Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Η χώρα καταρρέει και η κοινωνία οδηγείται στον όλεθρο

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ   

Φτωχαίνει η Ελλάδα. Παγώνει η Ελλάδα. Ρημάζει κοινωνικά. Ανελέητα «γδέρνει» φορολογικά τους Έλληνες και εξαθλιώνει τον πληθυσμό η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη, η οποία υλοποιεί τις εντολές των ξένων επικυρίαρχων αλλά και των πιο επιθετικών κύκλων του ελληνικού κεφαλαίου δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Τα σοκ που...
υφίστανται οι Έλληνες διαδέχονται το ένα το άλλο.
Αυτές τις μέρες, με το κλείσιμο του μήνα, οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν ότι οι αποδοχές τους μειώνονται για μια ακόμη φορά. Παίρνουν λιγότερα λεφτά στο χέρι, γιατί με την κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ αυξήθηκαν για μια ακόμη φορά οι φόροι που πρέπει να πληρώσουν στο κράτος. Το ίδιο παθαίνουν και οι συνταξιούχοι, αν και σε αυτούς οι μειώσεις θα είναι μικρότερες, επειδή κατά μέσο όρο οι συντάξεις είναι χαμηλότερες και από τους γλίσχρους αυτούς μισθούς.  
Για να καταλάβουμε με τι ιλιγγιώδη ταχύτητα μειώνονται οι μισθοί, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά σε έκθεση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να απαντηθεί ερώτηση του βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη.
Μείωση μισθών 22%!
Τα στοιχεία αφορούν μόνο στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος του 2012, αλλά είναι αποκαλυπτικά της καταβαράθρωσης των αποδοχών των εργαζομένων.
Στο διάστημα αυτό 40.297 επιχειρήσεις προέβησαν σε μείωση αποδοχών που αφορούσε σε 178.058 εργαζόμενους. Μέσος όρος της μείωσης; 21,72%!
Στο οκτάμηνο αυτό 61.000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε συμβάσεις «ευέλικτης» απασχόλησης με δραματικά μειωμένους μισθούς. Οι 35.000 έγιναν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι 16.000 σε συμβάσεις απασχόλησης εκ περιτροπής, οι 10.000 σε συμβάσεις απασχόλησης εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι τους τελευταίους μήνες έχει σταματήσει η δημοσίευση στοιχείων για τις αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας, διότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εξοντώσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας προκειμένου να απαλλαγεί από την ενοχλητική για τους εργοδότες δραστηριότητα του και να παύσει η δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικών με τον εργασιακό Καιάδα.
Αύξηση φόρου ακινήτων… 465%!
Τα μαλλιά τους τραβάνε με την εφιαλτική φορολόγηση και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Και εδώ οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες του φορολογικού αμόκ των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Α. Σαμαρά, με «πρωτοδήμιο» τη συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, που αποχαλίνωσε εντελώς την κυβερνητική φορομπηξία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, των ακινήτων.
ο 2009, λοιπόν, εισπράχθηκαν από τους πάσης φύσεως φόρους επί των ακινήτων 526 εκατ. ευρώ. Το 2010, πρώτη μνημονιακή χρονιά, το ποσό αυτό μειώθηκε στα 487 εκατ. ευρώ. Το 2011, όμως, υπερδιπλασιάστηκε και ανήλθε στα 1,17 δις ευρώ, ενώ το 2012 απογειώθηκε και αυξήθηκε κατά… 135%, φτάνοντας στα 2,75 δις ευρώ!
Το ποσοστό αύξησης είναι τρομακτικό. Από το 2010 ως το 2012 -μέσα σε μία μόλις διετία- οι φόροι επί των ακινήτων υπερπενταπλασιάστηκαν! Μιλάμε για αύξηση της τάξης του… 465%!
Δεν πρόκειται για κάποια έκτακτη κατάσταση, για κάποια έκτακτη, εφάπαξ φορολογία. Όχι. Πρόκειται για απόφαση μόνιμης, απηνούς δίωξης της ιδιοκατοίκησης και της κατοχής ακινήτων από τους Έλληνες.
Για του λόγου το αληθές, φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν περίπου 3,2 δις ευρώ – δηλαδή μισό δισεκατομμύριο περισσότερα από πέρσι.
Αύξηση φόρου καυσίμων… 1.500%!
Όσο κι αν φαίνεται αδιανόητο, ακόμη πιο φρικιαστική είναι η αύξηση της φορολογίας. Τα νούμερα είναι τρελά. Η Ελλάδα παγώνει όπως τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 πριν από μισό αιώνα, επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη αύξησε το ειδικό φόρο καυσίμων στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά το ασύλληπτο ποσοστό του 1.500%!
Όχι, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους. Το ποσοστό αύξησης είναι όντως 1.500% – για την ακρίβεια, 1.471 % για μαθηματικά σχολαστικούς. Το Δεκέμβρη του 2010, προ δύο ετών, ο φόρος αυτός ανερχόταν σε 21 ευρώ στα 1.000 λίτρα καυσίμου, πετρελαίου θέρμανσης. Το Δεκέμβρη του 2011 ο φόρος αυτός είχε τριπλασιαστεί και ανερχόταν στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Το Δεκέμβριο του 2012 είχε… χαθεί στο διάστημα, καθώς είχε υπερπενταπλασιαστεί για να φτάσει στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο. Μέσα στα δύο αυτά χρόνια, δηλαδή, ο φόρος από 20 ευρώ το χιλιόλιτρο έγινε 230 ευρώ – ποσοστό αύξησης 1.471 %!
Σκασίλα της κυβέρνησης που παγώνει ο κόσμος. Εξαιτίας της απίστευτης αύξησης του ειδικού φόρου καυσίμων, τα κυβερνητικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανση θα παρουσιάζουν αύξηση – ακόμη κι αν ο κόσμος αγοράζει το πετρέλαιο θέρμανσης με το μπουκάλι, όπως αγοράζαμε πριν από μισό αιώνα το πετρέλαιο για τις γκαζιέρες!
Κατάρρευση της ζήτησης
Πέρσι τον Ιανουάριο είχαν διακινηθεί στην αγορά 620.000 τόνοι πετρελαίου θέρμανσης. Φέτος, στο πρώτο εικοσαήμερο αυτού του μήνα, είχαν διακινηθεί μόλις 135.000 τόνοι- ούτε καν το ένα τέταρτο. Κι όμως, τα κυβερνητικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης για τις είκοσι μόνο μέρες του φετινού Γενάρη ήταν 44,6 εκατ. ευρώ έναντι 37,1 εκατ. πέρσι για ολόκληρο τον Ιανουάριο! Με το ένα τέταρτο και λιγότερο της κατανάλωσης, αύξηση εσόδων κατά 20%! Τι σημασία έχει, λοιπόν, για την κυβέρνηση αν οι Έλληνες τουρτουρίζουν από το κρύο; Αυτή εισπράττει!
Οσον αφορά στα στοιχεία της κατανάλωσης, τα νούμερα είναι όντως τρομακτικά. Τον Οκτώβριο, π.χ., του 2012 οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης καταβαραθρώθηκαν στους 5.647 τόνους, μόλις στο… 2,53% των 223.386 τόνων του Οκτωβρίου του 2011 και στο… 1,7% των 329.448 τόνων του Οκτωβρίου του 2010! Μιλάμε για παντελώς αδιανόητα ποσοστά πτώσης – 97,5% και 58,3% αντιστοίχως! Όσο για την υποτιθέμενη «τρομερή αποθεματοποίηση» που δήθεν έκαναν οι Έλληνες πέρσι την άνοιξη και γι” αυτό δεν αγοράζουν φέτος πετρέλαιο, επειδή, κατά την κυβέρνηση, ζεσταίνονται με το περσινό (!), πρόκειται για έναν ισχυρισμό με ελάχιστη δόση αλήθειας.
Οντως τον Απρίλιο του 2012 αγοράστηκαν 381.736 τόνοι πετρελαίου έναντι των 364.756 τόνων πετρελαίου θέρμανσης που είχαν διακινηθεί τον Απρίλιο του 2011. Τι να σου κάνουν, όμως, αυτοί οι 17.000 τόνοι επιπλέον, όταν φέτος τον Ιανουάριο θα έχουν αγοραστεί από τους δυστυχείς απένταρους καταναλωτές… 400.000 τόνοι λιγότεροι από πέρσι;
Η ανεργία καλπάζει
Τώρα και ο ΟΟΣΑ, ο οργανισμός των αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών, επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε: την καταβαράθρωση της απασχόλησης στην Ελλάδα.
Το 2008, χρονιά που ξέσπασε η κρίση, το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα υστερούσε μεν από το αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι τραγικά. Στη χώρα μας ήταν 61,9% και στην ΕΕ 65,8% – μια υποφερτή διαφορά 3,9 εκατοστιαίων μονάδων. Το γ” τρίμηνο του 2012 η απασχόληση στην ΕΕ είχε υποχωρήσει κατά 1,6 εκατοστιαία μονάδα, πέφτοντας στο 64,2%. Στην Ελλάδα, όμως, κυριολεκτικά καταποντίστηκε κατά επταπλάσιο (!) ποσοστό -κατά 11,5 εκατοστιαίες μονάδες-, βυθιζόμενο στο 50,4%.
Με το ποσοστό αυτό η Ελλάδα έπεσε στην προτελευταία θέση των τριάντα τεσσάρων χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στην απασχόληση του πληθυσμού της. Μόνο η Τουρκία βρίσκεται κάτω από τη χώρα μας – τελευταία με 48,5%. Αν, όμως, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών για τη νέα κατακρήμνιση της ελληνικής μνημονιακής οικονομίας και το 2013, τότε δεν αποκλείεται καθόλου στο τέλος της χρονιάς η χώρα μας να εγκατασταθεί μόνιμα στον πάτο της λίστας των χωρών του ΟΟΣΑ, άγνωστο για πόσα χρόνια ή και για ολόκληρες δεκαετίες, αν συνεχιστεί η πολιτική αυτή.
Συρρικνώνεται το εισόδημα
Περιττό να τονιστεί ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες συρρικνώνεται διαρκώς το εισόδημα των Ελλήνων. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, και το γ” τρίμηνο του 2012 μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών κατά 4 δις ευρώ έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2011. Έπεσε από τα 37,2 δις στα 33,2 – μια μείωση της τάξης του 10,6%. Εννοείται ότι αυτό προκάλεσε πτώση τόσο της κατανάλωσης όσο και της αποταμίευσης των νοικοκυριών κατά 6,1% και 8,1 % αντιστοίχως.
Περιττό επίσης να αναζητηθεί ο ένοχος αυτής της πτώσης: είναι, φυσικά, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη.
Γιατί; Πρώτον, γιατί αύξησε στο διάστημα αυτό κατά 17,7% τους φόρους εισοδήματος και περιουσίας των νοικοκυριών.
Δεύτερον, γιατί μείωσε κατά 10,2% τις κοινωνικές παροχές.
Τρίτον, γιατί εξαιτίας της πολιτικής της μειώθηκαν στο τρίμηνο αυτό οι αποδοχές των εργαζομένων έναντι του ίδιου τριμήνου του 2011 κατά 11,3%.
 
Μας οδηγούν αδίστακτα στη φτώχεια, στη μιζέρια, στον κοινωνικό όλεθρο.

το είδαμε εδώ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP