Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Στεκόμαστε αλληγέγγυοι στον αγώνα όλων των εργαζομένων των μαζικών μέσων μεταφοράς.
Συνεχίζεται η στάση εργασίας σε ηλεκτρικό, τραμ και λεωφορεία- 24ωρη αύριο σε ΕΘΕΛ και προαστιακό, συνέλευση εργαζομένων σε Μετρό.
Να συνεχίσουν τη στάση εργασίας τους έως τη λήξη της βάρδιας αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων σε ηλεκτρικό, τραμ και λεωφορεία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη.
Επίσης, την προκήρυξη 24ωρης απεργίας για αύριο και...
επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ και του προαστιακού.
Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία αποφάσισαν μάλιστα απεργία έως την ερχόμενη Τρίτη, μέχρι νεωτέρας.
Συνέλευση πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι του μετρό στα Σεπόλια προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.
Και τα τρόλεϊ μετά από έκτακτο ΔΣ κατεβάζουν κεραίες.

Τι ισχύει για την Παρασκευή
Για αύριο, Παρασκευή, χειρόφρενο σηκώνουν ο προαστιακός σιδηρόδρομος, και στο δρομολόγιο για Χαλκίδα, καθώς και τα λεωφορεία της πρωτεύουσας, προαναγγέλλοντας 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την απόφασή της.
Σε 24ωρες απεργίες αναμένεται να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς (τραμ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τρόλει), οι αποφάσεις των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.
"Η κυβέρνηση αντί να δείξει έξοδο στο αδιέξοδο, διέταξε επίταξη. Από αύριο οι εργαζόμενοι στον προαστιακό κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία, με πρόταση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες και στο δρομολόγιο για Χαλκίδα. Δεν πάει άλλο", δήλωσε ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στον προαστιακό σιδηρόδρομο Νίκος Δρίτσας, από το αμαξοστάσιο των Σεπολίων, όπου βρέθηκε στο πλευρό των απεργών εργαζομένων στο μετρό.
Υπενθυμίζεται ότι οι απεργοί από το πρωί είναι συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο και οχυρωμένοι πίσω από την κλειδωμένη αύλεια πόρτα, όπου έχουν ακινητοποιήσει και δύο ανυψωτικά μηχανήματα.
Αντιπροσωπείες εργαζομένων από άλλα σωματεία στα ΜΜΜ καθώς κ εργαζόμενοι άλλων κλάδων συγκεντρώνονται στο αμαξοστάσιο του Μετρό αυτή την ώρα.
Αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στο αμαξοστάσιο του Μετρό προς υποστήριξη των απεργών.

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μεταφοράς, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την επίταξη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από το Σάββατο 26 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, όλο το προσωπικό του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ. Δηλαδή, δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του προαστιακού και του ΟΣΕ (Αθήνα-Θεσσαλονίκη).
Η ΠΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί δεν επέλεξε τη συζήτηση με τους εργαζόμενους για την εξεύρεση λύσης, αλλά προτίμησε την οδό του αυταρχισμού για να εφαρμόσει μια άδικη και αντεργατική πολιτική, που οδηγεί τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις οικογένειές τους σε παραπέρα φτωχοποίηση, σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.
Τέλος, καλεί την κυβέρνηση, "συναισθανόμενη τις ευθύνες της απέναντι στον ελληνικό λαό, να ακυρώσει τα αυταρχικά μέτρα της επίταξης και να καλέσει τους εργαζόμενους σε διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων τους".

Με ανακοινώσεις τους, οι διοικήσεις των εργαζομένων σε ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ και ΣΤΑΣΥ, καταγγέλλουν την κυβέρνηση «για αυταρχική συμπεριφορά» και «συρρίκνωση της Δημοκρατίας».
"Αυτή η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να πολιτεύεται με αντιδημοκρατικό τρόπο χρησιμοποιώντας ως εργαλεία το φόβο, τους εκβιασμούς, τις απειλές και τη διαπόμπευση των εργαζομένων, προκειμένου να εφαρμόσει τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις της στους δανειστές, γι' αυτό και εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο σε μια αυταρχική συμπεριφορά", επισημαίνουν οι διοικήσεις των εργαζομένων σε ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ και ΣΤΑΣΥ.
Και καταλήγουν: "Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση που μέρα με τη μέρα συρρικνώνει τη Δημοκρατία. Μόνο που λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Σύντομα θα βρεθεί απέναντι, όχι μόνο στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας και, κυρίως, όλων εκείνων που είναι και τα θύματα της πολιτική της".

Αντιδρούν τα συνδικάτα στη απόφαση για επίταξη και επιστράτευση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες
Έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικάτων έχει προκαλέσει η απόφαση για επίταξη και επιστράτευση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτος στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΓΣΕΕ) η Εκτελεστική Επιτροπή της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με τη συμμετοχή και των νομικών συμβούλων της Συνομοσπονδίας για να αποφασισθεί ο τρόπος με τον οποίο θα κλιμακώσουν τα συνδικάτα τις αντιδράσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο βασικά σενάρια. Η κήρυξη απεργίας στις συγκοινωνίες παρά την επίταξη, με ευθύνη και απόφαση της ίδιας της ΓΣΕΕ, εφόσον η νομοθεσία αφήνει το περιθώριο για κάτι τέτοιο, και η κήρυξη γενικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία και με την ΑΔΕΔΥ.
Σε δήλωση, στην οποία προέβη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση "να αποσύρει το μέτρο και να προχωρήσει σε διάλογο με τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ)".
Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι "δεν λύνονται με επιτάξεις και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων" αλλά "μέσα από διάλογο, με σεβασμό στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων".
"Παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι, που διεκδικούν τα ελάχιστα -όπως από τις ΣΣΕ προκύπτουν- αλλά η κυβέρνηση που ωμά και κυνικά παραβιάζει τους νόμους και το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων" συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος και σημείωσε:
"Αυτές τις παρανομίες θα εκδικάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εφόσον χρειαστεί".
"Ο αγώνας για την προάσπιση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι κοινός αγώνας που αφορά τη δημοκρατία της χώρας μας" κατέληξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.
Την αλληλεγγύη της στους εργαζομένους στα Μέσα Μεταφοράς εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην οποία κάνει λόγο για "ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης" και προσθέτει:
"O αγώνας των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι αγώνας όλων των εργαζομένων για τη διασφάλιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας, στην απεργία, όπως και το δικαίωμά μας στην εργασία".

Την στήριξη στους απεργούς των εργατικών κέντρων Αθήνας και Πειραιά αποφάσισε η ΓΣΕΕ, προκειμένου να καλύψει τους απεργούς – εργαζομένους στα ΜΜΜ, μετά την πολιτική επιστράτευση.
Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος κατήγγειλε την πολιτική επιστράτευση των απεργών, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, αποφάσισε πανελλαδική απεργία για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, η ημερομηνία της απεργίας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.
Στην ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ αναφέρει:
"Μετά το νέο αντιδημοκρατικό ολίσθημα της Κυβέρνησης με την απόφασή της για επίταξη των εργαζομένων στο μετρό, η ΓΣΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής σήμερα Πέμπτη 24/1/2013 αποφάσισε:
1. την πολιτική καταδίκη της επιστράτευσης, απαιτώντας από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και γενικότερα στους χώρους ευθύνης της για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων.
2. τη στήριξη και κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ήδη αποφασίσει οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.
3. την επίσπευση πραγματοποίησης 24ωρης Γενικής Απεργίας όπως αυτή αποφασίστηκε στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας.
Η Κυβέρνηση αντί να κάνει επίδειξη ισχύος στους εργαζόμενους θα πρέπει επιτέλους να αλλάξει ρότα και να συζητήσει ΑΝΟΙΧΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΑ – ΣΟΒΑΡΑ για τη σύναψη ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ.
Ο αγώνας για την προάσπιση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τα οποία η κυβέρνηση παραβιάζει θα συνεχιστεί τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε νομικό επίπεδο. Παράνομες είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες καταργούν ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις. Παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι".

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP