Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Σύγκρουση στον χώρο της ναυτιλίας

Της Αγγελικής Καλλή

Μία εβδομάδα έντονης σύγκρουσης αρχίζει σήμερα στον χώρο της ναυτιλίας. Ως προαπαιτούμενο για την είσπραξη της τελευταίας δόσης από την τρόικα παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, σε συνάντησή του με την ηγεσία της ΠΝΟ, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του... υπουργείου Ναυτιλίας για τη ναυτική εργασία και τα οποία οδηγούν σε έξοδο από τα επιβατηγά πλοία μεγάλο αριθμό ναυτικών.

Ο υπουργός φέρεται να εξήγησε ότι αν δεν λαμβάνονταν αυτές οι αποφάσεις τότε σε λίγους μήνες δεν θα υπήρχαν ελληνικά πλοία ούτε στο Αιγαίο ούτε στην Αδριατική.

Η ηγεσία της ΠΝΟ απάντησε ότι δεν πρόκειται να τα αποδεχθεί και ήδη από την Πέμπτη αρχίζει τις κινητοποιήσεις της με 48ωρη απεργία. Ενδεικτικό της σκληρής στάσης που θα κρατήσει η ομοσπονδία είναι ότι αύριο δίνει συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσει τις θέσεις της, κάτι το οποίο απέφευγε να κάνει σε προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Μέτρα

Μέχρι τώρα τα μέτρα των κυβερνήσεων στο πλαίσιο των δύο προηγούμενων μνημονίων δεν είχαν θίξει τα εργασιακά των ναυτικών και η ανεργία τους που είχε αυξηθεί οφειλόταν στη διεθνή ναυτιλιακή κρίση ή στην ελληνική κρίση, που έχει οδηγήσει πολλά πλοία στο να «δέσουν» λόγω μειωμένης επιβατικής κίνησης.

Αυτή τη φορά, όμως, η ΠΝΟ υπολογίζει ότι τα μέτρα τα οποία φέρνει το υπουργείο Ναυτιλίας θα οδηγήσουν στην ανεργία έναν πολύ μεγάλο αριθμό ναυτικών στην ακτοπλοΐα και περίπου το 40% των πληρωμάτων που είναι ναυτολογημένα στα επιβατηγά - οχηματαγωγά των γραμμών της Αδριατικής.

Ο αντίλογος των εταιρειών είναι ότι από την ακτοπλοΐα μπορεί να οδηγηθούν στην απόλυση σε κάποια πλοία 4 με 5 ναυτικοί γενικών καθηκόντων, ενώ σε ορισμένα άλλα λόγω των αναγκών των δρομολογίων θα διασωθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Οσον αφορά την Αδριατική, επιχειρηματολογούν ότι η μείωση των συνθέσεων θα ισοσταθμίσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας με την ιταλική, ενώ στην αντίθετη περίπτωση οι απολύσεις θα ήταν περισσότερες, καθώς όλες οι εταιρείες θα αναγκάζονταν να ναυλώσουν ιταλικά πλοία.

Οι τάσεις που υπάρχουν στην ΠΝΟ είναι οι απεργιακές της κινητοποιήσεις να συνεχιστούν και μετά την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να έχουν καταθέσει στο υπουργείο Ναυτιλίας τις θέσεις τους τα κόμματα της κυβέρνησης, ενώ στόχος του κ. Μουσουρούλη είναι το νομοσχέδιο να έχει έρθει στη Βουλή μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.
imerisia.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP