Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Αντιδράσεις κομμάτων από την παραλαβή του προσχεδίου του μνημονίου

Αρνητικές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν σήμερα από πολιτικά κόμματα μετά την επίδοση, χθες, του προσχεδίου του μνημονίου με την τρόικα. Χειρότερες από τις αρχικές εισηγήσεις της τρόικας είναι πολλές από τις πτυχές του μνημονίου, δήλωσε στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Στις αρχικές εισηγήσεις» είπε «πουθενά δεν αναφερόταν το φυσικό...
αέριο, ενώ τώρα τα έσοδα από την αξιοποίησή του θα ελέγχονται από την τρόικα μέσω του προϋπολογισμού». Είπε ακόμη ότι «γίνεται φοροεπιδρομή, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στη χρεοκοπία ειδικότερα τον κατασκευαστικό τομέα και την ξενοδοχειακή βιομηχανία».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει ύφεση, χωρίς ανάπτυξη της οικονομίας, θα κλονιστεί ο κοινωνικός ιστός, η ανεργία θα ξεπεράσει το 14% και η ποιότητα ζωής θα επηρεασθεί.

«Αν καταφέρουμε να περάσουμε τα δύο αυτά χρόνια και να θέσουμε τις σωστές δομές και υποδομές, θα καταφέρουμε να βγούμε από την ύφεση και τα πράγματα θα είναι καλύτερα» κατέληξε.

Ο ΔΗΣΥ, από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι θα μελετήσει το μνημόνιο με κάθε προσοχή και συναίσθηση των κρίσιμων στιγμών, που διέρχεται η Οικονομία, και θα τοποθετηθεί «με την αρμόζουσα ευθύνη».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «δεν είναι πολλές οι επιλογές που έχουν απομείνει, ύστερα από την άστοχη, αναβλητική και άτολμη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών τα τελευταία χρόνια».

Ευθύνες στην κυβέρνηση και τις διοικήσεις των τραπεζών, επέρριψε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, «για την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη δεινή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναστολές, δισταγμούς και αναβλητικότητα στη λήψη μέτρων. Διερωτήθηκε: «Έπρεπε να κρέμεται το τραπεζικό σύστημα από μια κλωστή για να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση την κατάσταση;». Τέλος, υπενθύμισε τον «ανεδαφικό ισχυρισμό» της κυβέρνησης ότι «η κυπριακή οικονομία είναι αλώβητη και επαρκώς θωρακισμένη».

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε «παραπλανητική» την εικόνα, που παρουσίασε, σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος προσέφυγε στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Στεφάνου επαναλαμβάνει ότι αυτό έγινε λόγω της ανάγκης για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προσθέτοντας ότι «όλοι στην Ευρώπη παραδέχονται ότι η Κύπρος αποτελεί παράπλευρη απώλεια των αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία».

Δεν μπορεί κανείς να είναι ευτυχής για το περιεχόμενο του μνημονίου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης. Κατέληξε: «Όσοι σήμερα θα συμπεριφερθούν με τρόπο που να παραπλανούν τον λαό ότι υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του μνημονίου, το μόνο που θα πετύχουν είναι να σπάσουν την κοινωνική συνοχή, η οποία χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».

Ο υποψήφιος πρόεδρος, Γιώργος Λιλλήκας, υποστηρίζει ότι από μια πρώτη ανάγνωση της συμφωνίας για το μνημόνιο επβεβαιώνονται οι ανησυχίες για τις κοινωνικές επιπτώσεις.

Σε γραπτή του δήλωση, κατηγορεί την κυβέρνηση για «αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα που οδήγησαν στο μνημόνιο» και τον συνυποψήφιό του Νίκο Αναστασιάδη ότι «το προωθούσε με εκβιασμούς για να υπογραφεί εδώ και τώρα».

«Ανησυχούμε» αναφέρει «ότι οι περικοπές επιδομάτων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οι ισοπεδωτικές χρεώσεις για την πρόσβαση στα κρατικά νοσηλευτήρια, θα οδηγήσουν στη δυστυχία μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Επισημαίνει ταυτόχρονα τον κίνδυνο εκποίησης κατοικιών, τις ασάφειες του μνημονίου, που αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό και τα έσοδα από το φυσικό αέριο, καθώς και τη διατύπωση για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Εξάλλου, ενοχλημένος φαίνεται να είναι ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Δημοσθένους, από την αναφορά στο μνημόνιο περί της αύξησης των ωρών διδασκαλίας κατά μία ώρα εβδομαδιαίως, αλλά και του αριθμού των μαθητών στις σχολικές μονάδες.

Ο κ. Δημοσθένους, αφού διευκρίνισε ότι δεν έχει μελετήσει το περιεχόμενο του μνημονίου, αλλά σχολιάζει πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, επισήμανε ότι «ουδέποτε ηγέρθη τέτοιο θέμα στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας».

Είπε, επίσης, ότι το θέμα θα συζητηθεί με εκείνους που συμμετείχαν στις ομάδες διαπραγμάτευσης με την τρόικα και διαβεβαίωσε ότι κανένας προϋπολογισμός και κανένα μνημόνιο δεν θα επηρεάσουν τα ζητήματα, που άπτονται της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της ουσίας της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP