Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

ΟΜΥΛΕ: Η Κυβέρνηση ξεπουλάει τα λιμάνια και μαζί κάθε δυνατότητα ανάπτυξης

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική των μνημονίων, που συνομολογήθηκαν με το ΔΝΤ και την ΕΕ, καθώς και την νεοφιλελεύθερη πολιτική, ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και κάθε Δημόσια... Επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ζούμε καθημερινά το θέατρο του παραλόγου, αφού συνωστίζονται ξένες κρατικές οντότητες και πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεπικουρούμενες από ντόπια κρατικοδίαιτα οικονομικά συμφέροντα επιβουλεύονται τον πλούτο της χώρας μας, την οποία πρώτα φρόντισαν να την οδηγήσουν στη περιπέτεια της χρεωκοπίας.

Τα Λιμάνια της χώρας μας, τα οποία αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών και της οικονομίας γενικότερα σχεδιάζουν να τα ξεπουλήσουν – ουσιαστικά να τα χαρίσουν – και αυτό η Κυβέρνηση το ονομάζει διαρθρωτική πολιτική.

Η Κυβέρνηση, αντί να εκπονήσει μια Αναπτυξιακή Λιμενική Πολιτική, ώστε να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις τεράστιες δυνατότητες των Λιμανιών, άγεται και φέρεται από τα κάθε λογής συμφέροντα ξεπουλώντας τα Λιμάνια και μαζί κάθε δυνατότητα ανάπτυξης, σε μια περίοδο που η βαθειά ύφεση οδηγεί σε γενικευμένο οικονομικό μαρασμό και δραματική μείωση της απασχόλησης.

Υπάρχουν βασικά ζητήματα σχετικά με την ανερμάτιστη πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στο θέμα των Λιμανιών.

- Τα Λιμάνια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε θέματα ασφάλειας, τουρισμού, εμπορίου, μεταφορών, επικοινωνίας και τροφοδοσίας των ελληνικών νησιών και επιβάλλεται να λειτουργούν σε 24ωρη βάση κάτω από αυστηρό Δημόσιο Έλεγχο.

- Η Ελληνική Κυβέρνηση βαυκαλίζεται με τις προτάσεις που καθημερινά διοχετεύονται σκόπιμα στα ΜΜΕ από την COSCO περί αγοράς του 60% του Μετοχικού Κεφαλαίου του ΟΛΠ. Παραγνωρίζει ασφαλώς ότι, αν αυτό συμβεί, δημιουργείται ιδιωτικό μονοπώλιο και παραδίδεται η Δημόσια Λιμενική Αρχή και η λειτουργία του πρώτου Λιμανιού της χώρας καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος στα ιδιωτικά συμφέροντα. Μόνο η Θάτσερ επιχείρησε κάτι τέτοιο στο Λίβερπουλ και όπως συνομολογήθηκε από όλους, ακόμα και από ακραιφνείς νεοφιλελεύθερους, η επιλογή αποτέλεσε την τέλεια αποτυχία. Η ελληνική Κυβέρνηση θέλει να αντιγράψει την τέλεια νεοφιλελεύθερη ΑΠΟΤΥΧΙΑ !

-  Οι παραχωρήσεις σε τρίτους, όπως έγινε με τον Προβλήτα ΙΙ του ΟΛΠ, οδηγούν σε μείωση της απασχόλησης και σε απεμπόληση του απαραίτητου στοιχείου των Λιμανιών που είναι ο ισχυρός Δημόσιος Χαρακτήρας και Έλεγχος.

- Η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των ΣΣΕ στον Προβλήτα ΙΙ (COSCO), σε συνδυασμό με τους Μνημονιακούς Νόμους για τα εργασιακά, τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τον περιορισμό της λειτουργίας του θεσμικού πλαισίου των ΣΣΕ, εξυπηρετεί τη γενικευμένη πολιτική μείωσης του εργατικού κόστους και μεγιστοποίησης της κερδοφορίας των επίδοξων «αφεντικών» των Λιμανιών.

- Τη στιγμή που το μεγάλο ζητούμενο για την οικονομία της χώρας είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση και η τόνωση της ζήτησης η Κυβέρνηση μετατρέπει τα Λιμάνια από φορείς ανάπτυξης της οικονομίας σε μέσα στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

- Η Κυβέρνηση, το ΥΝΑ, τα Κόμματα που την στηρίζουν, ο πολιτικός κόσμος και γενικότερα οι φορείς του Λιμανιού οφείλουν να τοποθετηθούν υπεύθυνα και χωρίς ψευδεπίγραφες δικαιολογίες σε όλα αυτά τα ζητήματα. Οι Οργανισμοί Λιμένων δεν είναι λάφυρο καμιάς συγκυριακής πλειοψηφίας, αλλά υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.

Ως εργαζόμενοι στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία για βελτίωση της λειτουργικότητας των Λιμανιών. Είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στην τεκμηριωμένη θέση για ισχυρό Δημόσιο Χαρακτήρα των Λιμανιών. Επιδιώκουμε και στοχεύουμε σε Λιμάνια που θα συμβάλουν στη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, θα επιτελούν τον κοινωνικό τους ρόλο και θα ενισχύουν την απασχόληση με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις μέσω του θεσμού των ελεύθερων διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ.»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP