Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Μαύρη φτώχεια οι εφοπλιστές . Eπενδυτικό ''μπαράζ'' ναυπήγησης νέων πλοίων LNG

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τους Έλληνες εφοπλιστές, πολλοί εκ των οποίων έχουν επιδοθεί σε ένα επενδυτικό «μπαράζ» ναυπήγησης νέων πλοίων μεταφοράς του.

Όσο η ζήτησή του αυξάνεται και οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για εκτόξευσή της μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, οι ελληνικές... εταιρίες επιδιώκουν για ακόμη μια φορά να κυριαρχήσουν σε μια επικερδέστατη ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Tο 2012 οι αγορές και τα συμβόλαια για πλοία LNG ξεπέρασαν το 34% του συνόλου της αξίας των ελληνικών επενδύσεων, σύμφωνα με την Clarkson. Ο υπάρχων παγκόσμιος στόλος των πλοίων LNG είναι μεταφορικής ικανότητας 53 εκατ. κυβικών μέτρων, ενώ ως το 2030, ο στόλος θα πρέπει να αυξηθεί από τα 360 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου που είναι σήμερα, στα 900, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει η προσφορά την ζήτηση για μεταφορά.

Η άνοδος των εισαγωγών από Κίνα και Ινδία τόσο από το Κατάρ, όσο και από την Αυστραλία, αυξάνει τις προοπτικές για τους πλοιοκτήτες, ενώ υπολογίζεται ότι τα κράτη που θα εισάγουν φυσικό αέριο μέχρι το 2030 θα ανέρχονται σε 40. Και από την στιγμή μάλιστα, που η ναύλωση πλοίων για τη μεταφορά του είναι περισσότερο προσιτή οικονομικά σε σχέση με την κατασκευή ή διοχέτευσή του μέσω αγωγών, οι περισσότερες χώρες στρέφονται προς την πρώτη λύση.

Μέσα σε αυτό το ενεργειακό περιβάλλον που αλλάζει, οι Έλληνες εφοπλιστές δεν θα μπορούσαν παρά να διεκδικούν το δικό τους μερίδιο. Οι ελληνικές εταιρίες που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στα πλοία LNG είναι πολλές. Οι ήδη υπάρχουσες σίγουρα θα προσπαθήσουν να ισχυροποιηθούν περαιτέρω, ενώ δεν αποκλείεται και νεοεισερχόμενοι παίκτες να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο.

Οι 8 πρωταγωνιστές των «χρυσών» παραγγελιών

Οι Έλληνες εφοπλιστές που διαχειρίζονται ή/ και προχωρούν σε νέες επενδύσεις πλοίων LNG είναι οι εξής:

Γ. ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗΣ: Μέσω της θυγατρικής του Maran Gas διαθέτει έναν στόλο από πέντε πλοία LNG, ενώ έχει υπό ναυπήγηση συνολικά 11. Πριν από λίγες ημέρες, η εταιρία υπέγραψε νέα συμβόλαια, για την κατασκευή 4 LNG Carriers, χωρητικότητας 174.000 κ.μ. συνολικής αξίας $840 εκ.

Π. ΛΙΒΑΝΟΣ: Η Gaslog, η οποία είναι εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά διαχειρίζεται έναν στόλο 12 πλοίων ενώ έχει σε εξέλιξη ένα ναυπηγικό πρόγραμμα για άλλα οκτώ σκαριά.

Γ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ: Έναν στόλο που αποτελείται από 3 LNG carriers και με άλλα επτά υπό ναυπήγηση «πλέει» η Dynagas στην... θάλασσα του φυσικού αερίου. Πρόσφατα το πλοίο «Ob River» μάλιστα, έγινε το πρώτο παγκοσμίως που διέσχισε το Βόρειο Πέρασμα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπό ναυπήγηση τέσσερα πλοία LNG Carriers έχει και η Cardiff Marine σε ναυπηγεία της Κίνας.

ΝΤ. ΜΑΡΤΙΝΟΣ: Η εταιρία Thenamaris έχει υπό παραγγελία τρία πλοία μεταφοράς υγραερίου.

Ν. ΤΣΑΚΟΣ: Με την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά TEN ο όμιλος Τσάκου έχει ένα LNG, ενώ υπέγραψε συμβόλαιο για την ναυπήγηση ενός ακόμη. Στόχος του είναι να δημιουργήσει σε βάθος χρόνου έναν στόλο, ο οποίος θα αποτελείται από 10 LNG.

Κ. ΦΩΣΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η Almi Tankers σχεδιάζει μέσω της Almi Gas τη ναυπήγηση έως και 8 LNG συνολικής αξίας 1,6 δισ. δολ., όμως ακόμη το πλάνο δεν έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Χ. ΒΑΦΕΙΑΣ: Ενδιαφέρον να επεκταθεί και στον τομέα των LNG έχει εκφράσει και ο Χάρης Βαφειάς της Stealthgas, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε επενδυτές.
dealnews.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP