Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ρέθυμνο στα όρια νευρικής κρίσης

Φόβοι για αντιδικίες μεταξύ οικογενειών – Αναζητούνται τρόποι διαχείρισης για την επόμενη μέρα
Παγωμένη, άφωνη και βουβή, παραμένει η μικρή τοπική κοινωνία που ζει το μεγαλύτερο εφιάλτη των τελευταίων χρόνων. Η υπόθεση της παιδεραστίας από τον έως μέχρι τη σύλληψή του, δημοφιλή προπονητή Νίκο Σειραγάκη έσκασε σα βόμβα μεγατόνων οδηγώντας...

όλη την κοινωνία στα όρια της νευρικής κρίσης.
Η περίεργη σιγή, που καταρχήν αποδίδεται στο σοκ που υπέστη ολόκληρη η πόλη δημιουργεί ένα σωρό ερωτηματικά, αφού εκφράζονται φόβοι για πιθανές βίαιες συμπεριφορές που ίσως ακολουθήσουν.
Ο παιδεραστής που οδηγήθηκε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Τρίπολη, άφησε πίσω του πληγές που δε θα κλείσουν εύκολα.
Ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, για μια πόλη που θα προσπαθήσει να ξανασταθεί στα πόδια της, όπως και η προστασία των θυμάτων και των οικογενειών τους είναι η πρώτη προτεραιότητα για αστυνομία και τοπικούς φορείς.

Γράφει η Αθηνά Πετρακάκη

ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 47ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗ
Σοκαριστικές ήταν από την πρώτη στιγμή οι λεπτομέρειες για τη δράση του 47χρονου παιδεραστή που δρούσε ανεξέλεγκτα σε βάθος χρόνου που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη με ακρίβεια.
Στην ιστορία που έχει ήδη εξελιχθεί σε εφιάλτη για δεκάδες οικογένειες, πρωταγωνιστές ήταν ανήλικα παιδιά που έπεσαν στην καλοστημένη παγίδα της «μύησης για την επιτυχία» από τον 47χρονο, την οποία χρησιμοποιούσε προκειμένου να τα παρασύρει σε άρρωστες πράξεις σεξουαλικού περιεχομένου.
Οι πληροφορίες μιλούν για δεκάδες παιδιά που πέρασαν τη διαδικασία της «μύησης» με κάποια από αυτά σήμερα να είναι ενήλικες!
Η λίστα των παιδιών που συνεχώς δείχνει να μεγαλώνει έχει οδηγήσει τη ρεθεμνιώτικη κοινωνία στα «όρια νευρικής κρίσης».

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ «ΜΥΗΣΗΣ»
Γνωρίζοντας τη θέληση των παιδιών που διψούσαν για να ξεχωρίσουν στο χώρο του αθλητισμού, κατάφερε να ελέγξει το μυαλό τους και να τους εμφυσήσει τη φιλοσοφία μέσα από την οποία θα γινόντουσαν «οι εκλεκτοί».

Έπειθε τα παιδιά ότι μέσα από τις διαδικασίες των δοκιμασιών και της «μύησης» θα αποκτούσαν ψυχική δύναμη που θα τους επέτρεπε να πετύχουν το ακατόρθωτο.

Η μύηση ξεκινούσε με τα παιδιά να πουν το «ναι», ώστε να ξεκινήσουν και να ακολουθήσουν μια σειρά από βήματα που ο ίδιος είχε καθορίσει, αφού μόνο έτσι θα έμπαιναν στους «ρούκις».
Η «γνωριμία» με το σώμα τους και με τα σώματα των άλλων παιδιών ήταν στα πρώτα βήματα της διαδικασίας, ενώ ακολουθούσαν και οι επαφές μεταξύ τους, με τελικό στάδιο την σεξουαλική επαφή με τον εμπνευστή της φιλοσοφίας.

Συγχρόνως τα παιδιά, έπρεπε να περάσουν και μια σειρά δοκιμασιών που σύμφωνα με τον Σειραγάκη θα τους έδιναν δύναμη και θα τα απελευθέρωναν από τους φόβους τους, όπως για παράδειγμα το άναμμα κεριών σε νεκροταφεία νυκτερινές ώρες, τη μεταφορά πετρών από το ένα σημείο στο άλλο, τις αποστολές σε σπηλιές και ποτάμια. Οι παραπάνω δοκιμασίες είχαν κοινό παρανομαστή την κατάληξη, η οποία περιελάμβανε σεξουαλικό όργιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν στις «συναντήσεις» αυτές με τον προπονητή τους, τα παιδιά πάντα ήταν παραπάνω από ένα.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΗΨΗ
Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Μανώλη Παραδουλάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε: «Η Αστυνομία του Ρεθύμνου προχώρησε στην επ’ αυτοφώρω σύλληψή του, το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου από μία αστυνομική έρευνα, που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας Ρεθύμνου και κατέληξε στον εντοπισμό, τη βεβαίωση και απόλυτη τεκμηρίωση των πεπραγμένων του δράστη και την επ΄ αυτοφώρω σύλληψή του, ως αποτέλεσμα συστηματικής και μεθοδικής αστυνομικής επιχείρησης», επισημαίνει ο αστυνομικός διευθυντής, και προσθέτει: «Μιας έρευνας που σε μια τόσο μικρή κοινωνία, έπρεπε να γίνει με λεπτούς χειρισμούς και διακριτικότητα, προκειμένου να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Και μάλιστα για ένα πρόσωπο γνωστό και κοινωνικά καταξιωμένο, που σε μεγάλο βαθμό απολάμβανε της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των οικογενειών των θυμάτων».

Όπως τονίζει ο κ. Παραδουλάκης, «ο Σειραγάκης έπαιρνε προφυλάξεις και λειτουργούσε με μεθοδικότητα. Δηλαδή έκανε συναντήσεις μικρής διάρκειας, σε σημεία τέτοια που, ούτε επέτρεπαν την καθαρή αποτύπωση της δράσης του, ούτε επέτρεπαν τις υπόνοιες στις ίδιες τις οικογένειες των παιδιών». Ο ταξίαρχος αποκαλύπτει για την έναρξη της επιχείρησης: «Κάποιες διάσπαρτες φήμες πριν από αρκετούς μήνες αναφερόντουσαν σε κάποιες περίεργες σχέσεις του Σειραγάκη με κάποια παιδιά. Στη βάση αυτή ξεκίνησαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας να συλλέγουν διακριτικά πληροφορίες, οι οποίες όσο περνούσε ο χρόνος περιέγραφαν ένα γενικότερο πλαίσιο δράσης του Σειραγάκη, χωρίς ωστόσο να είναι συγκεκριμένες και να θέτουν μία αντικειμενική βάση δεδομένων».

«Όταν διαπιστώθηκε ότι η υπόθεση είχε βάση, αφού καταφέραμε με συστηματική προσπάθεια και επιμονή να έχουμε το πρώτο προανακριτικό υλικό, ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία του Ρεθύμνου και τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε συγκεκριμένη ομάδα αστυνομικών με στόχο τη διαλεύκανσή της, με την παράλληλη διασφάλιση του απόρρητου των ερευνών, που αποτελούσε κρίσιμο θέμα για την έκβαση της έρευνας», επισημαίνει ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου. Και προσθέτει: «Η διαρκής καθοδήγηση και συνεννόηση με τις Εισαγγελικές Αρχές, που επόπτευαν την πορεία των ερευνών σε όλα τα στάδια της πολύμηνης επιχείρησης ήταν καθοριστική, όχι μόνο για τη δικονομική αξιολόγηση του εκάστοτε συλλεγέντος υλικού, αλλά και για την οργάνωση και τον προσδιορισμό κάθε νέου επιχειρησιακού βήματος. Έπρεπε τα στοιχεία να ήταν απολύτως τεκμηριωμένα και σε καμία περίπτωση να μην αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Ούτε φυσικά οι έρευνες της Αστυνομίας να αποκαλυφθούν ή και να διακινδυνεύσουμε την αποτελεσματικότητά τους».

Ο ταξίαρχος Εμμανουήλ Παραδουλάκης τόνισε επίσης: «Η αρχή του προηγούμενου φθινοπώρου αποτέλεσε σημαντικό χρονικό σημείο για την εξέλιξη, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της έρευνας. Τότε με βάση νέα στοιχεία που προέκυψαν, έγινε με άδεια της Εισαγγελικής Αρχής άρση απορρήτου των επικοινωνιών του Σειραγάκη. Από το υλικό που συνελέγη από τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες του, καταλήξαμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της δράσης του. Η σοβαρότητα και η έκταση της υπόθεσης δεν επέτρεπαν σε καμία περίπτωση την λήψη αποφάσεων και ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν λάθη από πλευράς Αστυνομίας. Η σύλληψη έγινε στο συντομότερο δυνατό χρόνο που υπήρξε πλήρης στοιχειοθέτηση της υπόθεσης με αδιάσειστο αποδεικτικό υλικό. Η οποιαδήποτε βεβιασμένη ενέργεια χωρίς ισχυροποίηση των αποδεικτικών στοιχείων, θα μπορούσε να αποβεί ολέθρια, αφού θα επέτρεπε στον Σειραγάκη να κινείται ελεύθερα ανάμεσά μας, σε καθεστώς ατιμωρησίας. Η σημερινή του κατάληξη είναι δικαίωση των προσπαθειών μας».

Στο τέλος της εκτενέστατης δήλωσής του για την υπόθεση που συγκλονίζει το πανελλήνιο, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου τονίζει: «Είμαστε ηθικά και κυρίως ανθρώπινα ικανοποιημένοι, για τη θετική έκβαση αυτής της υπόθεσης, όχι μόνο γιατί οδήγησε στην απομάκρυνση από την κοινωνία μας του φυσικού και ηθικού αυτουργού πρωτόγνωρων βιαιοτήτων σε βάρος παιδικών και εφηβικών ψυχών, αλλά και γιατί συμβάλαμε στην επιπλέον θωράκιση της κοινωνίας μας απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Παρακαλώ για την κατανόησή σας, καθώς είναι προφανές ότι η αρχή της μυστικότητας της ανάκρισης μου απαγορεύει να δώσω οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία».

ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ
Ο Νίκος Σειραγάκης, με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, μεταφέρθηκε την π. Τρίτη το απόγευμα στην ανακρίτρια προκειμένου να απολογηθεί, στην οποία περιέγραψε με απόλυτη ηρεμία για περισσότερο από 3 ώρες όλα όσα συνέβησαν. Παραδεχόμενος τις πράξεις του ανέφερε ότι όλα γίνονταν σύμφωνα με συγκεκριμένη φιλοσοφία και με τη συναίνεση των παιδιών.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε δεν παραδέχτηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά τα παιδιά, αλλά ότι επρόκειτο για σεξιστικές πράξεις μύησης! Μάλιστα απέδωσε τη συμπεριφορά του σε μανιοκαταθλιπτική διαταραχή ενώ υποστήριξε ότι παρακολουθείται από ψυχίατρο.

Ο ίδιος περιόρισε τον αριθμό των παιδιών από 13 σε 9, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν άνηκαν όλα, στις αθλητικές δραστηριότητες του μπάσκετ. Όσον αφορά στην παρέα που έκανε με παιδιά σε δημόσιους χώρους, είπε ότι το έκανε, προκειμένου να βοηθηθεί και να βρει διέξοδο από την κατάθλιψη που είχε, ενώ για τις σεξιστικές -κατά αυτόν- πράξεις, είπε ότι δεν εκμεταλλεύτηκε τη θέση του ως προπονητής και ότι με τα παιδιά είχε αναπτυχθεί φιλία και οικειότητα.

Μάλιστα δεν αρνήθηκε ακόμα και τη συμμετοχή ενός από τα δύο ανήλικα παιδιά του στην ομάδα των «ρούκις», υπογραμμίζοντας ότι δεν βρέθηκαν ποτέ μαζί κατά τη διάρκεια τέτοιων πράξεων.
Ο 47χρονος αρνήθηκε ότι διείσδυσε παρά φύσει στα παιδιά κάνοντας λόγο μόνο για επαφές που είχαν τα γεννητικά του όργανα, με σημεία του σώματος των παιδιών.

Τέλος τόνισε ότι τέτοιες τελετές μύησης υπάρχουν σε όλα τα ομαδικά αθλήματα και αναφερόμενος στο πόλο υπογράμμισε ότι ακολουθούνται παρόμοιες σεξιστικές πράξεις από τους παλαιότερους προς τους νεότερους αθλητές.
Στο τέλος της απολογίας του ζήτησε συγνώμη από τα παιδιά του, την οικογένεια του και την ρεθεμνιώτικη κοινωνία, χωρίς ωστόσο να συμπεριλάβει και τα παιδιά που «μύησε» στη φιλοσοφία των «ρούκις». Κλείνοντας, ζήτησε να κριθεί ως ένας ψυχικά άρρωστος.
Ωστόσο με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 47χρονος προπονητής του ΑΓΟΡ κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, και οδηγήθηκε στις φυλακές της Τρίπολης όπου και κρατείται.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΓΡΟΘΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗ

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί από την αστυνομία ο παιδεραστής Ν. Σειραγάκης δέχτηκε επίθεση από τον άνθρωπο που διατηρεί το καφενείο στο Δικαστικό Μέγαρο, ο οποίος του επετέθη γρονθοκοπώντας τον στο πρόσωπο! Το περιστατικό συνέβη κατά την αναμονή του για απολογία την π. Τρίτη, όταν ο 47χρονος πρώην προπονητής, ζήτησε ένα ποτήρι νερό το οποίο και του μεταφέρθηκε από τον άνθρωπο που του επετέθη. Μετά την πράξη του, συνελήφθη ενώ αργότερα αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν πρόεκυψε θέμα μήνυσης, από τον παθόντα.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΕΣ
Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατιέται η ογκώδης δικογραφία που περιλαμβάνει τις σοκαριστικές καταθέσεις 13 παιδιών, που εμπλέκουν με τις καταθέσεις τους 39 οικογένειες. Δίκαιοι είναι και οι φόβοι για επέκταση του φαινομένου μετά την πιθανή εξέταση και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Οι φόβοι των διαρροών προβληματίζουν όλους όπως επίσης και η διασπορά ανυπόστατων φημών που μπορεί να οδηγήσει την τοπική κοινωνία σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Η σκέψη της διαρροής πληροφοριών, προβληματίζουν τόσο την αστυνομία όσο και τις τοπικές αρχές που προσπαθούν να κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ονόματα και λεπτομέρειες που δε βοηθούν παρά μόνο την κουτσομπολίστικη διάθεση.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπάρχει παρέμβαση τοπικού άρχοντα, προκειμένου να σταματήσει η επέκταση του φαινομένου, καθώς θεωρεί ότι η συνέχεια των εξετάσεων, θα πολλαπλασιάσει τις περιπτώσεις με τραγικά αποτελέσματα για την ίδια την κοινωνία, καθώς υπάρχουν φόβοι και για αντιδικίες μεταξύ οικογενειών. Οι γονείς των παιδιών στην πλειοψηφία τους δε γνωρίζουν τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνει η δικογραφία και όση φαντασία και να διαθέτουν δεν μπορούν να διανοηθούν αυτά που περιλαμβάνονται τόσο στο επίμαχο dvd που καίει τον παιδεραστή, όσο και στις λεπτομέρειες των καταθέσεων. Μάλιστα όπως από πληροφορίες έγινε γνωστό ήδη οι πρώτοι γονείς απευθύνθηκαν σε δικηγόρους για συμβουλευτικούς λόγους καταρχήν.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Τρόπους διαχείρισης της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί αναζητούν τόσο η αστυνομία όσο και οι τοπικοί παράγοντες. Μάλιστα στο γραφείο του αστυνομικού διευθυντή Ρεθύμνου έγινε μια πρώτη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι. Εν τω μεταξύ ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης, επισκέφτηκε το Ρέθυμνο την π. Πέμπτη και συναντήθηκε με το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης, κ. Ευστάθιο Κοντογιάννη, το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης κ. Ανδρέα Ταξάκη και τους Διευθυντές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού τρόποι στήριξης του εκπαιδευτικού προσωπικού και ανάληψης των απαιτούμενων πρωτοβουλιών και ενεργειών για τη διασφάλιση της ηρεμίας των μαθητών και των γονέων και κηδεμόνων τους, με την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας, και τη διαφύλαξη της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων του νομού.
rethemnosnews

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP