Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ευθύνες στον Βενιζέλο καταλογίζουν για την κατάστασή τους οι εργαζόμενοι

Το ποσό των 1.043 ευρώ έκαστος έλαβαν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως έκτακτο βοήθημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν «είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση, μέσω του ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος συντόνισε την όλη διαδικασία, αναγνωρίζει το πατριωτικό καθήκον που πράττουμε, συντηρώντας τα ΥΒ για λογαριασμό του Ελληνικού λαού». Οι ίδιοι ωστόσο κατηγορούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την... στάση που κρατά ο Σάφα, ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων.


Όπως αναφέρουν τα χρήματα αυτά, τα οποία δεν προέρχονται από την εταιρία, δεν αρκούν επουδενί, είναι σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων μας. «Εμείς απαιτούμε από την Εταιρία άμεσα την πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων μας και την κάλυψη όλων των οικονομικών της υποχρεώσεων απέναντι μας (μισθοί, δώρα, επιδόματα άδειας κλπ)» αναφέρουν.

«Ο άφαντος κ. Σάφα , αδιαφορεί παντελώς για τους εργαζόμενους, καλύπτεται πίσω από τις διαφορές του με το Δημόσιο και μας αφήνει απλήρωτους όλο αυτό το διάστημα. Μας χρησιμοποιεί και δεν διστάζει να μας εξαθλιώσει, για να επιτύχει τους εκβιασμούς του. Αυτός είναι ο μεγαλοεπενδυτής που μας υποσχεθήκατε κ. Βενιζέλε; Αυτός είναι ο ιδιοκτήτης που νοιάζεται για τους εργαζόμενους του όπως μας έλεγε; Μη νοιάζεστε τόσο πολύ για εμάς κ. Σάφα, απλώς πεινάμε. Βγείτε από την πολυτελή κρυψώνα σας και δώστε απαντήσεις. Πείτε μας τι σας φταίνε οι 1.000 οικογένειες το μέλλον των οποίων καταστρέφετε. Όλα δείχνουν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα μας επιβληθεί και τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο εκ περιτροπής εργασία».

Εμείς σαν Έλληνες εργαζόμενοι ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση λύση στα πάγια και δίκαια αιτήματα μας:

• την απόσυρση του νόμου της εκ περιτροπής εργασίας ή η εξαίρεση από αυτόν των σχετικών με το ΥΠ.ΕΘ.Α βιομηχανικών μονάδων
• τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ναυπηγείου και των θέσεων εργασίας μας
• την επανένταξη των συναδέλφων του Τροχαίου Υλικού

«Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης σε ότι αφορά το Ναυπηγείο τελείωσε. Μόνη λύση είναι η άμεση μεσολάβηση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Έχει καθήκον και υποχρέωση απέναντι σε εμάς και τις οικογένειες μας να το πράξει. Πρέπει το ΠΝ, να παραλάβει έγκαιρα τα ΥΒ που έχει χρυσοπληρώσει ο Ελληνικός λαός από το υστέρημα του. Όλες μας οι προσπάθειες, ήταν είναι και θα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση με όλες μας τις δυνάμεις. Μέχρι να δούμε το Ναυπηγείο ξανά ανοικτό και βιώσιμο» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP