Ο ΟΗΕ εξέδωσε το πιστοποιητικό γέννησης του Παλαιστινιακού κράτους
«Θα πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σ’ αυτόν τον ατέλειωτο κύκλο αίματος.
Τις ρουκέτες, τους βομβαρδισμούς, τη Χαμάς τους Παλαιστίνιους, τους
Άραβες. Μια και καλή. Είναι κραυγή από καρδιάς, που ακούγεται καθημερινά
δεκάδες φορές από την τηλεόραση από τους πληγέντες πολίτες ενώ το
Ισραήλ βομβαρδίζει πόλεις και χωριά στο Νότο. Πρέπει να αντικαταστήσουμε
το σύνθημα "Μπαμ και τελειώσαμε". Δεν έπιασε. Κι ο μόνος νικητής απ’
όλα αυτά είναι η Χαμάς». (Γιούρι Αβνέρι – από...
τη στήλη του στην
ισραηλινή εφημερίδα Haaretz).Μπορεί να μην έχει δικαίωμα ψήφου, το κράτος της Παλαιστίνης, αλλά θα μπορεί να συμμετάσχει σε άλλες δραστηριότητες του ΟΗΕ. Όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), απ’ όπου θα μπορούσε να ζητήσει την διερεύνηση των «δραστηριοτήτων του Ισραήλ στα κατεχόμενα». Κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα το ισραηλινό κατεστημένο.
Ο αμερικανικός εκβιασμός τώρα, περιορίζεται στο μπλοκάρισμα της βοήθειας των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, την αποστολή του οποίου στην Παλαιστινιακή Αρχή εμποδίζει το αμερικανικό Κογκρέσο. Όσο για τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος θα επιθυμούσε να είχε προηγηθεί ο σχηματισμός της νέας του κυβέρνησης πριν ληφθεί παρόμοια απόφαση από τον ΟΗΕ, πιέζεται πλέον ότι θα πρέπει να αλλάξει πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους.
«Πριν 67 χρόνια, την ίδια ημέρα, η Γενική Συνέλευση είχε υιοθετήσει την απόφαση 181, που διχοτομούσε την ιστορική γη της Παλαιστίνης για τη δημιουργία δύο κρατών – κάτι που σήμανε όμως μόνο τη γέννηση του Ισραήλ«, είχε δηλώσει ο Αμπάς, πριν την ψηφοφορία. «Σήμερα η Γενική συνέλευση καλείται να εκδώσει το πιστοποιητικό γέννησης του κράτους της Παλαιστίνης».
Από τις 198 χώρες τα εννέα κράτη που ψήφισαν κατά, ήταν το Ισραήλ, οι Η.Π.Α, ο Καναδάς, η Τσεχία και ο Παναμάς. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχαν από την ψηφοφορία.
Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, είπε ότι «αυτή ήταν η ταλευταία ευκαιρία να σωθεί «η λύση των δύο κρατών», με το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ είπε ότι η απόφαση «στέλνει την ειρηνευτική διαδικασία προς τα πίσω». Η Χίλαρυ Κλίντον χαρακτήρισε την ψηφοφορία «ατυχή και αντιπαραγωγική». Ο Νετανιάου υποστήριξε πως η ψηφοφορία «ήταν άνευ ουσίας» φανερώνοντας την αμηχανία του.
Να μην εφησυχάζει από την εκεχειρία Παλαιστινίων-Ισραηλινών, αλλά να βρεί τρόπο για να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναφερόμενος γενικότερα στη Μέση Ανατολή, έριξε μεγάλο βάρος στην αντιπαράθεση Τουρκίας-Συρίας.
«Ειρήνη πάση θυσία, είναι κι αυτό μια αρχή», έγραψε χθες στον Independent, ο Ρόμπερτ Φισκ, που δεν πρόλαβε λόγω της διαφοράς ώρας, την ιστορική απόφαση του ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων γράφει: «Δεν θα χρειάζεται πλέον να βάζω ερωτηματικό μετά τη λέξη Παλαιστίνη; Μετά τον οθωμανικό φετφά για την Παλαιστίνη, την βρετανική «εντολή» για την κατοχή της, την απόφαση του ΟΗΕ το 1947 που διαίρεσε την Παλαιστίνη χαρίζοντας τη μισή στον παλιό βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας (τον πατέρα του Χουσεΐν), θά ‘ρθει η λύτρωση; Αν φυσικά υπάρχει χώρος για παλαιστινιακό κράτος, όπως έχουν καταστήσει την αραβική Παλαιστίνη οι ισραηλινές αποικίες και οι αποικιακοί δρόμοι και το τείχος και οι οικισμοί των εποίκων που συνεχίζεται να αναγείρονται μέσα σε γενική διεθνή αδιαφορία.
Για την ισραηλινή αριστερά η έγκριση από τον ΟΗΕ αποτελεί αποφασιστικής σημασίας βήμα. Κι ας πει ο Νετανιάου πως ο Αμπάς κέρδισε χάρη στη ψήφο των εξτρεμιστών και των δεσποτικών καθεστώτων. Τι θα έχει να πει όμως, αν ψηφίσουν υπέρ τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία; Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον Νετανιάου. Και ήδη 24 ώρες πριν την ψηφοφορία, οι Παλαιστίνιοι έχουν αρχίσει τους πανηγυρισμούς».
Χτες, ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας του Ισραήλ, Άβι Ντίχτερ, ανακοίνωσε ότι στις οκτώ ημέρες συγκρούσεων οι αναχαιτίσεις των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ "Iron Dome", κόστισαν στο κράτος 25 - 30 εκατομμύρια δολάρια.
Τα Δυτικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι αν στο έδαφος του Ισραήλ έπεφταν περισσότεροι πύραυλοι, η διεξαγωγή της χερσαίας επιχείρησης θα προχωρούσε κανονικά. Μια τέτοια στρατιωτική ενέργεια, θα κόστιζε στο Τελ Αβίβ 380 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
Η απόφαση του ΟΗΕ ωστόσο άξιζε πολύ περισσότερα από τους πυραύλους της Χαμάς, που τώρα βλέπει τον Αμπάς ενισχυμένο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου