Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Από τη Χάλκη στο Καστελόριζο: Τα ταυτόχρονα περιστατικά και οι δυσκολίες για τη μοναδική γιατρό

Πώς έζησε την εμπειρία της Χάλκης η γιατρός Μαριάννα Καρβάνη που προσφέρει πλέον τις ιατρικές υπηρεσίες της στο ακριτικό Καστελόριζο
Μαρίνα Κουτσούμπα
news247

Δίνοντας τη... σκυτάλη στον νέο αγροτικό γιατρό, Σταμάτη Παπασάββα, η Μαριάννα Καρβάνη θα έφευγε από τη Χάλκη για το ακριτικό Καστελόριζο.


Οι δυσκολίες όταν υπάρχει μόνο ένας γιατρός για όλους τους κατοίκους ενός μικρού νησιού υπαρκτές. "Μου έτυχαν περίπου 10 περιστατικά που έχριζαν μεταφοράς. Το μόνο που σκεφτόμουν είναι ότι πίσω στο νησί δεν έμενε κάποιος γιατρός.


Από τη μία είχες τον ασθενή, γιατί κάποιους πρέπει να τους συνοδεύσεις όταν το περιστατικό είναι κρίσιμο, και από την άλλη άφηνες ακάλυπτο το νησί. Αυτό είναι το κακό" εξηγεί στο NEWS 247.


Το άγχος όταν έπρεπε να μεταφέρει κάποιον ασθενή από τη Χάλκη μέχρι την Κάμειρο σκάλα όπου περίμενε το ΕΚΑΒ έντονο. Υπήρχε ο φόβος να μην προκύψει κάποιο περιστατικό όσα θα βρισκόταν εν πλω.


"Η μεταφορά γινόταν με τα μικρά καϊκάκια που έχει η Χάλκη, οπότε ναυλώναμε κάποιο και απέναντι περίμενε το ΕΚΑΒ. Εγώ έπρεπε να μεταφέρω τον ασθενή μέχρι την Κάμειρο σκάλα και μετά γυρνούσα πίσω. Πίσω έμενε μόνο μία νοσηλεύτρια", αναφέρει στο NEWS 247.


Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις που η Μαριάννα Καρβάνη κλήθηκε βρίσκεται σε δύο περιστατικά ταυτόχρονα για να προσφέρει τις υπηρεσίες της.


"Ο γιατρός βιώνει έντονα το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός στο νησί. Μου έτυχε να πρέπει να βρίσκομαι σε δύο σπίτια ταυτόχρονα. Σε δύο γιαγιάδες. Τι να κάνω;


Πήγαινα βοηθούσα τη μία και μετά πήγαινα να δω πως είναι η άλλη. Λείπει ένας επιμελητής, ένας μόνιμος γιατρός", υπογραμμίζει.


Όσο για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ερχόμενη από τη Θεσσαλονίκη στην ακριτική Χάλκη; Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προέκυψαν ήταν η απομάκρυνση του ΑΤΜ από τη Χάλκη.


"Το ΑΤΜ το έβγαλαν ξαφνικά μία Παρασκευή. Αναγκάστηκα να δανειστώ για να τα βγάλω πέρα. Δημιουργήθηκε πρόβλημα με τους μη μόνιμους κατοίκους. Ως η μοναδική γιατρός δεν μπορούσα να φύγω και να περάσω στη Ρόδο για να βγάλω χρήματα.


Μου έλειψαν πολύ απλά πράγματα, καθημερινά. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα βρεθώ σε ένα μέρος χωρίς ΑΤΜ, χωρίς καταστήματα, χωρίς σινεμά. Όλα αυτά που θεωρείς δεδομένα. Ή ότι θα πας να ψωνίσεις και δεν θα βρεις κάποιο αγαθό που έβρισκες εύκολα", εξήγησε στο NEWS 247.


Από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα στη Χάλκη, σε αντίθεση με το Καστελόριζο, το γεγονός ότι ο γιατρός επιβαρύνεται με τα έξοδα διαμονής.


"Η απάντηση που πήρα από το δημαρχείο κατά τις πρώτες ημέρες της παραμονής μου στη Χάλκη ήταν ένα ξερό όχι. Τα ενοίκια είναι ακριβά παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μικρό ακριτικό νησί. Στο Καστελόριζο προβλέπεται σπίτι για τον γιατρό", υπογραμμίζει.


Έχοντας πια μεταβεί στο Καστελόριζο, επισημαίνει πως είναι πολύ θετικό το γεγονός πως υπάρχει ένας ακόμα γιατρός. "Ελπίζω να κυλήσει εξίσου ομαλά η κατάσταση", η ευχή της Μαριάννας με την οποία και θα ολοκληρώναμε τη συζήτηση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP