Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Στον πάγο η τουριστική κίνηση


Σε σπίτια συγγενών και φίλων περνούν τις ολιγοήμερες διακοπές των Χριστουγέννων οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς η λιτότητα δεν τους επέτρεψε να επαναλάβουν τις χειμερινές εξορμήσεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, την...
εποχή ακόμα που το χρήμα «ζέσταινε» την αγορά.


Στα περισσότερα τουριστικά θέρετρα, που κάποτε έσφυζαν από Έλληνες τουρίστες, η μείωση των κρατήσεων είναι μεγάλη, με τους επισκέπτες να... λάμπουν δια της απουσίας τους. Οι κρατήσεις είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι και φαίνεται πως πως φέτος οι κάτοικοι των πόλεων προτίμησαν την επιλογή να περάσουν ορισμένες στιγμές χαλάρωσης στα εξοχικά φίλων και συγγενών καθώς και στα χωριά τους προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την Τροχαία Αττικής, όπου παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των οχημάτων που πέρασαν τα διόδια κατά 50%.

Ειδικότερα, από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο τη νύχτα πέρασαν συνολικά από την Αττική με προορισμό την περιφέρεια 251.991 Ι.Χ., την ίδια στιγμή που τις αντίστοιχες ήμερες του 2011 είχαν περάσει 167.384. Εξετάζοντας τα στοιχεία ανά ημέρα προκύπτει αυξητική τάση στον αριθμό των οχημάτων με 49.120 στις 20 Δεκεμβρίου, 75.211 στις 21 Δεκεμβρίου και 82.388 την Κυριακή.


Μειωμένες κρατήσεις - Το δώρο πήγε στα χρέη

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, φαίνεται πως το δώρο των Χριστουγέννων αξιοποιήθηκε κυρίως για την αποπληρωμή χρεών προς τρίτους. Όπως αναφέρει ο γενικός έφορος του Hatta (τουριστικά γραφεία) Νίκος Κελαϊδίτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «το τελευταίο δώρο για τους περισσότερους Έλληνες θα χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο λόγο και όχι για διακοπές, παρά τις πολύ μεγάλες προσφορές για χειμερινές αποδράσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Ρέτσο, δεν μπορεί να αναμένει πολλά πράγματα, σε ό,τι αφορά στις αφίξεις και επαναλαμβάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ξενοδόχοι της πρωτεύουσας. Την ίδια στιγμή, οι ξενοδόχοι των δημοφιλών περιοχών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς από τη μία μεριά οι κρατήσεις σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ 20ετίας, ενώ από την άλλη η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει οδηγήσει εκατοντάδες μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες να μην ανοίξουν καθόλου, καθώς η λειτουργία τους είναι ασύμφορη.

Μιλώντας με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, παρατηρείται σημαντική πτώση στις κρατήσεις, παρά τις εντυπωσιακές, όπως υποστηρίζουν προσφορές. Σε επίρρωση τούτου, η Ευρυτανία κινείται με πτώση πάνω από 20%, στην Αρκαδία οι προκρατήσεις σημειώνουν πτώση από 20% έως 30%, στην Αράχοβα η πληρότητα αυτή την περίοδο αγγίζει το 60%, ενώ στα Καλάβρυτα μετά βίας φτάνει το 40%. Σε ό,τι αφορά στις προσφορές που αυτές δίνονται στους Έλληνες, αυτές ξεκινούν από 20 ευρώ την ημέρα για δίκλινο δωμάτιο.

Παραμένοντας στις προσφορές που κάνουν τόσο οι ξενοδόχοι όσο και τα τουριστικά γραφεία, ο κ. Κελαϊδίτης σημείωσε, ότι εξίσου ανταγωνιστικές είναι και αυτές που αφορούν τις χώρες του εξωτερικού για τον Έλληνα τουρίστα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Παρίσι, όπου πλέον υπάρχουν πακέτα προσφορών από 520 ευρώ για 4 ημέρες (εισιτήρια και διαμονή). Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες θα δώσουν το στίγμα για το πώς θα κινηθεί ο εγχώριος τουρισμός γι' αυτό το διάστημα αλλά και συνολικά για το 2013.

Ο καιρός των επόμενων ημερών

Γενικά αίθριο καιρό προβλέπει μέχρι την Πρωτοχρονιά η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο καινούριος χρόνος να μπει με κακοκαιρία. Ειδικότερα:

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου

Καιρός: Στα δυτικά και βόρεια αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, την ήπειρο και το βράδυ στη δυτική Στερεά και τη Θράκη. Πιθανότητα για πρόσκαιρες καταιγίδες τη νύχτα στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά αίθριος και βαθμιαία αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση στα δυτικά. Στα υπόλοιπα θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου

Καιρός: Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες- παράκτιες περιοχές και βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και από το μεσημέρι στα βόρεια. Πιθανότητα για σποραδικές καταιγίδες το βράδυ στα βορειοανατολικά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 στρεφόμενοι βαθμιαία στα δυτικά σε δυτικούς βορειοδυτικούς τοπικά μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε πτώση.

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου

Καιρός: Στα βορειοανατολικά, το ανατολικό και νότιο Αιγαίο νεφώσεις με τοπικές βροχές και στις βορειότερες περιοχές πιθανόν καταιγίδες, με βαθμιαία εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργότερα σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο ιόνιο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 στρεφόμενοι τη νύχτα στο βόρειο Αιγαίο σε βορειοανατολικούς μέχρι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε μικρή περαιτέρω πτώση στα δυτικά και βόρεια.

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου και Κυριακή 30 Δεκεμβρίου

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας.
Άνεμοι: Στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε ανατολικούς βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία 6 με 8 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση των ανεμών την Πέμπτη.
Θερμοκρασία: Σε πτώση.

Σε πλήρη επιφυλακή η Τροχαία

Σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εκδρομέων από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), η Τροχαία έχει προχωρήσει σε μια σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα:

Την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 για το ρεύμα εισόδου και από 15:00 έως 22:00 ώρας θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:


  • Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου).
  • Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).
  • Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
  • Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

- Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

- Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα), όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

- Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

- Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

- Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών από τα Διόδια του Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

- Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

- Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού οργανισμού «Το χαμόγελο του παιδιού».

Με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο και τη λήψη αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας, η Τροχαία συνιστά στους πολίτες μια σειρά από ενέργειες που θα κάνουν ασφαλέστερο το ταξίδι τους. Ειδικότερα, συνιστούν:

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημα τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  • Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP