Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

Φωτιά οι ξένες εφημερίδες εναντίον των Ελλήνων κροίσων

Ένα άρθρο που μας το οποίο προέρχεται από την ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ ΛΕΣΒΟΥ και το οποίο αξίζει να διαβάσετε.
''Έχοντας επενδύσει μέσα στο 2012 κεφάλαια ύψους 3,8 δισ. δολαρίων για αγορές πλοίων, αυξάνοντας το στόλο του κατά 217 πλοία, ο ελληνικός εφοπλισμός φιγουράρει στο Top 100 της Lloyd's List.

Με την επιρροή... που ασκούν σε πλανητική κλίμακα οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν το προνόμιο να οδηγούν τη μόνη ελληνική βιομηχανία σε υψηλές επιδόσεις διεθνώς, σε μια περίοδο που η «ελληνική περίπτωση» τείνει να γίνει συνώνυμη της τραγωδίας. Οι Ελληνες εφοπλιστές με τα πλοία τους μεταφέρουν το 20% του παγκόσμιου εμπορίου, το οποίο σε ποσοστό 90% γίνεται δια θαλάσσης.

Στην εν λόγω λίστα, η οποία απαρτίζεται από επιχειρηματίες που πρωταγωνίστησαν το 2012 με τις κινήσεις και τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν, συγκαταλέγονται οι εξής 14 Έλληνες εφοπλιστές και στελέχη της ναυτιλίας:

Στην πρώτα 5άδα είναι οι Γιάννης Αγγελικούσης στο Νο 4 και Γιώργος Οικονόμου στο Νο 5 και ακολουθούν η Aγγελική Φράγκου (18), Πήτερ Λιβανός (26), Γιώργος Προκοπίου (28), Βίκτωρας Ρέστης (56), Κωσταντίνος Κωνσταντακόπουλος (60), Συμεών Παληός (63), Νίκος Τσάκος (72), Θεόδωρος Βενιάμης (75) ως πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Κώστας Γραμμένος (81) καθηγητής στο Cass Business School του Λονδίνου, Δημήτρης Μελισσανίδης (82), Ευάγγελος Μαρινάκης (84) και Πήτερ Γεωργιόπουλος (90).

Φωτιά οι ξένες εφημερίδες εναντίον των Ελλήνων κροίσων

Άρθρο-φωτιά για τους Έλληνες εφοπλιστές είχε προ δεκαημέρου η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung με τίτλο «Ο κλεμμένος θησαυρός».

Η εφημερίδα στο άρθρο της τονίζει ότι «οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν πληρώνουν φόρους αλλά η κυβέρνηση δεν αντιδρά».

Ο αρθρογράφος τονίζει, με γλαφυρό τρόπο, ότι το κυνήγι του θησαυρού έχει παράδοση στους Έλληνες θαλασσοπόρους και αφηγείται την ιστορία του Ιάσονα με το χρυσόμαλλο δέρας. «Οι απόγονοι των Αργοναυτών ελέγχουν σήμερα το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, στην πατρίδα τους όμως δεν πληρώνουν φόρους. Αυτό τους το εγγυάται το άρθρο 107 του ελληνικού Συντάγματος».

Ο αρθρογράφος συνεχίζει λέγοντας ότι από τα 3.760 πλοία που βρίσκονται στην κατοχή Ελλήνων πλοιοκτητών μόνο 862 νηολογούνται με ελληνική σημαία, για φορολογικούς λόγους.

«Σήμερα η ναυτιλία είναι από τους μόνους τομείς στους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή. Μαζί με τον τουρισμό είναι ο μόνος τομέας που μπορεί να φέρει κεφάλαια στην Ελλάδα. Έως και 200.000 άνθρωποι απσχολούνται σε αυτόν τον τομέα. Και η συνεισφορά στο ΑΕΠ είναι περίπου το 5%. Εάν οι πλοιοκτήτες εγκαταλείψουν την Ελλάδα απειλούνται 60.000 θέσεις εργασίας».

Η γερμανική εφημερίδα καταλήγει λέγοντας ότι από τη φορολόγηση των εφοπλιστών θα μπορούσαν να μπουν στα ελληνικά ταμεία 9 δισ. ευρώ και τόνιζε ότι «οι Έλληνες ολιγάρχες δεν είναι πρόθυμοι να δώσουν τίποτα στο διεφθαρμένο κράτος τους».

Αρνητική και η Le Monde : «London Greeks»

«Οι Έλληνες του Λονδίνου, ένας κόσμος μυστικός με προνομιακή φορολογική μεταχείριση» τιτλοφορείται το άρθρο που συνοδεύεται (στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας) με τη γνώριμη στο εξωτερικό εικόνα του Αριστοτέλη Ωνάση.

Οι «London Greeks», όπως αποκαλούνται από τη Monde, ελέγχουν έως και το 20% του ελληνόκτητου στόλου όμως καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου. Στον ετήσιο κατάλογο των Sunday Times με τους 1000 πλουσιότερους κατοίκους της Βρετανίας «εμφανίζεται μόνο ο Ι. Γουλανδρής και όχι μέλη των οικογενειών Χανδρή, Εμπειρίκου, Λαιμού, Χατζηπατέρα, Νιάρχου ή Τσάκου» λέει ο Monde.

«Είναι αδύνατον να μάθεις κάτι περισσότερο διότι πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους καλύτερους δικηγόρους για να κρατούν τους περίεργους σε απόσταση. Οι περισσότεροι από αυτούς αρνούνται ακόμα και το ότι διαμένουν στο Λονδίνο» δηλώνει στην εφημερίδα ο συντάκτης του σχετικού καταλόγου Φίλιπ Μπέρεσφορντ. Ασφαλώς το βασικό κίνητρο αυτής της μυστικοπάθειας είναι φορολογικό, αναφέρει το δημοσίευμα. Στη συνέχεια γίνεται ιστορική αναδρομή της παρουσίας των Ελλήνων εφοπλιστών στο Λονδίνο όπου σημειώνεται ότι οι πρώτοι έφτασαν το 1850 αγοράζοντας ατμόπλοια ενώ το δεύτερο κύμα έφτασε στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.

Στο ένα από τα δύο άρθρα γίνεται λόγος για τον «ομφάλιο λώρο» μεταξύ κράτους και εφοπλιστών και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «για να ζεις με άνεση στην Ελλάδα, είναι καλύτερα να μένεις στην αφάνεια». Η εφημερίδα επισημαίνει πως κανένας πολιτικός δεν έχει τολμήσει να τα βάλει με τους εφοπλιστές οι οποίοι εν μέσω κρίσης μένουν ανέγγιχτοι από φορολογικής απόψεως.

«Ο δεσμός αυτός είναι το άρθρο 107 του Συντάγματος» που εξαιρεί τους εφοπλιστές από τη φορολογία επί των κερδών, στην οποία υποχρεώνεται ο υπόλοιπος επιχειρηματικός κόσμος, ενώ επιβάλλεται μόνο μια ειδική φορολογία επί του τονάζ του στόλου. «Ακόμα και οι διαδηλωτές στους δρόμους συνδέουν τους εφοπλιστές με την πλουτοκρατία και την κυβέρνηση των εχόντων, όμως το προνομιακό καθεστώς τους δεν αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα οι φορολογικές απαλλαγές της Εκκλησίας» σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αντιληφθεί το μήνυμα. Κανείς από τους ηγέτες της Ελλάδας δεν θα ήθελε να δει τους εφοπλιστές -που συνεισφέρουν κατά 6% στο ΑΕΠ- να εγκαταλείπει τη χώρα» προσθέτει.

Έγγραφο Βρυξελλών για τους εφοπλιστές

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν έχει αποστείλει από τις 17 Αυγούστου έγγραφο στην ελληνική κυβέρνηση με το οποίο θέτει συνολικά 35 κρίσιμα ερωτήματα, με στόχο να διερευνήσει την ύπαρξη κρατικών μέτρων προς όφελος των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το έγγραφο στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη τέτοιων μέτρων, να ελέγξει κατά πόσο τα μέτρα αυτά είναι συμβατά με την εσωτερική αγορά. Για την αποστολή απαντήσεων τέθηκε προθεσμία 20 ημερών, η οποία παρήλθε, για να σταλούν και να ελεγχθούν ώστε να διαπιστωθεί εάν θα κινηθεί νομική διαδικασία εις βάρος της χώρας μας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει αμέσως όσες φοροαπαλλαγές αντίκεινται στο κοινοτικό δίκαιο προκειμένου να μην παραπεμφθεί η χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Φόροι 140 εκατ. ευρώ στους Έλληνες εφοπλιστές

Περί τα 140 εκατ. ευρώ επιπλέον εκτιμάται ότι θα εισπράξει το κράτος από τη φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών μέσω του συστήματος φορολόγησης tonnage tax το 2013 και το 2014.

Ο προϋπολογισμός του 2013 και το Μεσοπρόθεσμο προβλέπουν φορολογία 80 εκατ. ευρώ, πλέον των 14,6 εκατ. ευρώ για το 2013 και είσπραξη περί των 60 εκατ. για το 2014.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι με «συνυποσχετικό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας προσδιορίζεται ο τρόπος καταβολής και το ύψος της συνεισφοράς της τελευταίας για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας του σχετικού ποσού μη δυνάμενου να είναι κατώτερο των 140 εκατ. ευρώ».

Εισφορά 30.000 ευρώ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης πρότεινε πρόσφατα στα μέλη της Ένωσης να συνεισφέρουν με το ποσό των 30.000 δολαρίων, ο καθένας, προκειμένου να ενισχύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό στην προσπάθειά που γίνεται για να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία.

Η πρωτοβουλία αυτή όμως έχει προκαλέσει πολλά σχόλια μεταξύ των μελών της Ενωσης καθώς πολλοί επισημαίνουν ότι οι εφοπλιστές θα έπρεπε να κάνουν μια πραγματικά γενναιόδωρη προσφορά, έστω και ως συμβολική χειρονομία.

Οι ίδιοι αντιπροτείνουν ένα ποσό της τάξης του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ανά εφοπλιστή, σημειώνοντας ότι με την πρόταση του κ. Βενιάμη κινδυνεύει να ευτελισθεί η προσπάθεια και να λοιδορηθούν τα μέλη της Ένωσης.

Ο κ. Βενιάμης εκτός από τις εφοπλιστικές του δραστηριότητες έχει και άλλες δραστηριότητες μεταξύ των οποίων η η συμμετοχή ως βασικού μετόχου στη διαφημιστική εταιρεία mass η οποία έχει δηλώσει πτώχευση.

Ποιοι είναι οι Έλληνες Κροίσοι της Lloyd's List

6ος. Γιάννης Αγγελικούσης Angelicoussis Shipping Group

Πρώτος εκ των Ελλήνων στη λίστα και σε υψηλή θέση, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του πλανήτη. Ιδιαίτερα χαμηλού προφίλ, λέγεται ότι όλες οι αποφάσεις του ενώπιον κρίσεων ήταν σωστές. Ο όμιλος αναπτύσσεται οργανικά με ένα συνεχές και κυλιόμενο πρόγραμμα ναυπηγήσεων δεξαμενόπλοιων και φορτηγών πλοίων. Έχει υπό τον έλεγχό του περισσότερα από 100 καράβια. Ο Αγγελικούσης, που χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά την ελληνική σημαία, ελέγχει περισσότερο από το 20% της συνολικής μεταφορικής ικανότητας ολόκληρου του υπό ελληνική σημαία στόλου. Έχει άριστη συνεργασία με γίγαντες όπως η ExxonMobil και η Chevron.

13ος. Ευθύμιος Μητρόπουλος International Maritime Organization

Ο γενικός γραμματέας του International Maritime Organization εκτιμάται ότι έχει επηρεάσει με την προσωπικότητά του το παγκόσμιο θεσμικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η ποντοπόρος. Χαρακτηρίζεται εξαιρετικός διαπραγματευτής και deal maker. Η θητεία του λήγει σε ένα χρόνο και μέσα σ' αυτήν έχει ήδη δει κοσμογονικές αλλαγές που επηρέασαν τον τρόπο λειτουργίας της ναυτιλίας. Κατάγεται από το Γαλαξίδι και το Lloyd's List, που τον κατέταξε δεύτερο πιο ισχυρό Έλληνα στη ναυτιλία, έχει χαρακτηρίσει τον γραμματέα του ΙΜΟ «μακιαβελικό διπλωμάτη με ατσαλένια γροθιά».

15ος. Γιώργος Οικονόμου Cardiff Marine

«Ένας άνθρωπος που έχει ονομάσει το γιοτ του Barracuda δεν μπορεί να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να εξασφαλίσει και να διατηρήσει ένα αγγελικό προφίλ», αναφέρει το Lloyd's List για τον τρίτο ισχυρότερο Έλληνα στην παγκόσμια ναυτιλία.

Με εισηγμένες και ιδιωτικές επιχειρήσεις ο Οικονόμου χαρακτηρίζεται ως προς το μέγεθος ισάξιος του Αγγελικούση, καθώς ελέγχει και αυτός στόλο της τάξεως των 100 πλοίων. Η επιρροή του όμως επεκτείνεται μέσω πολλών άλλων επιχειρήσεων και σε κλάδους όπως η υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου με πανάκριβα σκάφη αξίας 650 εκατ. δολ.το καθένα. Συνολικά η εταιρεία αυτή έχει στόλο αξίας 3 δισ. δολ., ενώ ο Οικονόμου έχει μπει και στα κοντέινερ. Η αυτοκρατορία του ονομάζεται Cardiff Marine. Τα γραφεία της δεσπόζουν επί της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου. Η επιχειρηματικότητα του έχει οδηγήσει εταιρείες όπως η Morgan Stanley να συγκροτήσουν κοινοπραξίες μαζί του, σαν την Heidmarmarine.

18ος. Πέτρος Γεωργιόπουλος Genmar, Genco, BalticTrading, AegeanMarine

Επικεφαλής τεσσάρων εισηγμένων ναυτιλιακών στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας εφοπλιστής φημίζεται για τις εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί με τον τραπεζικό κλάδο, οι οποίες του επιτρέπουν να κινείται σε νερά όπου άλλοι δεν τολμούν, αναφέρει χαρακτηριστικά το Lloyd's List. Τραπεζίτης που μεταπήδησε στη ναυτιλία με μεγάλες συμμετοχές σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Lloyd, έχει κάνει αρκετούς ανθρώπους πολύ πλούσιους.

25η. Αγγελική Φράγκου Navios Maritime

Η κόρη του καπετάν Νίκου Φράγκου ελέγχει περισσότερα από 20 δεξαμενόπλοια και 70 ποντοπόρα φορτηγά, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι περισσότερες από 200 φορτηγίδες που λειτουργούν υπό την αιγίδα των επιχειρήσεων του ομίλου της στη Νότιο Αμερική. Σε μια δύσκολη χρονιά όπως η φετινή, η Φράγκου κατόρθωσε να σηκώσει περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια από τις αγορές, συνεχίζοντας την αλματώδη ανάπτυξη του ομίλου που δημιούργησε μόνη της. Με μεταπτυχιακό πολιτικού μηχανικού στο Columbia και με επαγγελματική προϋπηρεσία ως αναλύτρια σε τράπεζα της Νέας Υόρκης, η Φράγκου από το 2004 και μετά έχει αποκτήσει πολύ μεγάλο εκτόπισμα στη βιομηχανία. Έχει τρεις εισηγμένες επιχειρήσεις, όλες υπό την ομπρέλα της Navios, ελέγχει δε και μονάδα logistics. Η εκ Χίου πλοιοκτήτρια είναι από τις λίγες γυναίκες που έχουν διακριθεί στην ποντοπόρο.

44ος. Θανάσης Μαρτίνος EasternMediterraneanMaritime.

Ο μεγαλύτερος από τους τρεις γιους της Αθηνάς Μαρτίνου. Η εταιρεία του ελέγχει 30 δεξαμενόπλοια και φορτηγά και είναι η μικρότερη από τις τρεις της οικογένειας. Η Miverva και η Thenamaris που διευθύνει ο αδελφός του Ντίνος διαχειρίζονται η καθεμία στόλους με περισσότερα από 40 πλοία. Για να αντιληφθεί όμως κανείς καλύτερα την επιρροή της οικογένειας Μαρτίνου στη ναυτιλία, αρκεί να αναλογιστεί ότι στη Thenamaris ξεκίνησαν να δουλεύουν περισσότεροι από 30 Έλληνες, που σήμερα είναι εφοπλιστές.

47ος. Βίκτωρ Ρέστης Restis Group

Ο όμιλος ελέγχει περί τα 90 πλοία, κυρίως φορτηγά, 20 εκ των οποίων λειτουργούν υπό την αιγίδα της εισηγμένης στις ΗΠΑ Ceanergy. Έχει επίσης μερίδιο στην επίσης εισηγμένη FreeSeas. Η ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης είναι η Enterprises, ενώ η οικογένεια Ρέστη έχει μερίδια στον τραπεζικό τομέα και στο ελληνικό MTV.

55ος. Επαμεινώνδας Εμπειρίκος Embiricos Shipbrokers

Ο Ανδριώτης εφοπλιστής θεωρείται ο «γαλαζοαίματος» της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που βρίσκεται μεταξύ των 100 ισχυρότερων εφοπλιστών, αναφέρουν οι συντάκτες της Lloyd's List. Πάνω από 10 χρόνια προΐσταται του Greek Shipping Cooperation Committee του Λονδίνου. Το Committee είναι το πανίσχυρο λόμπι των Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου που μαζί με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών από την Αθήνα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες του κλάδου διεθνώς. Η οικογένεια Εμπειρίκου βρίσκεται στο Λονδίνο από το 19ο αιώνα. Το Μάιο του 2010 αποχώρησε από τη θέση του προέδρου του Committee και έκτοτε ο όμιλος Εμπειρίκου έχει αυξήσει σημαντικά τις αγοραπωλησίες στη ναυτιλία. Το λονδρέζικο γραφείο λέγεται Embiricos Shipbrokers και το αθηναϊκό Aeolos Management. Ο όμιλος έχει μπει στα κοντέινερ και βέβαια σε δεκάδες μεγάλα δεξαμενόπλοια.

64ος. Θόδωρος Βενιάμης Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από το 2008, ελέγχει και την εταιρεία Golden Union που ίδρυσε το 1977. Ειδικεύτηκε στη μετατροπή φορτηγών σε ειδικού τύπου μεταφορείς τσιμέντου, γεγονός το οποίο βοήθησε να γίνει η Ελλάδα τη δεκαετία του '80 ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τσιμέντου στον κόσμο. Η εταιρεία σήμερα ελέγχει στόλο 30 πλοίων.

69ος. Κώστας Β. Κωνσταντακόπουλος Costamare Inc.

Προσφάτως εισαχθείσα στη Νέα Υόρκη η Costamare εκτιμάται ότι διαθέτει ρευστότητα 1 δισ. δολ., με την οποία αναμένεται να καθορίσει το τοπίο στην αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ο 41χρονος Κώστας Κωνσταντακόπουλος ανέλαβε τα ηνία της ναυτιλιακής από τον πατέρα του Βασίλη και έχει πρωτοστατήσει στην επέκτασή της στην Ασία. Στα πλαίσια αυτά ίδρυσε και την Shaghai Costamare, που τρέχει ορισμένα από τα 45 containerships. Ασχολείται με τον αθλητισμό, διατηρεί χαμηλό προφίλ και χαρακτηρίζεται άξιος διάδοχος του πατέρα του. Ηγήθηκε της πρόσφατης εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

84ος. Παναγιώτης Τσάκος Tsakos Group

Ο όμιλος Τσάκου διαθέτει εταιρείες εισηγμένες και μη. Πενήντα δεξαμενόπλοια ελέγχει η εισηγμένη ΤΕΝ και περισσότερα από 30 δεξαμενόπλοια και άλλα πλοία οι μη εισηγμένες. Ο ιδρυτής του ομίλου καπετάν Παναγιώτης Τσάκος έγινε από καπετάνιος ιδιοκτήτης πριν από 40 χρόνια. Σήμερα έχει δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στο γιο του Νικόλα.
Με μεγάλες επενδύσεις και εκτός ναυτιλίας ο όμιλος έχει στενότατες σχέσεις με τη Νότιο Αμερική, όπου ελέγχει ναυπηγεία και πραγματοποιεί πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.

88ος. Ευάγγελος Μαρινάκης Capital Maritime

Εισηγμένος στην Wall Street δραστηριοποιείται στα μεγάλα και μεσαία δεξαμενόπλοια, τόσο με την Capital όσο και με την Crud Carriers. Ο όμιλός του θεωρείται από τους μεγαλύτερους συνεργαζόμενους εταίρους της ΒΡ, ενώ όπως φαίνεται χτίζει εξίσου καλές σχέσεις και με την Shell, κατά το Lloyd's. Έχει στόλο με περισσότερα από 40 πλοία, ενώ έχει εισέλθει τώρα και στον κλάδο των κοντέινερ και των φορτηγών.

Δεν είναι όλοι Κροίσοι

Ας σημειωθεί ότι οι Έλληνες εφοπλιστές δεν είναι όλοι Κροίσοι αφού υπάρχουν και πλοικτήτες που διαθέτουν μόνο 1-2 πλοία. Υπάρχουν μεταξύ τους και εκείνοι που θεωρούν ότι οφείλουν να καταβάλλουν φόρους και ισχυρίζονται ότι πραγματοποιούν επενδύσεις στην Ελλάδα που συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας και προσφέρει εργασία σε χιλιάδες εργαζομένους.''

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP