Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

Το τέλος δεν ήρθε (ας αρχίσουν τα ανέκδοτα!..)


Κι όμως, υπήρξαν άνθρωποι, και μάλιστα πολλοί, που πείστηκαν ότι το "τέλος του κόσμου" βρισκόταν προ των θυρών. Γύρω από αυτή την πλάνη στήθηκε μία ολόκληρη επιχείρηση που ευνόησε οικονομικά όσους επιτήδειους.

Στις 13:11 της 21ης Δεκεμβρίου του 2012 δεν συνέβη τίποτα. Και δικαιώθηκαν τα ανέκδοτα...
που στην Ελλάδα παράγουμε όσο τίποτα: Με τι μούτρα θα κυκλοφορούν οι Μάγια το 2013;

Όλα καλά λοιπόν, ο κόσμος συνεχίζει την κανονική του ροή, ωστόσο αξίζει να μνημονεύσουμε τον παραλογισμό και την παραφορά που προκάλεσε ο φόβος για την έλευση του έσχατου σημείου του κόσμου.

Στα αρχαία ερείπια των Μάγια στην κεντρική Αμερική συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι... μάλλον αναμένοντας να δουν να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια τους εικόνες βγαλμένες από καταστροφολογικό φιλμ του Χόλιγουντ. Μάταιο. Ας ελπίσουμε ότι αυτοί τουλάχιστον απόλαυσαν το ταξίδι τους.

Διότι τι να πεις για όλους όσοι δαπάνησαν πολλά χρήματα για να δημιουργήσουν ή να αγοράσουν καταφύγια, εξοπλίζοντας τα μάλιστα με ακριβά μηχανήματα και τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ίσως να μπορούσαν να δημιουργήσουν θεματικά Μουσεία για το τέλος που δεν ήρθε.

Όπως και να το κάνουμε, η λογική δεν έχει πάντα το ρόλο του αδιαμφισβήτητου πρωταθλητή, καθώς υπάρχουν πονηροί ή -έστω- περίπλοκοι εγκέφαλοι που επιλέγουν να βλέπουν με το δικό τους τρόπο την εικόνα. Δύσκολα άλλωστε βρίσκει κανείς στην ανθρώπινη Ιστορία αντικειμενική αλήθεια, προέχει η θεωρία ότι βλέπουμε αυτά που θέλουμε να δούμε...

Κάπως έτσι και ο πνευματιστής Αλμπέρτο Αριμπαλτσάνγκα, ο οποίος δήλωσε ότι "η διαγαλακτική γέφυρα έχει εδραιωθεί. Ο κόσμος θα μας πάει σε ένα υψηλότερο επίπεδο δονήσεων, όπου η ανθρωπότητα θα είναι λαμπερή, χαρούμενη". Μακάρι... αν μη τι άλλο! Μόνο που το παραπάνω μοιάζει με ελκυστικό ευχολόγιο.

Στον κακό χαμό δεν λείπει ποτέ ο Τύπος! Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι συγκεντρωμένοι στα αρχαία των Μάγια ήταν λιγότεροι από τους δημοσιογράφους που έσπευσαν για να καταγράψουν την καταστροφή των ελπίδων (και της τσέπης;) των new age οπαδών.

Ίσως κάποιοι να έτρεφαν και κρυφές ελπίδες για μία αποκλειστικότητα με το τέλος του κόσμου. Έχασαν...

Στην Κίνα πάλι, περισσότερα από 1.000 μέλη θρησκευτικής οργάνωσης συνελήφθησαν καθώς διέρρεαν φήμες περί επικείμενου τέλους του κόσμου.

Στη Μόσχα είδαν με μεγαλύτερη χαλαρότητα το τέλος του κόσμου: Διοργάνωσαν 24ωρο πάρτι!

Κοντολογίς, το τέλος του κόσμου αναβλήθηκε. Αναμένουμε τη νέα ημερομηνία καταστροφής για να' χουμε να γράφουμε...
nοοz

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP