Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013

Τρεις τραπεζικοί όμιλοι το 2013

Ετος «σταθμός» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι το 2013, αφού από τις 20 και πλέον εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, θα μείνουν τρεις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι και ελάχιστα μικρότερα σχήματα.

Από τις 20 και πλέον εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που δραστηριοποιούνταν... στην Ελλάδα, θα μείνουν τρεις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι και ελάχιστα μικρότερα σχήματα
Το πρώτο τρίμηνο του χρόνου θα είναι εκείνο που θα αλλάξει άρδην το τραπεζικό σκηνικό της χώρας, καθώς:
Πρώτον, θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, ύψους 27,5 δισ. ευρώ, για τα σχήματα της Εθνικής ? Eurobank (οι δύο τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης), της Alpha Bank, η οποία έχει αποκτήσει και την Εμπορική, και της Τράπεζας Πειραιώς που έχει εντάξει κάτω από την ομπρέλα της την Αγροτική και τη Γενική Τράπεζα.
Δεύτερον, μέσα στον Ιανουάριο θα πρέπει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να «σπάσει» στα δύο και το υγιές κομμάτι του θα αποκτηθεί από ένα από τα ανωτέρω τραπεζικά σχήματα. Το ΤΤ για την ανακεφαλαιοποίησή του χρειάζεται 3,7 δισ. ευρώ, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την απόκτησή του.
Τρίτον, οι υπόλοιπες μικρές και μεσαίες τράπεζες -μία εξ αυτών είναι και η Τράπεζα Αττικής- θα πρέπει να βρουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να προχωρήσουν τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησής τους αυτόνομα μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Η εναλλακτική λύση που έχουν είναι να συγχωνευθούν με άλλες τράπεζες, εφόσον καταθέσουν ένα αξιόπιστο επιχειρησιακό σχέδιο και ικανοποιήσουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους μέχρι τον Απρίλιο του 2013.
Σε περίπτωση τώρα που οι ιδιώτες επενδυτές δεν στηρίξουν αυτές τις τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για μια ομαλή διαδικασία εξυγίανσης, μέχρι τον Ιούνιο του 2013, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα συμφέροντα των καταθετών.
Ηδη οι συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες, ώστε να είναι έτοιμες να καλύψουν το 10% των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια. Στόχος τους είναι να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές, αφού το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής θα είναι το «κλειδί» για να διατηρηθεί το ιδιωτικό μάνατζμεντ.
Οι συστημικές
Οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις 4 μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες ανέρχονται στα 27,5 δισ. ευρώ.
Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα κινηθούν συνολικά στα 18-19 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι ιδιώτες θα πρέπει να εισφέρουν κεφάλαια της τάξης του 1,8-1,9 δισ. ευρώ.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η επιτυχία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, αφού θα είναι ταυτόχρονα «ψήφος εμπιστοσύνης» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ας σημειωθεί ότι το ύψος των ΑΜΚ με κοινές μετοχές θα εξαρτηθεί από το ποσοστό κάλυψης μέσω των μετατρέψιμων ομολόγων ειδικού τύπου, των γνωστών CoCos. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν εκδώσει τα μετατρέψιμα ομόλογα, που θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο.
Εφη Καραγεώργου-Eθνος

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP