Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΨΕΜΑΤΑ ΚΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3

Για να πείσουν τον ελληνικό λαό για την αναγκαιότητα του Μνημονίου 3, οι κάθε λογής υπερασπιστές του καταφεύγουν σε ορισμένα... βαρβάτα ψέματα.
Τα 31 δισεκατομμύρια ευρώ της νέας δόσης, που θα πληρωθούν
με το αίμα το αίμα του ελληνικού λαού, θα καταλήξουν
όλα στην "μαύρη τρύπα" των τραπεζών
1ο ψέμα: «Αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία». Να υπενθυμίσουμε ότι και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε πει κάποια στιγμή ότι θα ήταν τα τελευταία και ότι αν χρειαζόταν να περάσει εκ νέου μέτρα θα παραιτούνταν... Επίσης, η επιμήκυνση που ετοιμάζονται να ζητήσουν θα κοστίσει περίπου 20-30 δισ. που θα βρεθούν είτε με νέο εξωτερικό δανεισμό, είτε με νέα μέτρα, είτε με συνδυασμό και των δύο, που είναι και το πιο πιθανό.

2ο ψέμα: «Αν δεν πάρουμε τη δόση έως τις 16 Νοεμβρίου, θα πτωχεύσουμε». Κατ' αρχάς, η δόση των 31,5 δισ. έπρεπε, βάσει προγράμματος, να έχει δοθεί στις 28 Ιουνίου, ώστε να ακολουθήσουν και τα 5 δισ. (δόση Σεπτεμβρίου) και τα 7,2 δισ. (δόση Δεκεμβρίου). Και φυσικά, τα ίδια ακούγαμε και πέρσι τέτοια εποχή... Η αλήθεια είναι ότι, από τα 31,5 δισ., 24,2 δισ. θα δοθούν στις τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση, 4,8 δισ. θα πάνε για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και εντόκων γραμματίων, 1,9 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και 600 εκατ. ευρώ περίπου για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2012. Δηλαδή, μόνο τα 2,5 δισ. αφορούν άμεσες ανάγκες του δημοσίου, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν τη «μαύρη τρύπα» των δανείων και των πτωχευμένων ήδη τραπεζών! Ειδικά, μάλιστα, αν η δόση δοθεί τμηματικά και σε ειδικό λογαριασμό, που θα ελέγχει απευθείας η Τρόικα, τότε ενδέχεται να μην μπουν ούτε αυτά τα ψίχουλα στα κρατικά ταμεία!
3ο ψέμα: «Θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά μέσω των τραπεζών». Και να πάρουν οι τράπεζες τα 24 δισ. από τη δόση, δεν πρόκειται να διοχετεύσουν στην αγορά παρά ψίχουλα, για «τα μάτια του κόσμου» και μόνο. Τα δισ. αυτά δεν αρκούν για να τις καταστήσουν υγιείς χωρίς την εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων και καταθέσεων σε αυτές. Οπότε τα δισ. αυτά θα πάνε χαμένα, όσον αφορά τόσο την πραγματική οικονομία όσο και την εξυγίανση των τραπεζών. Και θα τα έχει επωμιστεί το ελληνικό δημόσιο με την εγγραφή τους στο δημόσιο χρέος!
4ο ψέμα: «Αν δεν πάρουν αυτά τα χρήματα οι τράπεζες από τη δόση, θα κλείσουν και θα χαθούν οι καταθέσεις». Το αν θα κλείσουν οι τράπεζες δεν εξαρτάται από το αν θα πάρουν αυτά τα χρήματα αλλά από το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει ή όχι να παρέχει σε καθημερινή βάση στις τράπεζες ρευστότητα αποδεχόμενη τους τίτλους που εκείνες προσφέρουν στο σύστημα Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών (π.χ. ελληνικά στεγαστικά δάνεια, κρατικά ομόλογα που προήλθαν από το PSI, έντοκα γραμμάτια του δημοσίου κ.λπ.). Πόσο πιθανό είναι, όμως, η ΕΚΤ να σταματήσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες; Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, μια διακοπή ρευστότητας από την ΕΚΤ προϋποθέτει πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ, και ο ίδιος εκτιμά ότι, αν μπορούσαν, θα το είχαν πράξει ήδη το καλοκαίρι, αλλά φοβούνται τις απρόβλεπτες συνέπειες που θα έχει αυτό για την Ισπανία - και όχι μόνο!
Επίσης, οι ίδιοι παραδέχονται ότι: «ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι τα νέα μέτρα των περίπου 11 δισ. θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ από 194 δισ. το 2012 σε 183 δισ. το 2013, στέλνοντας το χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) στο 189,1%». Ακόμα και το ίδιο το ΔΝΤ θεωρεί, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ότι τα μέτρα των 11 δισ. (και ιδίως οι περικοπές άνω των 2 δισ. σε μισθούς και συντάξεις) θα μειώσουν το ΑΕΠ της χώρας στα 172-173 δισ., οπότε το ποσοστό χρέους θα ξεπεράσει για πρώτη φορά το 200%!
Και το «καλύτερο» ψέμα όλων: η ανάπτυξη θα έρθει το 2015,... όπως ήταν να έρθει το 2012, το 2013 και το 2014.

Γιάννης Τριανταφύλλου

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP