Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

Κατάργησαν νόμο που ελέγχει offshore

Μπορεί ένα νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία να ευνοεί τη δημιουργία offshore εταιριών στη Δημοκρατία της Ανγκουίλας; Φαινομενικά όχι, αλλά στην περί­πτωση της Ελλάδας, του Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων υπουργών όλα είναι πιθανά. Ειδικότερα, όταν... από αυτή τη ρύθμιση ευνοούνται μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες επιχειρηματιών που με αυτό τον τρόπο μπορούν να αποφύγουν τη φορολόγηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Του Βαγγέλη Τριάντη
Στις 23 Ιουνίου 2005, η τότε ελλη­νική κυβέρνηση προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Ανγκουίλας. Σκοπός ήταν, όπως ανα­φέρει το σχετικό ΦΕΚ< με αρ. φύλλου 155, η «αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τα έσοδα από αποταμι­εύσεις υπό τη μορφή τόκων». Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να λαμβάνει πληροφορίες ανά εξάμηνο από την κυβέρνηση της Ανγκουίλας, αναφορικά με αποταμιεύ­σεις ελλήνων καταθετών στο κρατίδιο. Για το θέμα αυτό είχε εκδοθεί και σχετική Κοινοτική Οδηγία με αριθμό 2003/48/ ΕΚ, η οποία τασσόταν υπέρ της φορολόγησης αποταμιεύσεων υπό μορφή τόκων. Η Ανγκουίλα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους φορολογικούς παραδεί­σους παγκοσμίως. Το νομοθετικό της πλαίσιο και γενικά η πολιτική που ακο­λουθεί διαχρονικά σε αυτό το ζήτημα ευνοεί όσους καταθέτες επιθυμούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους εκεί. Πριν από λίγους μήνες, η τότε κυβέρ­νηση έλαβε μια περίεργη, αν όχι σκανδαλώδη απόφαση. Συγκεκριμένα, στις 12 Μαρτίου 2012 ψηφίζεται ο νόμος 4056/2012, ο οποίος αφορά «ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις». Ο νόμος ρύθμιζε διάφορα θέματα που άπτονταν της λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων.

Ωστόσο το νομοσχέδιο περιέχει ένα σημείο που πέρασε στα κρυφά.
Ειδικότερα, στο άρθρο 19, το οποίο αφορά «καταργούμενες διατά­ξεις», καταργεί το άρθρο 4 του νόμου 3399/2005, το οποίο αφορούσε την αυτό­ματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και της Ανγκουίλας. Πιο απλά, σε ένα νομοσχέδιο για την κτη­νοτροφία η ελληνική κυβέρνηση κατήργησε μια διάταξη που αφορούσε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω offshore εταιριών στην Ανγκουίλα. Το επίμαχο νομοσχέδιο φέρει μάλι­στα τις υπογραφές όλων των μελών της κυβέρνησης Παπαδήμου. Μεταξύ αυτών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών, η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο Μάκης Βορίδης ως υπουργός Μεταφορών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Αναστάσιος Γιαννίτσης ως υπουργός Εσωτερικών, ο Ανδρέας Λοβέρδος ως υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Παύλος Γερουλάνος ως υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Κώστας Σκανδαλίδης ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάνου ως υπουργός Δικαιοσύνης και ο Γιώργος Μπαμπίνιώτης ως υπουργός Παιδείας.

Η απόφαση αυτή προκαλεί το λαϊκό αίσθημα. Την ώρα που η τότε κυβέρνηση ψήφιζε στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα από τα σκληρότερα πακέτα οικονομικών μέτρων των τελευταίων ετών, φρόντισε να διευκολύνει εν κρυπτώ τη φοροδια­φυγή εχόντων και κατεχόντων. Καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν άριστα τα περί offshore εταιριών σημεί­ωναν στο Hot Doc ότι η κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου πρόκειται καθαρά για φωτογραφική διάταξη. Αν τελικά κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διερευνήσουν το τι ακρι­βώς συμβαίνει και ποιοι έχουν ευνοηθεί από αυτό.
HOTDOC - seisaxthia.wordpress

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP