Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

Σωτήρια για τα χωριά, η παροχή καυσόξυλων από τα Δασαρχεία

Σωτήρια για τα χωριά, η παροχή καυσόξυλων από τα Δασαρχεία Της Λένας Κισσάβου

Μόνιμοι κάτοικοι των ορεινών χωριών, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, (χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, άποροι κ.α.),έχουν ήδη προμηθευτεί οι περισσότεροι καυσόξυλα από τα Δασαρχεία του νομού Λάρισας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα. Στις δημοτικές κοινότητες της...
περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λάρισας, έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα η διαδικασία διανομής των καυσόξυλων, στο πλαίσιο της ετήσιας αυτής κοινωνικής παροχής, προμηθεύοντας σε δέκα δημοτικές κοινότητες ποσότητα 4.500 χ.κ.μ. καυσόξυλων.
Αντίστοιχα στις δημοτικές κοινότητες αρμοδιότητας του Δασαρχείου Αγιάς, συνεχίζεται ακόμη αυτή την περίοδο η διανομή ποσοτήτων καυσόξυλων στους μόνιμους κατοίκους, με την ιδιαιτερότητα ότι φέτος της παροχής απολαμβάνουν στο μεγαλύτερο ποσοστό των δικαιούχων, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης από το Υπουργείο, για την ανάπτυξη αυτής της δράσης, στο Δασαρχείο Αγιάς.

ΛΑΡΙΣΑ

Ποσότητα 4.687 χ.κ.μ. καυσόξυλων, διατέθηκαν φέτος, από το Δασαρχείο Λάρισας, για ατομικές ανάγκες μόνιμων κατοίκων, των δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής ευθύνης του.

Την εν λόγω ξυλεία υλοτομούν οι δασικοί συνεταιρισμοί και τη διαχειρίζεται το Δασαρχείο, από το δασικό σύμπλεγμα Όσσας, το δασικό σύμπλεγμα Κάτω Ολύμπου, από τα αναχώματα του Πηνειού, το κοινοτικό δάσος Στομίου και το κοινοτικό δάσος Καρίτσας.

Προτεραιότητα στην προμήθειά της, είχαν αυτοί που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άποροι, συνταξιούχοι ΟΓΑ, πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες, άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 67%, μακροχρόνια άνεργοι οικογένειες στρατεύσιμων).

Οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί φέτος, για την προμήθεια καυσόξυλων, από μόνιμους κατοίκους χωριών που βρίσκονται σε δασικά συμπλέγματα, στο Δασαρχείο Λάρισας, ήταν διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι και συγκεκριμένα ανήλθαν στις 1.133.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Δασαρχείου, καλύφθηκαν όλες, εκ των οποίων οι 744 αφορούσαν συνταξιούχους του ΟΓΑ και ευπαθείς ομάδες και οι 389 μόνιμους κατοίκους των κοινοτήτων.

Τα ειδή καυσόξυλων, ήταν οξιά και δρυς, τα οποία διατέθηκαν στους κατοίκους αντί συμβολικού αντίτιμου και ειδικότερα στους μεν συνταξιούχους του ΟΓΑ, η δρυς με 28,46 ευρώ τον τόνο και η οξιά με 25,62 ευρώ τον τόνο, ενώ στους υπόλοιπους η δρυς με 37,54 ευρώ τον τόνο και την οξιά με 30,56 ευρώ τον τόνο.

Να σημειωθεί ότι το αντίτιμο της ξυλείας που προσφέρεται για ατομικές ανάγκες, στους μόνιμους κατοίκους, ορίζεται με προεδρικό διάταγμα (127/86).

Επίσης φέτος, λόγω της οικονομικής δυσκολίας που βιώνουν τα περισσότερα νοικοκυριά, με απόφαση της δασάρχη κ. Φρειδερίκης Αποστόλου, αποφασίστηκε η επιμήκυνση της περιόδου που οι δικαιούχοι, εκτός των καυσόξυλων που θα προμηθευτούν θα μπορούν να συλλέξουν και μόνοι τους ξερή ξυλεία από τα δάση.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ξερά δέντρα στα δάση αλλά και υπολείμματα υλοτόμησης, τα οποία οι κάτοικοι –δικαιούχοι μπορούν να συλλέγουν μέχρι και τον ερχόμενο Φεβρουάριο, μετά από αίτησή τους στα κατά τόπους δασονομία.

Η διαχειριστική μελέτη έχει προβλέψει ακόμη και γι’ αυτού του είδους τη συλλογή ξυλείας από τα δάση, με τη χαρακτηριστική ονομασία «έκτακτες καρπώσεις», γνωρίζοντας ότι κάθε χρόνο υπάρχουν απώλειες δέντρων λόγω καιρικών συνθηκών, όπως καταστροφή τους από ανεμοθλασίες, ανεμορριψίες χιονοθλασίες κ.ά.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ορίστηκε η προμήθεια ξερής ξυλείας 220 χ.κ.μ. καυσόξυλων δρυς από το Στόμιο, 4.500 κ.μ. μαύρης πεύκης και ελάτης από τα Αμπελάκια, 2.110 κ.μ. κωνοφόρων, 1000 χ.κ.μ. ξύλου θρυμματισμού κωνοφόρων και 1150 χ.κ.μ. καυσόξυλων κωνοφόρων στον Κάτω Όλυμπο, καθώς και 60 κ.μ. τεχνικής ξυλείας(οξιάς, δρυς και ελάτης), 1.340 χ.κ.μ. καυσόξυλων και 985 χ.κ.μ. ξύλου θρυμματισμού (κωνοφόρων και οξιάς) από τον Κίσσαβο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα δασονομία αντίστοιχα: Λάρισας: 2410 -258897, Φαρσάλων: 24910 -22233, Τυρνάβου: 24930- 22367, Καλλιπεύκης: 24949 -96211 και Καρίτσας.

ΑΓΙΑ

Μειωμένο κατά πολύ, σε σχέση με άλλες χρονιές, ήταν φέτος το κονδύλι που κατατέθηκε στο Δασαρχείο Αγιάς, για να δρομολογήσει τη δράση υλοτόμησης καυσόξυλων, με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες ευπαθών κοινωνικών ομάδων της περιοχής αρμοδιότητάς του, κι αυτό δόθηκε μετά από έντονες πιέσεις που άσκησε στο Υπουργείο.

Ως εκ τούτου, με λιγότερα χρήματα στο ταμείο γι’ αυτό το σκοπό, έπρεπε αναγκαστικά να γίνει διαχείριση προτεραιοτήτων και αυστηρή επιλογή των κατοίκων που δικαιούνταν της παροχής, με αποτέλεσμα να λάβουν φέτος καυσόξυλα από το Δασαρχείο Αγιάς, πρώτα οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι υπόλοιποι όταν υπήρχε δυνατότητα.

Η υλοτόμηση για την προμήθεια καυσόξυλων, πραγματοποιήθηκε από δασικούς συνεταιρισμούς, υπό την εποπτεία του Δασαρχείου Αγιάς, σε προσημειωμένα δέντρα.

Το διάστημα αυτής αλλά και της διανομής ξύλων, ορίστηκε από 15 Οκτωβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου.

Επίσης αν οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν και υπάρχει ανάγκη νέας προμήθειας καυσόξυλων στους κατοίκους των ορεινών περιοχών, τότε έχει οριστεί ένα δεκαπενθήμερο του Μαρτίου για νέα υλοτόμηση και διανομή καυσόξυλων.

Σύμφωνα με το δασάρχη Αγιάς κ. Στέργιο Γκάτσικο, φέτος κατατέθηκε μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων, απ΄ ότι πέρυσι, για προμήθεια καυσόξυλων από μόνιμους κατοίκους (περί τις 500) και προβλέπεται να καλυφθούν μεν όλες, αλλά με τη διανομή μικρότερων ποσοτήτων στον καθένα, βάση της φετινής υλοτομημένης ποσότητας.

Συγκεκριμένα έχει προγραμματιστεί να διανεμηθούν 1.180 τόνοι καυσόξυλων, στα ακόλουθα χωριά: Ελαφος, Ποταμιά, Πολυδέντρι, Αμυγδαλή, Σωτηρίτσα, Αγιόκαμπος και Καλαμάκι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP