Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

Σε απελπιστική κατάσταση ο κλάδος της ένδυσης

Οι εκπτώσεις άρχισαν από την χριστουγεννιάτικη περίοδο, αν και επισήμως θα αρχίσουν στις 15 Ιανουαρίου. Τα εφετινά Χριστούγεννα για το εμπόριο - παρά την διεύρυνση του ωραρίου και τις την λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου - ήταν απελπιστικά.   Η μείωση των πωλήσεων, παρά τα δελεαστικά πακέτα των προσφορών - που αν συνέβαινε σε χρόνους προ της κρίσης θα ήταν η...
είδηση της χρονιάς - άγγιζε σε ορισμένες κατηγορίες ακόμη και
το 50%.
Μεγάλα πολυκαταστήματα σ΄ ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, προχώρησαν σε εκπτώσεις ως και 35%, σε μία απελπισμένη προσπάθεια να ενισχύσουν τα χειμαζόμενα ταμεία τους.   Αν όμως οι μεγάλοι της αγοράς έπαιζαν με εκπτώσεις και προσφορές, τα μικρά εμπορικά καταστήματα στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου του 2012, χωρίς να έχουν κάποια ευκρινή ένδειξη στις προθήκες, βρίσκονταν σταθερά σε καθεστώς εκπτώσεων. Έτσι κι αλλιώς χιλιάδες μικρά εμπορικά καταστήματα πέρυσι έβαλαν λουκέτο - χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και μεγάλα, η περίπτωση Φωκά με την ένταξη του στο άρθρο 99 είναι χαρακτηριστική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2009 κι εντεύθεν ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης περιόδου κινείται πτωτικά. Πόσο μάλλον το 2012, που ο 13ος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων καταργήθηκε, η πραγματική ανεργία έχει πλησιάσει το 30% και τα εισοδήματα όσων εργάζονται επίσης έχουν μειωθεί. Η παγωνιά της αγοράς πέρυσι οφείλεται ακριβώς σ΄ αυτές τις απώλειες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από την οποιασδήποτε μορφής διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
Πάντως πηγές της αγοράς αναφέρουν πως την μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν και εφέτος οι πωλήσεις των ειδών ένδυσης. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι η μείωση ανέρχεται περίπου στο 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο - κι από τις επιμέρους κατηγορίες του κλάδου την μεγαλύτερη μείωση εμφανίζουν τα είδη ανδρικής ένδυσης, ακολουθούν τα γυναικεία και διασώζονται με χαμηλό ποσοστό πτώσης τα παιδικά.   Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ένδυσης βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, κι αρκετοί με το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων - εφόσον αντέξουν ως τότε - είναι πιθανό να κατεβάσουν ρολά.
 Επίσης ισχυρή μείωση παρουσίασαν οι πωλήσεις βιβλίων, υπολογίζεται ότι ανήλθε στο 30% και σε χαμηλότερους ρυθμούς κινήθηκε η πτώση των πωλήσεων των παιδικών παιχνιδιών, η οποία σύμφωνα με πηγές της αγοράς κινήθηκε από 15% ως και 20% - γενικότερα πάντως η αγορά παιδικών ειδών εμφανίζει, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ισχυρότερες αντοχές από άλλες κατηγορίες προϊόντων. Αλλά ακόμη κι η αγορά των τροφίμων κινήθηκε πτωτικά - εκτιμάται ότι η μείωση ανέρχεται στο 5%. 
Όμως εκφράζονται σοβαροί φόβοι για το τι πρόκειται να συμβεί στο πρώτο τρίμηνο του 2013 κι αν τελικώς η περίοδος των εκπτώσεων θα είναι ικανή όχι τόσο να περιορίσει τις απώλειες, όσο να διατηρήσει όσο είναι δυνατόν περισσότερα καταστήματα εν ζωή.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP