Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΟΗΕ εξέδωσε το πιστοποιητικό γέννησης του Παλαιστινιακού κράτους


«Θα πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σ’ αυτόν τον ατέλειωτο κύκλο αίματος. Τις ρουκέτες, τους βομβαρδισμούς, τη Χαμάς τους Παλαιστίνιους, τους Άραβες. Μια και καλή. Είναι κραυγή από καρδιάς, που ακούγεται καθημερινά δεκάδες φορές από την τηλεόραση από τους πληγέντες πολίτες ενώ το Ισραήλ βομβαρδίζει πόλεις και χωριά στο Νότο. Πρέπει να αντικαταστήσουμε το σύνθημα "Μπαμ και τελειώσαμε". Δεν έπιασε. Κι ο μόνος νικητής απ’ όλα αυτά είναι η Χαμάς». (Γιούρι Αβνέρι – από...
τη στήλη του στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz).


Ο Γιούρι Αβνέρι, σε διαδήλωση την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ, υπέρ της αποδοχής του παλαιστινιακού αιτήματος από τον ΟΗΕ
Ο Γιούρι Αβνέρι, σε διαδήλωση την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ, υπέρ της αποδοχής του παλαιστινιακού αιτήματος από τον ΟΗΕ
Τελικά δεν πέρασε του Νετανιάου. Με 138 ΝΑΙ και μόλις 9 ΟΧΙ και 41 αποχές, η Γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την αναγνώριση της Παλαιστίνης με καθεστώς του κράτους παρατηρητή, κάτι που είχαν πολεμήσει να μην επιτευχθεί οι ΗΠΑ και φυσικά το Ισραήλ. Η de facto αυτή αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης αναμένεται να δώσει στους Παλαιστινίους πρόσθετα δικαιώματα. Τώρα το κράτος της Παλαιστίνης έχει το ίδιο καθεστώς στον ΟΗΕ όπως το κράτος του Βατικανό. Το κράτος της Καθολικής Εκκλησίας. Η Αγία Έδρα, με ανακοίνωσή της αμέσως μετά, αφού εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ζήτησε διεθνείς εγγυήσεις για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, κάτι που δεν άρεσε στο Ισραήλ.

Μπορεί να μην έχει δικαίωμα ψήφου, το κράτος της Παλαιστίνης, αλλά θα μπορεί να συμμετάσχει σε άλλες δραστηριότητες του ΟΗΕ. Όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), απ’ όπου θα μπορούσε να ζητήσει την διερεύνηση των «δραστηριοτήτων του Ισραήλ στα κατεχόμενα». Κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα το ισραηλινό κατεστημένο.

Ο αμερικανικός εκβιασμός τώρα, περιορίζεται στο μπλοκάρισμα της βοήθειας των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, την αποστολή του οποίου στην Παλαιστινιακή Αρχή εμποδίζει το αμερικανικό Κογκρέσο. Όσο για τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος θα επιθυμούσε να είχε προηγηθεί ο σχηματισμός της νέας του κυβέρνησης πριν ληφθεί παρόμοια απόφαση από τον ΟΗΕ, πιέζεται πλέον ότι θα πρέπει να αλλάξει πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους.

«Πριν 67 χρόνια, την ίδια ημέρα, η Γενική Συνέλευση είχε υιοθετήσει την απόφαση 181, που διχοτομούσε την ιστορική γη της Παλαιστίνης για τη δημιουργία δύο κρατών – κάτι που σήμανε όμως μόνο τη γέννηση του Ισραήλ«, είχε δηλώσει ο Αμπάς, πριν την ψηφοφορία. «Σήμερα η Γενική συνέλευση καλείται να εκδώσει το πιστοποιητικό γέννησης του κράτους της Παλαιστίνης».

Από τις 198 χώρες τα εννέα κράτη που ψήφισαν κατά, ήταν το Ισραήλ, οι Η.Π.Α, ο Καναδάς, η Τσεχία και ο Παναμάς. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχαν από την ψηφοφορία.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, είπε ότι «αυτή ήταν η ταλευταία ευκαιρία να σωθεί «η λύση των δύο κρατών», με το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ είπε ότι η απόφαση «στέλνει την ειρηνευτική διαδικασία προς τα πίσω». Η Χίλαρυ Κλίντον χαρακτήρισε την ψηφοφορία «ατυχή και αντιπαραγωγική». Ο Νετανιάου υποστήριξε πως η ψηφοφορία «ήταν άνευ ουσίας» φανερώνοντας την αμηχανία του.

Να μην εφησυχάζει από την εκεχειρία Παλαιστινίων-Ισραηλινών, αλλά να βρεί τρόπο για να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναφερόμενος γενικότερα στη Μέση Ανατολή, έριξε μεγάλο βάρος στην αντιπαράθεση Τουρκίας-Συρίας.

ι Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν: Έγιναν το 194ο κράτος –μη τακτικό μέλος μεν- αλλά με καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ
ι Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν: Έγιναν το 194ο κράτος –μη τακτικό μέλος μεν- αλλά με καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ
Ο Τζον Πίλτζερ στην εβδομαδιαία στήλη του στο Νew Statesman, δεν πρόλαβε την ιστορική απόφαση του ΟΗΕ, αλλά τα βάζει με την κάλυψη του BBC στους πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα: «Τα πολεμικά παιχνίδια δεν ευνοούνται να χρησιμοποιούνται για λόγους προπαγάνδας. Η αλήθεια με τη Μέση Ανατολή, είναι πως το κράτος του Ισραήλ (κι είναι ντροπή για τον τρόπο κάλυψης από το BBC) κλέβει την γη των Παλαιστίνιων, τους φυλακίζει, τους βασανίζει και τους σκοτώνει λες κι είναι όμοιοι σε δύναμη. Είναι τόση η παραπληροφόρηση, που οι νεαροί τηλεθεατές του BBC News, είπαν σε ερευνητές του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ότι «έχουν μείνει με την εντύπωση πως οι Παλαιστίνιοι είναι οι παράνομοι έποικοι στην ίδια τους τη χώρα». Κι η πρόσφατη κάλυψη της γενοκτονίας στη Γάζα από τ ους Ισραηλινούς, το επιβεβαιώνει...

«Ειρήνη πάση θυσία, είναι κι αυτό μια αρχή», έγραψε χθες στον Independent, ο Ρόμπερτ Φισκ, που δεν πρόλαβε λόγω της διαφοράς ώρας, την ιστορική απόφαση του ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων γράφει: «Δεν θα χρειάζεται πλέον να βάζω ερωτηματικό μετά τη λέξη Παλαιστίνη; Μετά τον οθωμανικό φετφά για την Παλαιστίνη, την βρετανική «εντολή» για την κατοχή της, την απόφαση του ΟΗΕ το 1947 που διαίρεσε την Παλαιστίνη χαρίζοντας τη μισή στον παλιό βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας (τον πατέρα του Χουσεΐν), θά ‘ρθει η λύτρωση; Αν φυσικά υπάρχει χώρος για παλαιστινιακό κράτος, όπως έχουν καταστήσει την αραβική Παλαιστίνη οι ισραηλινές αποικίες και οι αποικιακοί δρόμοι και το τείχος και οι οικισμοί των εποίκων που συνεχίζεται να αναγείρονται μέσα σε γενική διεθνή αδιαφορία.

Για την ισραηλινή αριστερά η έγκριση από τον ΟΗΕ αποτελεί αποφασιστικής σημασίας βήμα. Κι ας πει ο Νετανιάου πως ο Αμπάς κέρδισε χάρη στη ψήφο των εξτρεμιστών και των δεσποτικών καθεστώτων. Τι θα έχει να πει όμως, αν ψηφίσουν υπέρ τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία; Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον Νετανιάου. Και ήδη 24 ώρες πριν την ψηφοφορία, οι Παλαιστίνιοι έχουν αρχίσει τους πανηγυρισμούς».

Χτες, ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας του Ισραήλ, Άβι Ντίχτερ, ανακοίνωσε ότι στις οκτώ ημέρες συγκρούσεων οι αναχαιτίσεις των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ "Iron Dome", κόστισαν στο κράτος 25 - 30 εκατομμύρια δολάρια.

Τα Δυτικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι αν στο έδαφος του Ισραήλ έπεφταν περισσότεροι πύραυλοι, η διεξαγωγή της χερσαίας επιχείρησης θα προχωρούσε κανονικά. Μια τέτοια στρατιωτική ενέργεια, θα κόστιζε στο Τελ Αβίβ 380 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Η απόφαση του ΟΗΕ ωστόσο άξιζε πολύ περισσότερα από τους πυραύλους της Χαμάς, που τώρα βλέπει τον Αμπάς ενισχυμένο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP