Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ο Δελαβέκουρας επανέλαβε το ποίημα

«Η Ελλάδα στέλνει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο τα μηνύματά της στην Αλβανική Κυβέρνηση, η μειονότητα να αντιμετωπίζεται ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών…» - Η απάντηση του ΥΠΕΞ, σε οποιαδήποτε ερώτηση δημοσιογράφου που σχετίζεται με το Βορειοηπειρωτικό, τα τελευταία 20 χρόνια…
Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Μετά από σχετική απόφαση είδαμε ότι η Αλβανία καταργεί τις εθνικότητες. Ως εκ τούτου οι Βορειοηπειρώτες προφανώς δε θα έχουν κανένα έγγραφο στο οποίο να αποδεικνύεται η ελληνικότητά τους. Πώς το σχολιάζετε;


Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Έχουμε ενημερωθεί για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, την οποία θα πρέπει να μελετήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή προκειμένου, ακριβώς, να διαπιστώσουμε κατά πόσο εκπληρώνει επί της ουσίας τα διεθνή κριτήρια και προϋποθέσεις που υπάρχουν σχετικά με την προστασία των μειονοτήτων. Είναι πολύ σημαντικό η Αλβανική Κυβέρνηση να μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μειονοτήτων, η οποία είδαμε ότι έχει διαρραγεί κατά την πρόσφατη απογραφή που διενεργήθηκε εκεί και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να δώσει έμφαση στο πώς θα μπορέσει να καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης. Από την πλευρά μας, σας ξαναλέω ότι θα μελετήσουμε αυτή την απόφαση με πολύ μεγάλη προσοχή.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κύριος Δήμας είπε ότι η Ελλάδα αρχίζει σιγά-σιγά να προετοιμάζεται για την ανάληψη της Προεδρίας το 2014, ένας χρόνος που έχει συνδεθεί και με την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων. Η Αλβανία έχει θέσει υποψηφιότητα για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα δούμε τα θέματα αυτά της διεύρυνσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Βαλκανικές χώρες ως προτεραιότητα της Προεδρίας μας; Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η αναζωογόνηση της ενταξιακής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων θα είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας το 2014 και στόχος μας είναι κατά τη διάρκειά της να πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης Δυτικών Βαλκανίων μετά το 2003, όταν πετύχαμε τότε, ως Ελληνική Προεδρία, να υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η στρατηγική της Θεσσαλονίκης, που ουσιαστικά αποτελεί το πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων αυτών των χωρών.
Πρόθεσή μας είναι στο επόμενο διάστημα να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ακριβώς στην προσπάθεια να προετοιμαστεί καλά αυτή η Σύνοδος Κορυφής, να μπορέσουν οι χώρες της περιοχής να κάνουν βήματα προόδου και παράλληλα να ευαισθητοποιήσουμε τις χώρες της Ευρώπης, οι οποίες όντως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που αποκαλούμε διευρυνσιακή κόπωση, είναι εύλογο να υπάρχει. Δεν πρέπει όμως η Ευρώπη να κλείσει τα μάτια στη δική της γειτονιά, δεν μπορεί να αφήσει η Ευρώπη μία μαύρη τρύπα και να μην κάνει ό,τι μπορεί για την ενσωμάτωση αυτής της περιοχής. Αυτό θα είναι ουσιαστικά όχι μόνο προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή μας, θα είναι και προς όφελος της Ευρώπης και σκοπός μας είναι στο επόμενο διάστημα, όπως σας είπα, να ανακοινώσουμε σχετικές πρωτοβουλίες και να εργαστούμε πολύ στενά με όλες τις χώρες της περιοχής και με την Αλβανία, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Σε σχέση με τα όσα έχει πράξει η Αλβανία μέχρι στιγμής για την ελληνική μειονότητα, είτε παραλείψεις είτε συγκεκριμένες ενέργειες, στην απογραφή, για τις περιουσίες, η Ελλάδα στην πράξη, πρακτικά, τί έχει κάνει προκειμένου να συμμορφωθεί η Αλβανία ή να δώσει εξηγήσεις για τη συμπεριφορά της;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η Ελλάδα στέλνει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο τα μηνύματά της στην Αλβανική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πεποίθησής μας ότι πρέπει η μειονότητα να αντιμετωπίζεται ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και γι’ αυτό μιλάμε τόσο πολύ για την εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα θέλει να δει την Αλβανία να προοδεύει, για εμάς είναι προτεραιότητα αυτό, είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της ίδιας της Αλβανίας αλλά και της Ελλάδας, το να έχει στα σύνορά της μία χώρα η οποία θα πηγαίνει προς τα εμπρός. Γι’ αυτό και προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στις προσπάθειες επίλυσης του πολιτικού αδιεξόδου που υπήρχε στην Αλβανία, γι’ αυτό προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι η Αλβανία θα σέβεται όλα αυτά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, τα βασικά κριτήρια και προϋποθέσεις που έχει τονίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση χάρη και στη συνεισφορά της Ελλάδας και μεταξύ των οποίων είναι ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων. Χρειάζεται σίγουρα διάλογος με την αλβανική πλευρά, νομίζω ότι και ο Υπουργός θα είχε σήμερα μία συνάντηση με τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ακριβώς για να περάσουμε αυτά τα μηνύματα και να καλέσουμε την Αλβανία να τηρήσει μία πολιτική, η οποία θα σέβεται τις μειονότητες, θα σέβεται τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, θα τις προστατεύει και θα μπορέσει να κάνει βήματα προς την Ευρώπη.
borioipirotis

1 σχόλια:

Μαχητής Θεσσαλονίκης 10 Δεκεμβρίου 2011 στις 10:35 π.μ.  

Η Αλβανία δεν αναγνωρίζει εθνικές μειονότητες, κι ας έχει υπογράψει το 1914 το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που αναγνώριζε καθεστώς Αυτονομίας στις μειονοτικές περιοχές,
τι απέγινε η εθνική Ελληνική μειονότητα λοιπόν για την Αλβανία;
Την εξαφάνισαν με γενοκτονία;

κι από την άλλη η Ελλάδα απαντάει με "γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών" και σχέσεις "εμπιστοσύνης" και "χρειάζεται διάλογος"...
Πολύ ρομαντικά δεν μιλάει η Ελλάδα στον βιαστή της;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP