Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Τα παιδιά τραγουδούν για τη Λήμνο

Η Λήμνος αποφάσισε να αντιδράσει. Το μήνυμα της ενότητας και της αποφασιστικότητας έφτασε παντού και όλοι οι Λημνιοί, όπου κι αν βρίσκονται, ξεσηκώθηκαν για τον κοινό σκοπό.

Οι κάτοικοι της Λήμνου γνωρίζουν καλά από την πικρή πείρα της χρόνιας απομόνωσης και αδιαφορίας ότι οι επιπτώσεις της κρίσης θα είναι αντικειμενικά μεγαλύτερες και η αντιμετώπισή τους δυσκολότερη, αν δεν διατηρήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο... λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών στο νησί.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Ξέρουμε πως σε δύσκολους καιρούς ό,τι χάνεται δύσκολα ξανακερδίζεται. Αλλά δεν θα αφήσουμε το νησί μας να γυρίσει χρόνια πίσω.Προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να ζούμε και να δημιουργούμε είναι να έχουμε ασφάλεια, υπηρεσίες υγείας και παιδείας, για όλους, φροντίδα για τους αδύναμους, υπηρεσίες υποστήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, της απασχόλησης και των επιχειρήσεων και βέβαια ασφαλείς τακτικές και ποιοτικές συγκοινωνίες.Στον παραλογισμό όμως που καθημερινά βιώνουμε όλοι μας, αυτές οι ελάχιστες προϋποθέσεις επιβίωσης αποτελούν οικονομικά βάρη για το κράτος, γι’ αυτό και πολύ απλώς τις καταργεί. Το νοσοκομείο της Λήμνου συγχωνεύτηκε με αυτό της Μυτιλήνης. Τα γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καταργήθηκαν. Η Δ.Ο.Υ. Λήμνου καταργείται.

Οι συνάνθρωποι μας, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Μυτιλήνη, αφού δεν λειτουργεί στη Λήμνο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Οι συγκοινωνίες συνεχίζουν να ταλαιπωρούν όλους μας και να εμποδίζουν την ανάπτυξη του τόπου μας.Ξέρουμε, βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας, βιώνουμε και εμείς την κρίση σε κάθε πλευρά της ζωής μας. Αλλά αρνούμαστε να πληρώνουμε διπλά και τριπλά τα αποτελέσματα άκριτων, πανικόβλητων και αναποτελεσματικών πολιτικών, που το μόνο που κάνουν είναι να επιβάλλουν συνεχώς νέα μέτρα οριζόντια επί δικαίων και αδίκων.

Είναι άδικο η ευθύνη να επιμερίζεται οριζόντια και τα βάρη να πέφτουν πάντα πάνω στους πιο αδύναμους. Δεν μπορεί, την ώρα που μειώνεται το εισιτήριο για την είσοδο σε καζίνο, να αυξάνεται το εισιτήριο για εισαγωγή στο νοσοκομείο. Δεν μπορεί το αεροπορικό εισιτήριο για Αθήνα να φτάνει όσο μια αγροτική σύνταξη. Δεν μπορεί το χαράτσι της ΔΕΗ να πέφτει σαν πέλεκυς σε νοικοκυριά που δεν έχουν γάλα για τα παιδιά τους.

Δεν μπορεί να ξεπουλιέται η εθνική περιουσία με τον τρόπο που ξεπουλήθηκε η Αγροτική, δηλαδή με τα δικά μας λεφτά να αγοράζουν οι κερδοσκόποι τη δική μας περιουσία.

Δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση, το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη, να διαλύεται με μόνο στόχο να παραδοθούν όλα στους μηχανισμούς της αγοράς.

Δεν μπορεί τα νησιά να μην αντιμετωπίζονται όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ότι με αυτά τα μέτρα ο κίνδυνος μιας νέας μετανάστευσης και ερήμωσης των νησιών είναι ορατός.

Να μην αφήσουμε την απογοήτευση και τη μοιρολατρία να κυριαρχήσουν. Έχει περάσει από το μυαλό όλων μας "Τι μας λένε; Να αγωνιστούμε; Και ποιος θα μας ακούσει;" Αυτό θέλουν όμως και εμείς αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Δεν αρκεί να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον. Το διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε να το διεκδικούμε.

Ήδη φαίνεται, τουλάχιστον στα λόγια, να αναγνωρίζουν το λάθος. Το είπαν ο ΔΥΠΕάρχης και ο Υπουργός Ναυτιλίας για το Νοσοκομείο, το αναγνωρίζουν πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες για τη ΔΟΥ. Ο κ. Μουσουρούλης αναγνώρισε ότι η Λήμνος απαιτεί διακριτή και ειδική αντιμετώπιση στα θέματα της ακτοπλοΐας. Τα ταξί επιτέλους πληρώθηκαν και κινήθηκαν για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο.
Από τώρα μέχρι την Παρασκευή, μέρα της Παλλημνιακής απεργίας, συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε και καλούμε όλους στον κοινό αγώνα.

Έχουμε ήδη πάνω από πέντε χιλιάδες υπογραφές από όλη τη Λήμνο, είναι πρωτοφανές το μέγεθος αλλά και το μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας.

Να είστε σίγουροι ότι το μήνυμα φτάνει εκεί που πρέπει! Θα μας ακούσουν… και αν δεν μας ακούσουν τώρα, εμείς θα ''φωνάξουμε'' πιο δυνατά».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP