Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Η κρίση κρατά τους εκδρομείς στα σπίτια τους

«Είμαστε μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και πλέον λέμε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε πλήρη εικόνα. Πριν από δύο ή τρία χρόνια τέτοια περίοδο ήμασταν γεμάτοι. Τηλεφωνούσαν για να κλείσουν τρεις εβδομάδες πριν από τις γιορτές και δεν έβρισκαν δωμάτιο. Φέτος, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά».
Ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων στα Καλάβρυτα, Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, περιγράφει την εικόνα που επικρατεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και όλους τους
δημοφιλείς γιορτινούς... προορισμούς. Η κρίση φαίνεται ότι κρατά τους εκδρομείς των περασμένων ετών στα σπίτια τους.
Οι πληρότητες στους περισσότερους χριστουγεννιάτικους προορισμούς φτάνουν μετά βίας το 40%. Εξαιρέσεις για την ώρα αποτελούν η Αράχοβα, η πόλη της Φλώρινας και τα Καλάβρυτα, όπου μέχρι στιγμής η πληρότητα αγγίζει το 60%. Για μία ακόμη φορά, οι επαγγελματίες του χώρου ευελπιστούν στην «κακή» - μέχρι πρότινος - συνήθεια των Ελλήνων να αφήνουν τις εκκρεμότητές τους για την τελευταία στιγμή, εκτιμώντας πως θα μπορέσουν να αγγίξουν το 80%-90% σε πληρότητα τις ημέρες των γιορτών.
 
ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. Και στα χωριά κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, οι κρατήσεις είναι για την ώρα πεσμένες. Αιτίες, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων στον Νομό Γρεβενών, Σταμάτης Τζιούφας, είναι η οικονομική κρίση αλλά και οι υψηλές μέχρι τώρα θερμοκρασίες, «μιας και η κίνηση στη δική μας περιοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το χιονοδρομικό κέντρο. Αν πιάσουμε πάντως τις γιορτινές ημέρες πληρότητα της τάξεως του 70% θα είμαστε ευχαριστημένοι». Προσθέτει δε πως τα περισσότερα τηλεφωνήματα τα έχουν δεχθεί από Αθήνα, Θεσσαλία, Ηπειρο και πολύ λιγότερο από Θεσσαλονικείς, οι οποίοι φαίνεται να προτιμούν τη Βουλγαρία. Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στο Λιτόχωρο και το Ελατοχώρι Πιερίας περιμένουν για τις γιορτές επισκέπτες από τη Βουλγαρία. «Ολα τα χρόνια είχαμε εσωτερικό τουρισμό, που αυτήν την περίοδο αδυνατεί να προγραμματίσει διακοπές. Οι βούλγαροι τουρίστες από πέρυσι προτιμούν την περιοχή μας για διακοπές», λέει η πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του νομού, Αφροδίτη Λέηνα.
 
ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ. Από τα 5.500 κρεβάτια που έχει το βουνό των Κενταύρων, φέτος η ένωση ξενοδόχων εκτιμά πως θα είναι διαθέσιμα 3.000-3.500. «Ηδη, το κόστος λειτουργίας των καταλυμάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλο, οπότε στο Πήλιο δεν θα ανοίξουν όλα. Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως για κάποιους οι χριστουγεννιάτικες διακοπές μπορεί να είναι πολυτέλεια. Εμείς απευθυνόμαστε σε αυτούς που μπορούν ακόμη να κάνουν ταξίδια και αυτό που περιμένουμε τώρα είναι να αλλάξει η ψυχολογία τους», προσθέτει ο Κωνσταντίνος Λεβέντης, πρόεδρος της ένωσης.
Πλέον, στα τηλεφωνήματα που δέχονται οι ξενοδόχοι δεν ακούν για πολυήμερη διαμονή, αντίθετα «όσοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον σκέφτονται για δύο, το πολύ τρεις ημέρες. Παλαιότερα, εάν τα Χριστούγεννα έπεφταν Τρίτη και με την Τετάρτη να είναι αργία, δηλαδή να έχουμε ένα καθαρό τετραήμερο - όπως συμβαίνει φέτος -, θα είχαμε κρατήσεις που θα ξεκινούσαν από Παρασκευή. Τώρα αυτό δεν υπάρχει ούτε καν σαν σκέψη», τονίζει ο Γιάννης Βασιλάκος, πρόεδρος των ξενοδόχων στη Λίμνη Πλαστήρα, έναν δημοφιλή προορισμό, στον οποίο η πληρότητα μέχρι τώρα δεν ξεπερνά το 50%-60%.
Στους χειμερινούς προορισμούς οι οποίοι είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, όπως η Φλώρινα ή τα ορεινά χωριά του Καρπενησίου, προστίθεται ένα ακόμη εμπόδιο: της βενζίνης. «Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση από την Αθήνα, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια η πλειονότητα των επισκεπτών μας ήταν από την πρωτεύουσα. Βασικότερος λόγος είναι η τιμή της βενζίνης, που είναι πλέον απαγορευτική για να κάνει κάποιος ένα τόσο μακρινό ταξίδι», επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Φλώρινας, Μιχάλης Παρλάνης
 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP