Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Απλήρωτοι υπάλληλοι ακτοπλοικών εταιριών!!!

Του Θάνου Λαμπρόπουλου

Τον δικό τους “γολγοθά” ανεβαίνουν εκατοντάδες υπάλληλοι κάποιων ακτοπλοικών εταιριών (μεταξύ των οποίων και εισηγμένων στο Χρηματιστήριο), οι οποίοι αντί να πληρώνονται κανονικά τα δεδουλευμένα “μεροκάματα” τους λαμβάνουν έναντι με αποτέλεσμα... τα “φέσια” να ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ για κάθε υπάλληλο.

Και τα φέσια δεν είναι από τους τρέχοντες μισθούς του 2013, αλλά “ελέω αρχών” που στην κυριολεξία είτε κλείνουν τα μάτια, είτε ποιούν την...πάπια σε αυτή την καραμπινάτη παρανομία, αλλά είναι από τα δεδουλευμένα πολλών μηνών του παλιού χρόνου, δηλ. του 2012.

Και όλα αυτά γίνονται με το πρόσχημα της συνεχιζόμενης ύφεσης, της συνεχιζόμενης αύξησης των καυσίμων, της μείωσης της επιβατικής κίνησης, καθώς και οτιδήποτε άλλο που μπορεί να φαντασθεί ο νους των εκπροσώπων των ακτοπλοικών εταιριών, οι οποίες είχαν μάθει όλα τα προηγούμενα χρόνια, τότε δηλ. που “λεφτά υπήρχαν”, να γεμίζουν τα “σεντούκια” τους, και να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Οι μέρες όμως των “χοντρών αγελάδων” πέρασαν και τώρα που όντως τα ταμεία τους άδειασαν τα εύκολα θύματα έγιναν για πολλοστή φορά άλλωστε οι υπάλληλοι των γραφείων τους, καθώς επίσης και μερικές εκατοντάδες έλληνες ναυτικοί οι οποίοι όμως φοβούμενοι την “Black List”, αλλά και την απειλή της απόλυσης δεν καταγγέλλουν την ασυνέπεια των εργοδοτών τους, με αποτέλεσμα όμως αυτή κατάσταση να διαιωνίζεται” και μάλιστα χωρίς ουδείς εκ των υπευθύνων για την τήρηση του νόμου να συγκινείται.

Κι ενώ τα εργοδοτικά φέσια αυξάνονται, και οι υπεύθυνοι των οικονομικών υπηρεσιών των ακτοπλοικών εταιρειών ποιούν απλά την …πάπια στις προφορικές αλλά και έγγραφες διαμαρτυρίες των εργαζομένων υπαλλήλων και ναυτικών-και κάποιες φορές δίνουν έναντι κάποια ευτελή ποσά από τα χρωστούμενα του 2012, τα αρμόδια υπουργεία (εργασίας-ναυτιλίας) έχουν κλείσει απλά τα αυτιά τους και συνεχίσουν να λαμβάνουν όλο και περισσότερα αντεργατικά μέτρα, τόσο κατά των εργαζομένων όσο και κατά των συνταξιούχων.

Και βέβαια κύριοι υπάρχει ύφεση και μάλιστα από τις μεγαλύτερες, και βέβαια υπάρχει μειωμένη επιβατική κίνηση στα βαπόρια σας και βέβαια ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου αλλά για όλα αυτά δεν φταίνε οι υπάλληλοι και οι ναυτικοί σας.

Μοναδικοί φταίχτες είστε εσείς και ο υπέρογκος τραπεζικός δανεισμός που προβαίνατε τα προηγούμενα χρόνια,, προκειμένου να χτίσετε νέα πλοία, ή να κάνετε αυξήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των εταιρειών σας και τώρα που η οικονομία της χώρας πάει απ το κακό στο χειρότερο, δεν πληρώνετε όχι τα τρέχοντα, αλλά τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους, τους οποίους μάλιστα απειλείτε και με απολύσεις.

Και καλά οι απλήρωτοι έλληνες ναυτικοί έχουν την ΠΝΟ για να τους υπερασπιστεί, αλλά οι υπάλληλοι των εταιρειών είναι έρμαιο της εργοδοτικής ασυδοσίας, αφού μάλλον το συνδικαλιστικό τους όργανο κωφεύει και δεν ενοχλεί κανέναν η μη καταβολή των μισθών του 2012, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη καταγγείλει, όποια από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες παρανομεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Και έτσι η καραμπινάτη παρανομία της μη καταβολής δεδουλευμένων που τιμωρείται αυτεπάγγελτα από τη δικαιοσύνη, συνεχίζεται. ΑΚΑΘΕΚΤΗ, ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP