαμάνη κατά την περίοδο της θητείας του στον δήμο της Αθήνας. Η σύζυγός του Παγώνα Καρατζά και ο κουνιάδος του Ευ. Τριανταφύλλης, για τον οποίον το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών, απασχολούνταν και αυτοί στον δήμο της Αθήνας.
Η σύζυγος του Σ. Καρατζά εργαζόταν στο γραφείο του τέως δημάρχου υπό τις εντολές του συζύγου της και ο αδελφός της Ευ. Τριανταφύλλης είχε οριστεί μέλος σε τρία -τουλάχιστον- διοικητικά συμβούλια οργανισμών του δήμου, από τον τέως δήμαρχο Ν. Κακλαμάνη.
Δύο χρόνια μετά την εκλογή του Ν. Κακλαμάνη στη θέση του δημάρχου Αθηναίων, το 2008, η Παγώνα Καρατζά και ο αδελφός της Ευ. Τριανταφύλλης εμφανίζονται ως μέτοχοι κατά 50% της εταιρείας «Σίμος Τουριστικές Επιχειρήσεις ΕΠΕ», η οποία αγόρασε το κάμπινγκ Σίμος στην Ελαφόνησο έναντι 1,8 εκατ. ευρώ (αντικειμενική αξία). Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης αγοράς του ακινήτου ήταν ότι το υπόλοιπο 50% ανήκε στους αδελφούς Τζουμάνη, οι οποίοι ήταν και προμηθευτές του Δήμου Αθηναίων, ενώ από την άλλη πλευρά οι οικονομικές απολαβές τόσο της Παγώνας Καρατζά (διοικητική υπάλληλος στον δήμο της Αθήνας) όσο και του αδελφού της Ευ. Τριανταφύλλη δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή σε μια αγορά ακινήτου τόσο υψηλού τιμήματος.
Τα έγγραφα με τα οποία το ΣΔΟΕ ζητά το άνοιγμα των λογαριασμών του τέως δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, όσο και στενών συνεργατών του για την υπόθεση της Ελαφονήσου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2008 παρατηρήθηκε αύξηση αγοραπωλησίας εκτάσεων στην περιοχή, ενώ η Ελαφόνησος «βοά» για τα σχέδια επενδυτών που ήθελαν να μετατρέψουν το νησί σε νέα... Μύκονο, σε παραθεριστικό θέρετρο υψηλών απαιτήσεων για «πλούσιους» επισκέπτες. Δεν είναι τυχαίο ότι το μικρό νησί έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και για την προστασία άγριων ζώων και μοναδικών φυτών που διαθέτει.
Η «Σίμος Τουριστικές Επιχειρήσεις ΕΠΕ» μετά την εξαγορά του κάμπινγκ προχώρησε, στις 17 Απριλίου 2008, στην αγορά από μέλη της οικογένειας Λιάρου -μίας από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες οικογένειες του νησιού- έκτασης περίπου 25 στρεμμάτων πέριξ του κάμπινγκ, καταβάλλοντας ποσό περίπου 500.000 ευρώ με βάση τα συμβόλαια που υπογράφηκαν.
Η έκταση, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, είναι «καθαρή», δηλαδή δεν έχουν καταγραφεί διεκδικήσεις από το Δημόσιο, ούτε έχει χαρακτηριστεί ως δασική έκταση. Αυτό σημαίνει ότι ήταν αξιοποιήσιμη για την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων ή για την επέκταση του κάμπινγκ, ακόμα και για μελλοντική πώληση. Η εταιρεία των αδελφών Τζουμάνη και των συγγενών του Σ. Καρατζά επένδυσε στην αναπτυσσόμενη Ελαφόνησο σε έκταση που η αντικειμενική αξία των 25 στρεμμάτων υπολογίζεται σε 350.000 ευρώ, 150.000 λιγότερα από την τιμή των συμβολαίων. Η εμπορική αξία όμως της έκτασης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, αφού το στρέμμα πωλούνταν 40.000 - 50.000 ευρώ.
Ο στενός συνεργάτης του Ν. Κακλαμάνη, Σ. Καρατζάς, είχε τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά στον Δήμο της Αθήνας τόσο τη σύζυγό του Παγώνα όσο και τον κουνιάδο του Ευ. Τριανταφύλλη. Εκεί ήρθαν σε επαφή με τους επιχειρηματίες αδελφούς Αναστάσιο και Ιωάννη Τζουμάνη.
Οι αδελφοί Τζουμάνη με την εταιρεία εστίασης Τζουμάνης Αναστάσιος και ΣΙΑ ΟΕ ανέλαβαν εργασίες για την εξυπηρέτηση εκδηλώσεων με απευθείας αναθέσεις από τον δήμο της ύψους 264.000 ευρώ περίπου, την περίοδο 2007-2010. Εμφανίστηκαν ως προμηθευτές του δήμου την πρώτη χρονιά που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Ν. Κακλαμάνης (2007) και έκτοτε απασχολήθηκαν «αποκλειστικά» στις δημοτικές εκδηλώσεις. Με νόμιμες διαδικασίες η εταιρεία των αδελφών Τζουμάνη ανέλαβε έργα ύψους 33.000 ευρώ το 2007, αμείφθηκε για τις υπηρεσίες της με 55.000 ευρώ περίπου το 2008 και έλαβε από τον δήμο το 2009 το ποσό των 76.000 για την τροφοδοσία διαφόρων εκδηλώσεων. Για το προεκλογικο 2010, η ανοδική πορεία των εκδηλώσεων «εκτόξευσε» τις δουλειές περίπου στα 100.000 ευρώ.
Οι διαδικασίες ανάθεσης από τον δήμο προς την εταιρεία Τζουμάνη μπορεί να είναι νομότυπες, όμως δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσο είναι «ηθικό και νόμιμο» οι άμεσοι συνεργάτες του τέως δημάρχου Ν. Κακλαμάνη, Παγώνα Καρατζά και Β. Τριανταφύλλης, από τη μια πλευρά να συναλλάσσονται για λογαριασμό του δήμου με τη συγκεκριμένη εταιρεία και από την άλλη πλευρά, ως φυσικά πρόσωπα, να διατηρούν κοινή επιχείρηση με τους προμηθευτές του δήμου.
Η Πολεοδομία «πρόδωσε» τις μπίζνες
H σχέση επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ της Π. Καρατζά και του αδελφού της Ευ. Τριανταφύλλη με τους αδελφούς Τζουμάνη στην εταιρεία Σίμος Τουριστικές Επιχειρήσεις ΕΠΕ αποκαλύφθηκε στα τέλη του 2010 από ένα πρόστιμο που της επέβαλε η Πολεοδομία Μολάων για την κατασκευή ενός παράνομου τοιχίου. Τα ονόματα και οι προσωπικές και επιχειρηματικές σχέσεις των ιδιοκτητών δημοσιοποιήθηκαν έκτοτε στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο μετά την αποκάλυψη της επιβολής προστίμων στη συγκεκριμένη εταιρεία για πολεοδομικές παραβάσεις.
Οι αδελφοί Τζουμάνη όμως γνώριζαν καλά το νησί από το 2001, όπου υπενοικίαζαν το εστιατόριο στο κάμπινγκ Σίμος, και είχαν κερδίσει την εκτίμηση της τοπικής κοινωνίας. Η λειτουργία του κάμπινγκ ήταν οικονομικά προσοδοφόρα για τα αδέλφια Τζουμάνη, που με την πάροδο των χρόνων βρήκαν την ευκαιρία να το αγοράσουν συνεταιριζόμενοι το 2008 με την Παγώνα Καρατζά και τον Β. Τριανταφύλλη.
«Ομολογία» από Νικήτα
Ο κ. Ν. Κακλα-μάνης προ ημερών δήλωσε ότι έχει ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών του στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας, ύστερα από σχετική καταγγελία, για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού 9,84, για την κατάθεση του «πόθεν έσχες» και για χρήματα που έχει στο εξωτερικό
Παιχνίδι με ελέγχους
O πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης είχε ξεκινήσει την έρευνα για την υπόθεση στις αρχές του 2011. Την ίδια περίοδο ο Σ. Καρατζάς είχε ζητήσει με επιστολή προς τον Ι. Καπελέρη να πραγματοποιήσει έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του ιδίου, της συζύγου του και συγγενικών του προσώπων».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP