Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Ο επόμενος Α/ΓΕΕΘΑ θα είναι… ο Γιούνκερ

Τι λένε στρατιωτικοί για τις παρεμβάσεις στις ΕΔ 
Του Πάρι Καρβουνόπουλου
“Ποιος θα είναι ο επόμενος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ; Μα…ο Γιούνκερ”! Κυκλοφορεί περίπου ως ανέκδοτο στους διαδρόμους των Γενικών Επιτελείων,αλλά …κανείς δεν γελά! Οι επεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατ΄ επέκταση της τρόϊκας σε θέματα που έχουν να κάνουν με...
τον σκληρό πυρήνα της Εθνικής Άμυνας έχει αρχίσει να ενοχλεί αλλά και να προβληματίζει ιδιαίτερα τους στρατιωτικούς. Η εκτίμηση ότι κάτι “βαθύτερο επιδιώκουν” κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές εντός Ενόπλων Δυνάμεων. Και η άποψη που λέει ότι το επιδιωκώμενο είναι η διάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων όπως της ξέραμε ,κυριαρχεί. 
Τι ζητάει με απλά λόγια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα εγγράφως; 
Την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και την δημιουργία “επαγγελματικού στρατού”.
Μ΄ αυτή τη πρόταση πιστεύουν οι Ευρωπαίοι ότι θα είναι δυνατή η περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών!
Η πρόταση σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει τελείως παράλογη σε σχέση τουλάχιστον με το αποτέλεσμα που επιδιώκει. Πως θα γίνουν “φθηνότερες” οι Ενοπλες Δυνάμεις αν γίνουν επαγγελματικές;
• Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις περίπου 50.000 στρατεύσιμοι. Κάθε ένας απ΄ αυτούς κοστίζει 300 ευρώ μηνιαίως στο δημόσιο τομέα. Και σ΄ αυτά τα χρήματα υπολογίζονται η ένδυσή του, η τροφοδοσία του ακόμη και η υγειονομική του ασφάλιση.
• Την ίδια στιγμή έχουμε 18.000 Επαγγελματίες Οπλίτες. Το κόστος για το δημόσιο -όχι τα λεφτά που παίρνουν στα χέρια τους- είναι περίπου 1700 ευρώ το μήνα. Υποπτίθεται ότι για να μειωνόταν η θητεία έπρεπε να προσληφθούν τουλάχιστον άλλες 12.000 ΕΠΟΠ. Προφανώς αν καταργηθεί η θητεία , ο αριθμός των προσλήψεων θα πρέπει να είναι υπερδιπλάσιος. Ποιος θα πληρώσει;
Τα σενάρια που ήδη κάνουν θραύση στα Γενικά Επιτελεία κάνουν λόγο για “διάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων με τη μορφή που τις ξέραμε” και για δημιουργία ενός εξαιρετικά μικρού σε μέγεθος στρατού, ο οποίος δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρείται ικανός για να αποτρέψει τη δεδομένη τουρκική απειλή. 
Γίνονται αυτά; Δυστυχώς η εμπειρία που υπάρχει από άλλες χώρες στις οποίες υπήρξαν αντίστοιχες οικονομικές κρίσεις δείχνουν ότι…γίνονται.
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών υπενθυμίζει ότι:
Στη Βουλγαρία το ΔΝΤ επέβαλε τη δραστική μείωση του προσωπικού των ΕΔ και το κλείσιμο μεγάλων κρατικών αμυντικών βιομηχανιών. Έτσι η οροφή του βουλγαρικού στρατού μειώθηκε από 120.000 σε 30.000, έκλεισαν μονάδες και στρατόπεδα και αποστρατεύθηκαν στελέχη, κυρίως μικρών βαθμών, που βρέθηκαν στην κυριολεξία στο δρόμο, καταφεύγοντας σε ευκαιριακές χειρωνακτικές και αγροτικές εργασίες. Το κλείσιμο μεγάλων εργοστασίων αμυντικής παραγωγής γιγάντωσε την ήδη μεγάλη ανεργία και εργοστάσια, που κατασκεύαζαν τεθωρακισμένα οχήματα, βρέθηκαν να κατασκευάζουν καφετιέρες και σεσουάρ!
Το ίδιο στη Ρωσία, όπου μετά από τις περικοπές που επέβαλε το ΔΝΤ, ήταν συνηθισμένη καθημερινή εικόνα, πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας, εν στολή, να εργάζονται ως φορτοεκφορτωτές στη κεντρική λαχαναγορά.
Είναι όλα αυτά υπερβολικά; Το ερώτημα στις τάξεις των στρατιωτικών πλέον απαντάται μ΄ ένα κατηγορηματικό όχι, αφού δεν μπορούν να εξηγηθούν διαφορετικά .
Ιδού τι υποστηρίζουν άνθρωποι που έχουν άμεση σχέση με τα όσα συμβαίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ 
Αντισυνταγματάρχης, Πρόεδρος ΣΥΣΜΕΔ 
Η ασφυκτική πίεση των Τροϊκανών δυναστών για την αριθμητική μείωση των Ελλήνων στρατιωτικών, με το πρόσχημα της μεγάλης μισθολογικής δαπάνης στην πρωτοφανή περίοδο οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, φαίνεται ότι συνεχίζεται. Η διαταγή για μείωση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά 30% δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητικό στοιχείο για τη σχεδιαζόμενη αποδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι, όμως, κάτι. Οι δραματικές αλλαγές στα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά – μισθολογικά δεδομένα των στρατιωτικών δεν φαίνεται ότι ικανοποιούν αρκετά, για την ανισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη το 2014 αναμένεται ίδια ποσοτική μείωση στα εισοδήματα (κατά 88.000.000 ευρώ). Σε εκκρεμότητα (από το Δεκ. του 2011) παραμένει το θέμα της 40ετούς πραγματικής υπηρεσίας (χωρίς πλασματική όμοια) με επέκταση και στα στελέχη που ήδη θεμελίωσαν – κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός του 2013.
Το σχέδιο των Τροϊκανών είναι πολύ απλό. Εγκλωβίζουμε τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ενεργό υπηρεσία, με βαλκανιοποιημένους μισθούς πείνας και εξαθλίωσης, ίσα ίσα για να μην μιλάνε και να κάνουν τον σταυρό τους λέγοντας «πάλι καλά με αυτά που μας άφησαν, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν καν δουλειά», χωρίς δυνατότητα πλέον (και για 40 χρόνια) αποστρατείας, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο χρήματα, αφού τα εφάπαξ δεν θα καταβληθούν.
Ναι, αλλά είπαμε ότι είναι πολυάριθμος ο στρατός. Ε, και; Εφαρμόζουμε την αυτοδίκαιη αργία ή τη δυνητική αργία και είμαστε ΟΚ. Δηλαδή για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, έστω και το πιο απίθανο, θέτουμε τα στελέχη σε αυτοδίκαιη ή δυνητική αργία, καταβάλλοντας το 1/3 του μισθού τους, και για όσα χρόνια ήθελαν και εάν δικαιωθούν αρμοδίως. Έτσι εξασφαλίζουμε λιγότερα χρήματα για τη μισθολογική δαπάνη, αλλά και μη καταβολή των εφάπαξ βοηθημάτων στους ίδιους αφού τους δρομολογούμε στην έξυπνη αργία.
Τί είπατε; Υπάρχει αντίσταση; Πού καταντήσαμε, λοχία…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ 
Πρόεδρος Ανεξάρτητης Κίνησης Στρατιωτικών 
Η Ελλάδα από της ιδρύσεως της μέχρι τις μέρες μας ,λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και του αποδεδειγμένα πλέον πλούσιου υπεδάφους της, αποτέλεσε το «μήλο της έριδας» στα διπλωματικά παίγνια των εκάστοτε Μεγάλων Δυνάμεων.
Σήμερα η Πατρίδα μας δεν δέχεται επίθεση με πραγματικά πυρά, δέχεται όμως την καλά ενορχηστρωμένη και μεθοδευμένη επίθεση των όποιων δανειστών της. Μια επίθεση που πέρα από γενικευμένη και ολομέτωπη έχει στοχεύσει την ίδια την καρδιά της ύπαρξης ενός ευνομούμενου και δημοκρατικού κράτους, τις Ένοπλες Δυνάμεις του.
Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, στους εξοπλισμούς ,στην εκπαίδευση και φυσικά σε μισθούς και συντάξεις των στελεχών των Ε.Δ συνθέτουν το ειδικό σχέδιο δράσης εναντίον της Ελλάδος. Και κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά στους υπολογισμούς ή ο προϋπολογισμός πέφτει έξω από πού θα κλείσουμε την τρύπα; Μα φυσικά από περικοπές του ΥΠΕΘΑ.
Είναι δύσκολο, δυσδιάκριτο και ταυτόχρονα επικίνδυνο να επιχειρήσει κανείς να ερμηνεύσει τις προσδοκίες που καλλιεργούνται για κάποια θεσμικά ή εξωθεσμικά κέντρα από αυτή την επίθεση. Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Ελλάδα μας; Άγνωστο και ασαφές. Προφήτες πλέον δεν υπάρχουν και οι δήθεν αναλυτές μάλλον για «ψευδοπροφήτες» μοιάζουν.
Η επιχείρηση κάμψης του ηθικού των στελεχών των ΕΔ έχει γκεμπελικά χαρακτηριστικά και όσο αντιστεκόμαστε τόσο κλιμακώνεται.
Στη διπλανή Βουλγαρία το ΔΝΤ, επέτυχε σε συντομότατο χρονικό διάστημα, διαλύοντας τις ΕΔ να καταστήσει σαφές στη γείτονα χώρα ποιος είναι ο μινιμαλιστικός πλέον ρόλος της στα Βαλκάνια ή καλύτερα για ποιο ρόλο την προορίζουν.
Όπως όμως σε όλα τα σενάρια, υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας που λέγεται άνθρωπος και εμείς απλά οφείλουμε να τους θυμίσουμε ότι το Νικητή τον ξέρουμε , αυτοί να δούμε από πού θα φύγουν.

ΠΑΝΟΣ ΑΣΠΡΟΔΙΝΗΣ 
Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων ΕΔ 
Ζούμε μέρες πτώσης Βυζαντίου. Από το 1300 και μετά ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης μειώθηκε κατά 50% ,γιατί οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να ζήσουν. Στη συνέχεια επλήγησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Μην ξεχνάμε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος πήγε με Ενετικό καράβι να χρηστεί Αυτοκράτορας. Και στη συνέχεια όλοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τη στράτευση. Γίνονταν καλόγεροι! Και τέλος το “κίνημα των Ησυχαστών” είχε επικρατήσει βάζοντας τον κόσμο στις εκκλησίες να προσεύχεται για να τους σώσει ο Μωάμεθ!
Κάντε τις συγκρίσεις. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε πολύ μακρυά από αυτή τη περίοδο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP