Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ατρόμητος - ΑΕΚ 1-0 (Το γκολ)

Το εντυπωσιακό σερί των πέντε νικών έλαβε τέλος για την ΑΕΚ στο Περιστέρι. Εκεί όπου ο Ατρόμητος τη νίκησε με 1-0, για την 14η αγωνιστική της Superleague, «κρατώντας» την στην 3η θέση και ανεβαίνοντας εκείνος τέταρτος!
Ενα παιχνίδι με...

ένταση και πάθος εξαρχής από την εξέδρα (οι οπαδοί του Ατρόμητου ήθελαν «εκδίκηση» για τον περυσινό τελικό του Κυπέλλου) και το οποίο «άναψε» στο 51' με το πέναλτι που σωστά δόθηκε από τον Σπάθα υπέρ του Ατρόμητου και λανθασμένα μετατράπηκε σε φάουλ εκτός περιοχής (από υπόδειξη του δεύτερου βοηθού, Γιάγκα).Στη συνέχεια ήρθε η ένταση και στους πάγκους (αποβολές Δώνη-Δημητριάδη) και το γκολ του Σφακιανάκη στο 58', σε φάση που ο Μήτρογλου κάνει κοντρόλ με το χέρι και δεν υποδεικνύεται. Ενα ματς που και οι δύο ομάδες έχουν παράπονα από τη διαιτησία, με τον Σπάθα να κάνει λάθη σε καταλογισμούς φάουλ και κόρνερ (κυρίως εις βάρος της ΑΕΚ) και να «προδίδεται» και από τους βοηθούς σε περιπτώσεις οφσάιντ.

Αγωνιστικά, ο Ατρόμητος είχε το πάθος και τη θέληση και την πρωτοβουλία στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, απέναντι στην «Ενωση» που δεν είχε καλό αγωνιστικό πρόσωπο και ελάχιστα απείλησε.

Κακό το α' μέρος
Με 4-3-3 παρέταξε τον Ατρόμητο ο Γιώργος Δώνης. Μπροστά από τον Ιτάνζ, η αμυντική τετράδα αποτελούνταν από τους Σκόνδρα, Γιαννούλη, Ζουέλα και Τόμας. Μπάλλας, Σφακιανάκης και Τάτος ήταν στη μεσαία γραμμή, με τους Μπέλιτς (δεξιά), Επστάιν (αριστερά) και Μήτρογλου στην κορυφή.
Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Κωστένογλου, που δεν είχε στη διάθεσή του τους Δέλλα, Λεονάρντο, Καφέ, Βάργκας, Λαγό και Γκουντγιόνσεν, επέλεξε σύστημα 4-2-3-1. Ο Αραμπατζής στο τέρμα, με τους Κοντοέ, Καράμπελα, Κάλα και Μανωλά στην άμυνα. Μάκος και Γεωργέας ήταν οι αμυντικοί μέσοι, με τους Μπέλεκ (δεξιά), Κλωναρίδη (αριστερά) και Κάρλος (ελεύθερος) πίσω από τον Λυμπερόπουλο.

Παιχνίδι με βάση στη δύναμη και όχι στην ποιότητα έγινε στο πρώτο ημίχρονο. Ως αποτέλεσμα η ουσιαστικά ανυπαρξία ευκαιρίας μπροστά στις δύο εστίες. Εξαίρεση δύο σουτ, ένα του Μπέλιτς στο 14' και ένα του Μάκου στο 41'.
Ο Ατρόμητος, με το πάθος των οπαδών του (που έδειξαν να θέλουν «εκδίκηση» για τον τελικό Κυπέλλου) μπήκε δυνατά, κυριάρχησε στο πρώτο 15λεπτο όταν και περιόρισε σε παθητικό ρόλο της ΑΕΚ η οποία «έψαξε» τις αντεπιθέσεις. Στη συνέχει, η «Ενωση» προσπάθησε να ανεβάσει τα ποσοστά κατοχής μπάλας, αλλά δεν κατάφερε να βρει χώρους, με τον Κάρλος να είναι «απών» από τη δημιουργία. Ετσι, με δεδομένη το πρεσάρισμα των γηπεδούχων, η ανάπτυξή της είχε πρόβλημα. Μετά τον τραυματισμό του Λυμπερόπουλου στο 30' (πρόβλημα στο δικέφαλο, αντικαταστάθηκε από τον Σιαλμά), προσπάθησε να γίνει πιο κινητική και γρήγορη, αλλά χωρίς να γίνει απειλητική.

Τα έκαναν θάλασσα Σπάθας και βοηθοί
Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Κωστένογλου έβαλε τον Μπερνς αντί του Κλωναρίδη (ένιωσε και ενοχλήσεις), τοποθετώντας τον στην κορυφή της επίθεσης, μεταφέροντας τον Σιαλμά αριστερά. Το ματς πήρε «φωτιά» στο 51' όταν ο Σπάθας υπέδειξε σωστά πέναλτι για τον Ατρόμητο σε μαρκάρισμα του Σιαλμά στον Σκόνδρα, αλλά το πήρε πίσω, μετατρέποντάς το σε φάουλ εκτός περιοχής, ύστερα από λανθασμένη υπόδειξη του δεύτερου βοηθού, Γιάγκα.
Επικράτησε ένταση σε αγωνιστικό χώρο και πάγκους, αποβλήθηκαν οι Γιώργος Δώνης και Βασίλης Δημητριάδης που είχαν φραστικό επεισόδιο και τελικά το φάουλ πέρασε ανεκμετάλλευτο. Ωστόσο το γκολ ήρθε για τους γηπεδούχους στο 58' με σουτ του Σφακιανάκη, σε μια φάση που οι φιλοξενούμενοι διαμαρτύρονται (σωστά) για χέρι του Μήτρογλου σε μια κόντρα (σ.σ. ο διεθνής επιθετικός ήταν και εκτεθειμένος στο σουτ του Σφακιανάκη αλλά δεν επηρεάζει το οπτικό πεδίο του Αραμπατζή που πέφτει στην αριστερή του γωνία).

Πίεσε η ΑΕΚ, αλλά δεν είχε ευκαιρίες
Ενδιάμεσα η ΑΕΚ είχε απειλήσει με τον Σιαλμά στο 55' και έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον ίδιο παίκτη στο 64' για να ισοφαρίσει. Ο Κωστένογλου τα έπαιξε όλα για όλα, έβαλε και τον Γκερέιρο στο 68' αντί του Μάκου (σύστημα 4-1-4-1 με μοναδικό αμυντικό μέσο τον Γεωργέα) και η «Ενωση» πήρε σταδιακά τα ηνία, καθώς ο Ατρόμητος γύρισε πίσω (τέτοιας φιλοσοφίας η είσοδος του Δημούτσου αντί του Μπέλιτς) και έριξε το βάρος στην ανασταλτική του λειτουργία.
Η ΑΕΚ έψαξε το γκολ, αλλά οι ευκαιρίες της - λόγω έλλειψης χώρων - ήρθαν σε αντεπιθέσεις, καθώς μετά από αυτή του 64' (Σιαλμάς) ήρθε και αυτή και πάλι του ίδιου παίκτη στο 80'. Οι προσπάθειές της συνεχίστηκαν, αλλά δεν απέδωσαν, ενώ γλίτωσε το 2-0 στο 78' με τη μεγάλη ευκαιρία του Μήτρογλου.

ΣΚΟΡΕΡΣ: 58' Σφακιανάκης
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σπάθας (Πειραιά)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ:
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 21' Ιτάνζ, 27' Ζουέλα, 73' Τάτος - 21' Λυμπερόπουλος, 66' Καράμπελας, 78' Μανωλάς, 86' Κοντοές, 90'+3' Γκερέιρο
AΤΡΟΜΗΤΟΣ: Ιτάνζ, Σκόνδρας, Γιαννούλης, Ζουέλα, Τόμας, Μπάλλας, Σφακιανάκης (88' Οικονόμου), Τάτος, Μπέλιτς (68' Δημούτσος), Επστάιν (84' Μακρής), Μήτρογλου.
ΑΕΚ: Αραμπατζής, Κοντοές, Καράμπελας, Κάλα, Μανωλάς, Μάκος (68' Γκερέιρο), Γεωργέας, Μπέλεκ, Κλωναρίδης (46' Μπερνς), Κάρλος, Λυμπερόπουλος (31' Σιαλμάς).




ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP