Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Δέκα μυστικά για λιγότερα «κακά» λιπαρά στη διατροφή μας

Βασική προϋπόθεση για μία υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο το θερμιδικό της περιεχόμενο να είναι χαμηλό, αλλά και η ποιότητά της να είναι υψηλή. Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Νίκη Τζουγανάκη, συχνά θεωρείται ότι για να ακολουθεί κάποιος υγιεινή διατροφή χρειάζεται να απομακρύνει οτιδήποτε λιπαρό υπάρχει γύρω του.

Η παρέμβαση έρχεται για άλλη μια φορά να υποστηρίξει ότι τα λίπη είναι απαραίτητα στη διατροφή μας για τη... φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας. Ποιοτικά ιδανική τροφή, λοιπόν, δεν είναι κάποια τροφή χωρίς λιπαρά, αλλά μία τροφή πλούσια σε «καλά» λιπαρά οξέα ή φτωχή σε «κακά».

Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, θα αναφερθούμε στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επιλέξουμε ή να αποφύγουμε τροφές βάσει της ποιότητας των λιπαρών τους, έτσι ώστε να έχουμε την επιθυμητή πρόσληψη χρήσιμων λιπών.

Παρακάτω σας αποκαλύπτουμε 10 μυστικά για λιγότερα κακής ποιότητας και περισσότερα καλής ποιότητας λιπαρά:

-Προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή άλιπα αν σας ικανοποιεί η γεύση τους

Βοηθά να μειώσετε τα ζωικά λιπαρά της διατροφής σας, τα οποία είναι και τα επικίνδυνα.Βασική προϋπόθεση βέβαια να σας ικανοποιεί η γεύση τους έτσι ώστε να μπορείτε να μείνετε στη φυσιολογική σας μερίδα.

Το να καταναλώσετε μία μερίδα από το αντίστοιχο προϊόν με τα κανονικά λιπαρά ουσιαστικά έχει καλύτερο αποτέλεσμα από το να φάτε και μία δεύτερη μερίδα αφού είναι «ελαφρύ και ακίνδυνο».

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τάση του δυτικού κόσμου προς τα προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά οδήγησε σε υπερκατανάλωση των προϊόντων αυτών. Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει από αυτή τη συνήθεια έιναι ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα «καλά» και τα «κακά» λίπη. Το δεύτερο, ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων από πριν έχει ως αποτέλεσμα να προστίθενται περισσότερες θερμίδες και περιττά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό χωρίς όμως να καταναλώνονται και τελικά μετατρέπονται σε περιττό λίπος.

-Αποκτήστε μέτρο με την ποσότητα κρέατος στη διατροφή σας

Ζωικής προέλευσης είναι τα επικίνδυνα λιπαρά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «κακά» και επιστημονικά ονομάζονται LDL λιπαρά οξέα. Καθιερώνοντας ένα εβδομαδιαίο μεσογειακό πλάνο διατροφής για ένα υγιές ενήλικο άτομο το κόκκινο κρέας καταλαμβάνει ένα γεύμα ανά δεκαήμερο, ενώ το κοτόπουλο ένα γεύμα εβδομαδιαία.

-Αποφεύγετε την κατανάλωση αλλαντικών

Τα αλλαντικά άλλωστε εκτός από κακά λιπαρά περιέχουν και πλήθος συντηρητικών και άλλων πρόσθετων ουσιών που δεν υπάρχει κανένας λόγος να συγκαταλέγονται στις συνήθειές μας. Το μακροπρόθεσμο, ειδικά, κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε παροδική απόλαυση μπορεί να μας προσφέρουν. Άρα μπορούμε να τα καταναλώνουμε με μέτρο και όσο πιο σπάνια γίνεται.

-Αυξήστε την κατανάλωση ψαριών

Τα ψάρια περιέχουν «καλά» λιπαρά οξέα που ονομάζονται ω-3 και μας προφυλάσσουν από εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές αρρυθμίες και προσβολές, καθώς επίσης και από θρομβώσεις. Μειώνουν τα τριγλυκερίδια, ελέγχουν την ολική χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία, βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Συντελούν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση κ.ά.. Με την κατανάλωση ψαριών, λοιπόν, επιτυγχάνεται αντίστροφα αποτελέσματα από ό,τι με το κρέας, και για αυτόν το λόγο συστήνεται η κατανάλωσή του 2 φορές την εβδομάδα.

-Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και πλήρων δημητριακών

Το κοινό χαρακτηριστικό τους; Οι φυτικές ίνες! Με τον τρόπο αυτό αυξάνετε τον κορεσμό που νιώθετε μετά την κατανάλωση του γεύματος που τα περιλαμβάνει, ενώ μειώνετε το θερμιδικό του περιεχόμενο διατηρώντας την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα.

-Μαγειρέψτε ελληνικά...

...Δηλαδή με ελαιόλαδο! Απλά παρεκκλίνετε λίγο ως προς την ποσότητα που βλέπατε τις Ελληνίδες μαμάδες και γιαγιάδες να χρησιμοποιούν. Με μέτρο, το ελαιόλαδο έχει πολλά ευεργετικά συστατικά να δώσει στην τροφή μας και κατά συνέπεια στον οργανισμό μας, σημαντικότερο των οποίων είναι τα ω-3 που προαναφέρθηκαν. Ένα πολύ σημαντικό του χαρακτηριστικό, έπειτα, είναι το γεγονός ότι αντέχει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες, το οποίο τα καθιστά οδανικό για μαγειρική. Προσπαθήστε παρολαυτά να αποφεύγετε το τηγάνισμά του, γιατί ακόμα και η δική του ποιότητα υποβαθμίζετε καθώς κορέζεται. Για τον ίδιο λόγο προσπαθήστε να υιοθετήσετε τη συνήθεια της προσθήκης του προς το τέλος του μαγειρέματος, έτσι ώστε να μη φτάνει καν σε σημείο βρασμού.

-Τροποποιήστε υγιεινά τις συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής

Χρησιμοποιήστε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, για παράδειγμα αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο, δοκιμάστε το γάλα με χαμηλά λιπαρά αντί για πλήρες ή σαντιγύ και κρέμα γάλακτος.
Προτιμήστε να φτιάξετε οι ίδιοι τα φαγητά και τα γλυκά που θα καταναλώσετε, έτσι ώστε να έχετε τον έλεγχο της ποιότητας.

-Αυξήστε την κατανάλωση άψητων και ανάλατων ξηρών καρπών και σπόρων

Έχουν να σας προσφέρουν καλά λιπαρά, καθώς επίσης και την αίσθηση του κορεσμού για τρεις ώρες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικό τσιμπολόγημα για το ενδιάμεσο των γευμάτων. Ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι οι πιο πλούσιες φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων.

-Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας σας

Την καλύτερη ποιοτικά τροφή του κόσμου να έχετε, εάν υπερβάλλετε σε ποσότητα θα μετατραπεί σε λίπος μέσα στον οργανισμό σας και θα αποθηκευτεί στις λιποαποθήκες σας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να τηρείτε τη λαϊκή ρήση «μέτρον άριστον» και να καταναλώνετε ακριβώς τη μερίδα που αντιστοιχεί στις οργανικές σας ανάγκες. Σε αυτό θα σας βοηθήσει το σχολαστικό μάσημα των τροφών, έτσι ώστε να διαρκέσει το γεύμα σας το απαραίτητο εικοσάλεπτο. Έρχεται τότε μήνυμα στον εγκέφαλο ότι χορτάσατε πριν φάτε παραπάνω από τις δυνάμεις σας!

-Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα και ασκηθείτε

Ό,τι και να προσέξετε στη διατροφή σας να θυμάστε ότι δεν ολοκληρώνει το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς άσκηση. Αρχικά χρειάζεται να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα παρκάροντας λίγο πιο μακριά από τον προορισμό σας, πηγαίνοντας με τα πόδια ή με ποδήλατο όπου μπορείτε κτλ. Έπειτα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εντοπίσετε ποιο είδος άσκησης σας εκφράζει και σας διασκεδάζει, έτσι ώστε να καταφέρετε να αθλείστε μια ζωή.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP