Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Κερατέα: 16 χρόνια αγώνες ενάντια στην παρανομία

Σήμερα 24/01/2013 ώρα 12 έληξε η προθεσμία υποβολής φακέλων ενδιαφέροντος από εταιρείες και κοινοπραξίες για το διαγωνισμό δημοπράτησης με ανταγωνιστικό διάλογο και ΣΔΙΤ (ιδιωτικοποιήσεις) του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Κερατέα.
Προηγήθηκε ανάλογη διαδικασία για το...
Γραμματικό(22/1/2013) και έπονται στις 29/01/2013 και 5/02/2013 αντίστοιχα διαδικασίες για τη Φυλή και τα Λιόσια.
Τη διαδικασία δημοπράτησης έχει προκηρύξει ο ΕΔΣΝΑ.


Κατά τη σημερινή διαδικασία στο ζωσμένο με 7 διμοιρίες αστυνομικών δυνάμεων κτήριο του ΕΔΣΝΑ όπου προσήρχοντο οι εταιρείες έδωσαν το δυναμικό παρόν κάτοικοι της Κερατέας , σε μια συμβολική ειρηνική διαμαρτυρία....Στην ανακοίνωση που μοίρασαν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι τονίζουν:
- Το παράνομο της διαδικασίας δημοπράτησης με αναλυτική τεκμηρίωση.
- Τη συμβολική ειρηνική διαμαρτυρία τους και την «ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε ένα να κοπιάσει να έρθει στην Κερατέα».
- Τις δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν έναρξη οποιοδήποτε έργου στην Κερατέα, καθώς και την προσφυγή που έχει γίνει.
Την αλληλεγγύη στη Φυλή, τα Λιόσια και το Γραμματικό.

Οι κάτοικοι της Κερατέας τόνισαν τον επί 16 χρόνια αποτελεσματικό αγώνα τους που ήταν αγώνας υπέρ της νομιμότητας. Ειδικότερα το ότι επί 128 ημέρες στα μπλόκα της Κερατέας μάτωσαν και ότι ακόμα υπάρχουν ποινικές δίκες εναντίον τους, τους υποχρεώνει σε δυναμική αντίσταση σήμερα.
Κατά την τρίωρη διαμαρτυρία των κατοίκων επιχειρήθηκε να απαγορευθεί η κατάθεση επίσημης προσφυγής αναστολής από την αστυνομία με εντολή του ΕΔΣΝΑ κάτι το οποίο δεν έγινε πράξη μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και την απειλή συγκρούσεων από τους κατοίκους.

Αντιπροσωπεία των κατοίκων κατέθεσε αίτηση αναστολής και προσφυγή κατά της νομιμότητας της δημοπράτησης στον ΕΔΣΝΑ και την επιτροπή διαγωνισμού. Ο πρόεδρος της επιτροπής διαγωνισμού δεσμεύθηκε να απαντήσει εγγράφως.
Νωρίτερα είχε κατατεθεί αντίστοιχη αίτηση αναστολής στους ελεγκτές νομιμότητας Αττικής όπου έχει κατατεθεί από 4/12/2012 η κύρια προσφυγή κατά των δημοπρατήσεων.
Στον διαγωνισμό προσήλθαν 8 κοινοπραξίες τεχνικών εταρειών, ακριβώς οι ίδιες που προσήλθαν και στο διαγωνισμό για το Γραμματικό.

Σύμφωνα με κύκλους των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ οι εταιρείες «καθοδηγήθηκαν» να υποβάλλουν υποχρεωτικά προσφορές για την Κερατέα για να ληφθούν υπόψη οι αντίστοιχες για Γραμματικό, Φυλή, Λιόσια. Έτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα ίδια σχήματα θα εμφανισθούν στη Φυλή και τα Λιόσια. Η προσυνεννόηση των εταιρειών και το «μοίρασμα» του πακέτου είναι ήδη εμφανή.
Οι εταιρείες που υπέβαλλαν προσφορές είναι:
1 ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ (Μπόμπολας κλπ.)
2 J.P ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
3 ΤEΡΝΑ – ΔΕΗ
4 ΤΟΞΟΤΗΣ
5 ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ – EMVITECH
6 ΜΕΤΚΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
7 NOVAERA (Κοπελούζος)
8 ΕΡΕΤΒΟ – ΔΟΜΟΣΤΑΡΤ –ΕΓΝΩΝ
Είναι πασίγνωστο το ενδιαφέρον των δυο πρώτων εταιρειών, τόσο του ομίλου Μπόμπολα αλλά και της J.P ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ που αποτελούν αντίστοιχα τον υπεργολάβο και εργολάβο του έργου Χ.Υ.Τ.Α. Κερατέας , που ακυρώθηκε με δικαστικές αποφάσεις.
Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση έκανε η συμμετοχή της Δ.Ε.Η. σε κοινοπραξία, μια που με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας της Κερατέας και του Λαυρίου λειτουργεί από το 1968 εκεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο της στην Ελλάδα, με σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση αλλά και τεράστιες δεσμεύσεις από τους αγωγούς υψηλής τάσης.
Τα κυρίαρχα συνθήματα των διαμαρτυρομένων κατοίκων ήταν:
- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ
- ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Τέλος το βασικό μήνυμα που δόθηκε από τη διαμαρτυρία ήταν ότι στην Κερατέα δεν πρόκειται λόγω των δικαστικών αποφάσεων αλλά και της απόφασης των κατοίκων να επιτραπεί να γίνει τίποτα, ότι ο 16χρονος αγώνας της Κερατέας ιδίως των 128 ημερών στα μπλόκα που δικαιώθηκε θα παραμείνει παρακαταθήκη και οδηγός για το μέλλον και ότι οι παράνομες αντιδημοκρατικές ενέργειες του ΕΔΣΝΑ και ιδίως του προέδρου του περιφερειάρχη Κου Σγουρού δε θα περάσουν.

24/01/2013
Σταύρος Ιατρού
τέως Δήμαρχος Κερατέας
το είδαμε εδώ 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP