Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

"Διάσπαση της ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ: Πιθανότερη από ποτέ".

Η αμερικανική οικονομική εφημερίδα "MONEY MORNING" δημοσιεύει άρθροα του παγκοσμίου οικονομικού αναλυτή Martin Hutchnison, σύμφωνα με το οποίο: "η διάσπαση της ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ μέσα στο 2013 είναι πιθανότερη όσο ποτέ άλλωτε". Μάλιστα, ήδη από την αρχή του άρθρου διατυπώνεται το σχόλιο ότι:... "Η Ευρωζώνη κατόρθωσε να επιβιώσει αδιάσπαστη κατά τη διάρκεια του 2012, γεγονός που προκάλεσε ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΟΚ σε αρκετούς αναλυτές. Το 2013, όμως, είναι μια άλλη ιστορία" ("To the complete shock of several analysts, the Eurozone managed to make it through 2012 without breaking up. However, 2013 is another story").

Ως πιθανότερη αιτία για την επερχόμενη διάσπαση, ο Hutchinson προβάλει, κατ' αρχην την Ιταλία και ιδιαίτερα τις προσεχείς εκλογές σε αυτήν. "Μια ενδεχόμενη νίκη του Sylvio Berlusconi, όπως και μια ενίσχυση του αριστερίζοντος Beppe Grillo θα αποτελούε ΕΦΙΑΛΤΗ για το ΕΥΡΩ", εκτιμά ο αμερικανός αναλυτής. ("Meanwhile, the return of Berlusconi, whom the establishment forced out in 2011, would be a nightmare for the euro. That goes for the ascension of Grillo as well".) Ενώ: "Μια συμμαχία μεταξύ τους θα οδηγούσε την Ιαλία, σχεδόν σίγουρα εκτός Ευρωζώνης, καθώς η τελευταία είναι ικανή να επιβιώσει ως ανεξάρτητη". ("At the extreme, Berlusconi or Grillo (or a coalition between the two) would almost certainly take Italy out of the euro, since Italy is capable of surviving independently. After all, its current account deficit is only 1.4% of GDP."

Σημείωση δική μου: Ας μην μας διαφύγει το γεγονός ότι ο Hutchinson παίζει με την λέξη "ανεξαρτησία". Όσο νάναι, θυμίζει λίγο Βοσνία, Κουρδιστάν...Και Λομβαρδία, εννοείται!.) Επίσης: "Μια εκλογική νίκη του Mario Monti και του "αριστερού δημοκράτη" Luigi Bersani θα κρατούσε την Ιταλία εντός ΕΥΡΩ και θα παρέτεινε την ύπαρξη της Ευρεωζώνης ώσπου αυτή να δυναμιτιστεί από άλλη χώρα: Γαλλία, Ισπανία, κλπ.". ("At the other end of the spectrum, a Monti government (if one could be formed) would continue austerity and allow the euro to survive - at least until some other country such as France or Spain blew it up.")

Αλλά, "ακόμα και αν δεν συμβει τίποτα με την Ιταλία, υπάρχει μια ολόκληρη 'λίστα για ψώνια' από λόγους για διάσπαση του ΕΥΡΩ". ("If you want other reasons why the euro might break up in 2013, there is a laundry list of reasons why the end is near.") Πρώτα από όλα, η Γαλλία: "Η παρατηρούμενη διαφυγή εκατομμυριούχων στο εξωτερικό, εξ αιτίας της γελοίας φορολογικής πολιτικής του Francois Hollande (π.χ., ο πλουσιώτερος άνθρωπος της Γαλλίας Bernard Arnault, ο οποίος έκανε και την αρχή) είναι το πλέον ανησυχητικό σημείο", σύμφωνα με τον Hutchinson. ("What's also worrisome are the disappearing French millionaires. They are leaving the country in droves because of President Francois Hollande's ridiculous new tax policies.") Αποτέλεσμα: "Η Γαλλία αναμένεται να έχει ανπατυξη μόνον 0,1% το 2012 και ΚΑΘΟΛΟΥ το 2013, πρόβλεψη υπερβολικά αισιόδοξη, εξ αιτίας της φυγής των εκατομμυριούχων,,γεγνός που θα αυξήσει το έλειμμα του προϋπολογισμού της από το νυν 4,5% επί τοιυ ΑΕΠ". ("Meanwhile, France currently has a budget deficit of only 4.5% of GDP, but that will go up, especially as the country is expected by the Economist team of forecasters to have only 0.1% economic growth in 2012 and none at all in 2013 - and given the exit of millionaires, the latter estimate is almost certainly too optimistic.")

Τέλος υπάρχουν η Ελλάδα, η Ισπανία (εδώ γίνεται και νύξη για ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Καταλονίας) η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, αλλά και η Κύπρος, της οποίας η οικονομία "κυριαρχείται από την Ρωσσική μαφία" ("Or Cyprus, which is bust, but most likely to get a bailout from the Russian Mafia who dominate its economy.") Επίσης, η υπομονή των Γερμανών ψηφοφόρων όσον αφορά την παροοχή διάσωσης σε υπερχρεωμένες χώρες, η οποία δεν αποκλείεται να εξαντληθεί.

Εν κατακλείδι, ο Hutchinson: "...δεν θα στοιχημάτιζε πολλά χρήματα στο ενδεχόμενο επιβίωσης του ΕΥΡΩ κατά το 2013!"... ("It's possible that the euro will survive in its current form until next December. But I wouldn't put much money on it.")

Χλιαρή και τετριμμένοι οι λόγοι που μας παρουσιάζει ο "σοφός αναλυτής" για την από όλους πλέον αναμενόμενη διάλυση της Ευρωζώνης...Ούτε λέξη για την γενική αποβιομηχάνιση, ή για τις βαθύτερες ρίζες της κρίσης στο σύστημα (ούτε και περίμενε κανείς, βέβαια, παρόμοια ανάλυση από τέτοιον αναλυτή). Και ασφαλώς..."απόλυτη αισιοδοξία" για την οικονομία των Η.Π.Α. και το δολάριο: "Οι μπελάδες στην Ευρωζώνη και η φανερή ισχύς των Η.Π.Α. καθιστούν το 2013 μια έξοχη χρονιά για διακοπές στην Ευρώπη!" ("However, the eurozone’s troubles and the United States' apparent strength should make it an excellent year for a European vacation!")

Έ, σε περιμένουμε Marty!... Κοίτα μόνο μην σου τύχει καμία στραβή και μας έρθεις ως...οικονομικός μετανάστης!!!
Obelix από το patari.org

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP