Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013

Η Κίνα και το μαχητικό έκτης γενεάς

Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι η  Κίνας δεν είναι μόνο το μοναδικό κράτος στον κόσμο, που υλοποιεί ταυτοχρόνως δύο προγράμματα για την παραγωγή μαχητικών πέμπτης γενεάς, αλλά και διαθέτει ενεργό πρόγραμμα για τη σχεδίαση μαχητικού έκτης γενεάς αναφέρει ο ρωσικός...
τύπος.
Στο παρελθόν η ύπαρξη παρόμοιων σχεδίων ήταν αντικείμενο μόνο φημολογιών. Όμως πρόσφατα η ύπαρξη του προγράμματος επιβεβαιώθηκε από τον κινεζικό Τύπο. Θεωρείται πιθανό ότι οι εργασίες για τη ναυπήγηση μαχητικών έκτης γενεάς θα αρχίσουν σε μεγάλη κλίμακα την επόμενη δεκαετία.
Την προσοχή των αναλυτών προσέλκυσε άρθρο στην «Κινεζική Βιομηχανική Εφημερίδα», όπου γίνεται λόγος για την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποιημένης σχεδίασης στην Αεροπορική Βιομηχανία του Σενιάν. Στο άρθρο αναφέρεται ότι η Κίνα έχει ήδη εγκαινιάσει τη βάση για την αυτοματοποιημένη σχεδίαση του αεροσκάφους έκτης γενεάς.
Εάν ως προς τα αεροπλάνα πέμπτης γενεάς μέχρι σήμερα στους σχετικούς επαγγελματικούς κύκλους έχουν διαμορφωθεί ορισμένα κριτήρια, όπως η μειωμένη ανιχνευσιμότητα, η μεγάλη ευελιξία και καταδρομική υπερηχητική ταχύτητα, ως προς τα αεροσκάφη έκτης γενεάς δεν υπάρχουν ενιαία κριτήρια.
Με τις τεχνικές προκαταρκτικές μελέτες τέτοιων αεροπορικών συστημάτων ασχολούνται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Ειδικότερα η εταιρεία Lockheed Martin παρουσίασε την περασμένη χρόνια σχέδια ενός τέτοιου μελλοντικού αεροπλάνου.
 Εκτιμάται ότι μπορεί να είναι μη επανδρωμένο και να είναι εξοπλισμένο με όπλα νέας κατηγορίας, πιο συγκεκριμένα ηλεκτρομαγνητικά κανόνια ή λέιζερ, αλλά και να αναπτύσσει ακόμη μεγαλύτερη καταδρομική ταχύτητα και να διαθέτει ευρύτερη ακτίνα πτήσης από ό,τι τα αεροσκάφη πέμπτης γενεάς.
Παρ’ όλ’ αυτά ακόμη και στις ΗΠΑ η διαδικασία δημιουργίας μαχητικών έκτης γενεάς βρίσκεται προς το παρόν στο πιο αρχικό στάδιό της σχεδίασης των απαιτήσεων και των βασικών προσεγγίσεων προς τα μαχητικά αυτού του τύπου.
 Εργασίες προς αυτήν την κατεύθυνση βρίσκονται σε εξέλιξη και στην Αεροπορία και στο Ναυτικό των ΗΠΑ. Πάντως εκτιμάται ότι αεροσκάφη έκτης γενεάς θα εμφανιστούν όχι πριν το 2030 και πιθανότατα τις δεκαετίες 2040-2050.
Για τις απαιτήσεις, τις οποίες έχουν οι Κινέζοι στρατιωτικοί από τα αεροπλάνα έκτης γενεάς, είναι γνωστά ακόμη λιγότερα από ό,τι στα ανάλογα προγράμματα της Δύσης.
Το πρόγραμμα σχεδίασης μαχητικών έκτης γενεάς ταυτοχρόνως με τα δύο προγράμματα για τα αεροπλάνα πέμπτης γενεάς, είναι άλλη μια επιβεβαίωση του ότι η Κίνα βλέπει τον εαυτό της σε μακροπρόθεσμη προοπτική ως τη μελλοντική στρατιωτική υπερδύναμη, η οποία θα στέκεται ως ίση έναντι των ΗΠΑ και κάπου θα τις υπερβαίνει.
Είναι πιθανό ότι οι μεγάλης κλίμακας εργασίες για τη ναυπήγηση των μαχητικών έκτης γενεάς θα ξεκινήσουν μόνο την επόμενη δεκαετία. Οι επιτυχίες της Κίνας σε αυτόν τον ανταγωνισμό θα εξαρτηθούν κυρίως από την αποτελεσματικότητα της πολιτικής υποστήριξης των θεμελιωδών φυσικών επιστημών και μεταρρύθμισης των Πανεπιστημίων, που ακολουθείται τώρα, καθώς και από την κατάσταση των βασικών κλάδων της βιομηχανίας, όπως η μεταλλουργία, η παραγωγή αεροπορικών ανταλλακτικών, η ηλεκτρονική βιομηχανία κ.ο.κ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP