Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΝΕΝ: Ανακοίνωση για την απεργία

 Ο Έλληνας ναυτεργάτης έχει να αντιμετωπίσει τους φθηνούς αλλοδαπούς ! ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΜΑΣ ! Και αφήστε κουκουέδες , συριζαίους να μιλούν για ρατσισμό και τους καραβοκύρηδες για ανταγωνιστηκότητα !
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ βρίσκεται με σταθερότητα και συνέπεια στην πρωτοπορία των αγώνων του Ναυτεργατικού κινήματος για την αντίσταση και ανατροπή της βάρβαρης και αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που ιδιαίτερα την περίοδο των τριών μνημονίων έχει οδηγήσει στην συντριβή των κοινωνικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των Ναυτεργατών που κερδήθηκαν...
και με πολύχρονους αγώνες τα τελευταία 40 χρόνια.

Θεωρούμε πρωταρχικής σημασίας ζήτημα σε αυτές τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες ο Ναυτεργατικός μας κόσμος να δώσει τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ενωμένος για να μην περάσει η αντιναυτεργατική επίθεση κυβέρνησης – τρόικας – εφοπλιστών.

Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή ομόφωνα η πρόταση της ΠΕΝΕΝ για κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης καθώς επίσης και η πρότασή μας για την οργάνωση και διεξαγωγή της απεργίας.

Συνάδελφοι,

Με το περιβόητο πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ που έδωσε στην δημοσιότητα ο υπηρέτης των εφοπλιστών και της τρόικας υπουργός της τρικομματικής κυβέρνησης κ. Μουσουρούλης μεθοδεύεται:

· Ο εκδιωγμός χιλιάδων Ελλήνων Ναυτεργατών από την επιβατηγό Ναυτιλία – ξενοδοχειακό προσωπικό και όχι μόνο – στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της αντιμετώπισης της κρίσης. Αυτό γίνεται με την τροποποίηση του ΠΔ 177/74 που καθορίζει τις οργανικές συνθέσεις των Ε/Γ πλοίων, με την κατάργηση της δεκάμηνης δρομολόγησης και ναυτολόγησης των Ναυτικών που υπηρετούν στα Ακτοπλοϊκά πλοία. Στα ταχύπλοα από 7 μήνες ο χρόνος ναυτολόγησης των πληρωμάτων περιορίζεται στους 3 + 1 !!!

· Το τερατούργημα - σχέδιο νόμου του ΥΝΑ καταργεί στην ουσία τον θεσμό των ΣΣΕ στην ποντοπόρο Ναυτιλία και καθιερώνει τις ατομικές συμβάσεις στα κατώτερα πληρώματα με στόχευση την δραστική μείωση των μισθών που προβλέπεται να είναι οι ίδιοι με των χαμηλόμισθων αλλοδαπών.

· Ταυτόχρονα πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε από την τρικομματική κυβέρνηση το φορομπηχτικό νομοσχέδιο με το οποίο από 1/1/2013 η φορολογία των Ναυτικών αυξάνεται στους αξιωματικούς από 6% σε 15% και στα κατώτερα πληρώματα από 3% σε 10%!!!

Την ίδια στιγμή οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) άφησαν ανέγγιχτο το προκλητικό και σκανδαλώδες φορολογικό καθεστώς των εφοπλιστών οι οποίοι απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές από το ελληνικό κράτος.

Είναι χαρακτηριστικό όπως έχει καταγγείλει η ΠΕΝΕΝ ότι με τις νέες ρυθμίσεις η φορολογία των εφοπλιστών διαμορφώνεται ως εξής: Πλοιοκτήτης με 1 πλοίο χωρητικότητας 38.000 κόρων (15 ετών) πληρώνει ετήσια φορολογία όσο ο Α΄ Πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός!!!

Επίσης η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου δίνει νέο δώρο στους εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στις άγονες γραμμές (επιβάλλεται τέλος 10% επί των εσόδων που θα έχουν τα λιμενικά ταμεία υπέρ της χρηματοδότησης των άγονων γραμμών).

Παράλληλα στον χώρο της ευρύτερης επιβατηγού ναυτιλίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει διαμορφωθεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση αφερεγγυότητας πολλών ναυτιλιακών εταιριών που καθυστερούν συστηματικά την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών επί σειρά μηνών χωρίς να επεμβαίνει κανείς για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την αυστηρή εφαρμογή της ΣΣΕ.

Η ΠΕΝΕΝ τονίζει την ανάγκη να τερματιστεί το καθεστώς της ατιμωρησίας των εφοπλιστικών εταιριών και να δοθούν αμέσως οι απλήρωτοι μισθοί και τα οφειλόμενα αναδρομικά που εκκρεμούν πάνω από 2 χρόνια!


Με την απεργιακή μας κινητοποίηση παλεύουμε και διεκδικούμε:

- Ανάκληση όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που μειώνουν τις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις,

- Υπογραφή και ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

- Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων και την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας.

- Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτη (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία) προς τις οικογένειες των Ναυτικών στον φυσικό τους φορέα τον Οίκο Ναύτη.

Συνάδελφοι,

Πρέπει να πορευθούμε στον δρόμο του αγώνα με ενότητα, συσπείρωση, αποφασιστικότητα και υψηλό αγωνιστικό φρόνημα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την υπονόμευση και ακύρωση των κατακτήσεών μας, δεν πρέπει να αποδεχθούμε τον διωγμό μας από την ναυτιλία, πρέπει και έχουμε την δύναμη να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε και να οδηγήσουμε σε υποχώρηση και αναδίπλωση την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης των εφοπλιστών και της τρόικας.

Πειραιάς 28/1/2013

                                                 Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

                                                     Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP