Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

"Δεν είδα, δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν αντελήφθην "


Τη γραμμή «ναι μεν, αλλά…» ακολούθησε ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου στην κατάθεσή του για τον λογαριασμό στην τράπεζα HSBC.


Στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ο...
 Παπαντωνίου επιβεβαίωσε την ύπαρξη του λογαριασμού της συζύγου του στην ελβετική τράπεζα -ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ-, ωστόσο εξήγησε ότι πρόκειται για λογαριασμό που άνοιξε η κ. Κουράκου από κοινού με τον πρώτο της σύζυγο για οικονομική ενίσχυση των δύο γιων τους.

Σύμφωνα με τα όσα κατάθεσε ο πρώην υπουργός, ο ίδιος αγνοούσε την ύπαρξη του λογαριασμού, εφόσον δεν περιείχε δικά του περιουσιακά στοιχεία και γι’ αυτό δεν
τον συμπεριέλαβε στις δηλώσεις του «πόθεν έσχες».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι όλα τα χρήματα τοποθετήθηκαν το 2000, δηλαδή ενάμιση χρόνο προτού αναλάβει υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Δεν το γνώριζα»

Ειδικότερα, στην κατάθεσή του ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου διατηρούσε λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα HSBC στη Γενεύη, ο οποίος ανοίχτηκε το 2000, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, από την ίδια και τον πρώην σύζυγό της, για την αποκατάσταση των δύο παιδιών τους.

Τα ποσά που κατατέθηκαν ήταν 585.000 ευρώ στις 2 Μαΐου 2000, 226.000 ευρώ στις 2 Αυγούστου 2000 και 500.000 ευρώ στις 11 Αυγούστου 2000 - σύνολο 1.311.000 ευρώ.

Στην κατάθεσή του ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι το συνολικό ποσό είχε συγκεντρωθεί από χρήματα του πρώην συζύγου της κ. Κουράκου, από προσωπικά της χρήματα, από χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και χρήματα που ήταν κατατεθειμένα σε κοινούς με τον κ. Παπαντωνίου και ήδη δηλωθέντες λογαριασμούς, από τους οποίους γίνονταν σταδιακά αναλήψεις από το 1994.

Από τη στιγμή της κατάθεσης του συνολικού ποσού έως το 2008 πραγματοποιήθηκε τοποθέτηση και επένδυση χρημάτων στο πλαίσιο ενός καταπιστεύματος από την ίδια την τράπεζα, στο οποίο δικαιούχοι ορίστηκαν τα δύο παιδιά της κ. Κουράκου.

«Δεν υφίσταται θέμα φοροδιαφυγής»

Ο πρώην υπουργός τόνισε επιπλέον ότι δεν τίθεται θέμα φοροδιαφυγής, διότι στα τέλη του 2010 σχεδόν όλο το συνολικό ποσό που είχε εξαχθεί και επενδυθεί επαναπατρίστηκε με τις νόμιμες διαδικασίες και καταβλήθηκε ο σχετικός φόρος.

Το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο, όπως λέει ο κ. Παπαντωνίου, ανήλθε στα 2 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και όχι ευρώ το 2007, κατατέθηκε σε ελληνική τράπεζα στο όνομα των δύο παιδιών, όπως ήταν εξαρχής η πρόθεση των γονέων τους.

Όσον αφορά τη μη αναγραφή του ποσού στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, ο κ. Παπαντωνίου εξήγησε ότι οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι αγνοούσε την ύπαρξή του, διότι το θέμα αφορούσε την προηγούμενη οικογένεια της συζύγου του και όχι περιουσιακό στοιχείο της οικογένειάς του, ενώ, προς επαλήθευση των όσων κατέθεσε, προσκόμισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εξουσιοδότηση της κ. Κουράκου προκειμένου να διευκολυνθεί στο έργο της κάθε αρμόδια αρχή που θα χρειαστεί να πληροφορηθεί το περιεχόμενο και τις κινήσεις του λογαριασμού.

oxafies.com 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP