"Συλλογική σύμβαση εργασίας σε ισχύ δεν μπορεί να καταργηθεί"
Δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να
καταργηθεί με τυπικό νόμο συλλογική σύμβαση εργασίας που βρίσκεται σε
ισχύ επισημαίνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και θέτει υπό
αμφισβήτηση την κατάργηση της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής
Σύμβαση Εργασίας.
Σε έκθεσή της η Επιτροπή σημειώνει πως...το άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος (υπό τη συνδυασμένη μάλιστα ερμηνεία του με το άρθρο 23 παρ. 1) περιορίζει την παντοδυναμία του νομοθέτη, καθόσον αφορά τη συλλογική αυτονομία και η συλλογική διαπραγμάτευση οφείλει να αναγνωρισθεί ως ο κύριος ρυθμιστικός παράγων των εργασιακών σχέσεων.
Όπως ξεκαθαρίζει η συλλογική αυτονομία υποχωρεί υπέρ της αποκλειστικής πολιτειακής ρύθμισης μόνον εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι, ενώ, εφόσον υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας, αυτή δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να καταργηθεί με τυπικό νόμο. Προσθέτει δε πως το εάν εν προκειμένω υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος, και κυρίως εάν ενόψει των διαδοχικών μειώσεων παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, αποτελεί ζήτημα το οποίο τελικώς θα κριθεί από τα αρμόδια Δικαστήρια.
Ακόμη, η Επιστημονική Υπηρεσία ζητά διευκρινήσεις για το εάν σε υπάλληλο με προϋπηρεσία 28 ετών, ως προς τον οποίο τηρείται η προθεσμία προειδοποίησης, θα οφείλεται αποζημίωση 10 μηνών (12 +8 = 20/2 =10) ή 14 μηνών (12/2 = 6 +8 = 14).
Η διευκρίνιση αυτή είναι ζωτική καθώς όπως αναφέρει «η μη καταβολή της πλήρους αποζημιώσεως οδηγεί σε ακυρότητα της καταγγελίας, θα ήταν ίσως σκόπιμο να διευκρινισθεί ποιο ακριβώς τμήμα της αποζημίωσης απομειώνει η τήρηση της προειδοποίησης».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου