Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΠΓΔΜ "Πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων"


Σε επικίνδυνα μονοπάτια οδηγεί την ΠΓΔΜ ο Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς δεν διστάζει να παίξει ακόμη και με τη συνοχή της χώρας του, παραβιάζοντας βασικούς κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας και επιστρατεύοντας τις πιο ακραίες εθνικιστικές και λαϊκιστικές θέσεις προκειμένου να διατηρήσει την...
πολιτική επιρροή του και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα αδιέξοδα στα οποία είχε οδηγήσει τη χώρα του.
Εξελίξεις που δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και τη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, καθώς ο Μ. Νίμιτς αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να περιοδεύσει στην περιοχή, μεταφέροντας, όπως όλα δείχνουν, συγκεκριμένη πρόταση ονόματος.
Η σύγκρουση με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού οδήγησε σε πρωτόγνωρα επεισόδια μέσα και έξω από τη σκοπιανή Βουλή και είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τις εργασίες της Βουλής και την προκήρυξη συνεχών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στα Σκόπια, διευρύνοντας το ρήγμα στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.
Όπως αναφέρει το Έθνος, η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να περάσει πραξικοπηματικά τον νέο προϋπολογισμό, ο οποίος σύμφωνα με την αντιπολίτευση ωραιοποιούσε την κατάσταση και απέκρυβε τα βαθιά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σκοπιανή οικονομία.
Προβλήματα που έχουν επιδεινωθεί λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας στη βορειοατλαντική προοπτική της χώρας (που εμποδίζεται από το ανεπίλυτο της ονομασίας) αλλά και από την απομόνωση στην οποία έχει οδηγήσει την ΠΓΔΜ ο κ. Γκρούεφσκι με σχεδόν όλους τους γείτονες.
Η εσωτερική αυτή κρίση στα Σκόπια μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικό χάος, καθώς εκδηλώνεται την περίοδο που ο αλβανικός εθνικισμός, όπως εκφράζεται από τα Τίρανα, στρέφεται και προς το Τέτοβο, απειλώντας τη συνοχή και την επιβίωση της ΠΓΔΜ.
Με δημοσίευμά της η ελεγχόμενη από τον Ν. Γκρούεφσκι ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού Site έβγαλε στον αέρα σενάρια συνωμοσίας, υποστηρίζοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμόρφωσαν κοινή στρατηγική για την πρόκληση χάους στην ΠΓΔΜ με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού που θα αναλάβει την αλλαγή του ονόματος της χώρας.
Η ιστοσελίδα «αποκαλύπτει» ότι στα μέσα Νοεμβρίου συναντήθηκαν σε καφετέρια της πόλης Γκόστιβαρ ο Λ. Γκεοργκιέφσκι (VMRO), o Τίτο Πετκόβσκι (NSPD) και ο Ρούφι Οσμάνι (NDR), οι ηγέτες των κομμάτων που συνεργάζονται με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το SDSM του Μ. Τσερβενκόφσκι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε όχι μόνο η ανατροπή της κυβέρνησης, αλλά ακόμη και το... όνομα το οποίο θα γίνει αποδεκτό στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, με την επίκληση δηλώσεων του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος NDR Ρ. Οσμάνι, που είχε υποστηρίξει την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Οι διαρροές αυτές και οι δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Πόποσκι, που ουσιαστικά προσπαθούν να μετακυλίσουν τις ευθύνες για το αδιέξοδο στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ στην αντιπολίτευση, διαμορφώνουν εκρηκτικό κλίμα στα Σκόπια.
Η έκρηξη αυτή της πολιτικής βίας προκάλεσε συναγερμό σε όλους τους υποστηρικτές της ΠΓΔΜ, με πρώτο τον αρμόδιο επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος έσπευσε με μήνυμα στο Twitter να υπενθυμίσει ότι πρέπει να εργαστούν ενωμένοι στην ΠΓΔΜ, μια και η άνοιξη θα είναι κρίσιμη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και οι πρέσβεις της Σουηδίας και των ΗΠΑ στα Σκόπια, θέλοντας να στείλουν όσο πιο καθαρά μπορούσαν το μήνυμα ότι η πολιτική αποσταθεροποίηση τη συγκεκριμένη περίοδο θα είχε ολέθριες συνέπειες για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ.
Πάντως, ακριβώς αυτή η εύθραυστη κατάσταση στα Σκόπια μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους «φίλους» της ΠΓΔΜ σαν μοχλός πίεσης προς την Ελλάδα, ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις στις ευρωσκοπιανές σχέσεις και να αποφευχθεί η επικίνδυνη και διαλυτική αποσταθεροποίηση της χώρας.
Μετά τη Σύνοδο Υπουργών της ΕΕ στις αρχές Δεκεμβρίου, οι υποστηρικτές των Σκοπίων πέτυχαν να προβλεφθεί ότι την άνοιξη θα υπάρξει νέα έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα περιγράφει εκτός των άλλων και την πορεία των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας, προκειμένου οι «27» να εξετάσουν εκ νέου το αίτημα για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP