Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

Μέχρι τον Ιούνιο χωρίς επίδομα οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι δικαιούχοι!

 Στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες δικαιούχοι των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων του ΟΓΑ καθώς και των αναπηρικών επιδομάτων που χορηγούνται από το ΙΚΑ. Χωρίς τα «πολύτιμα» επιδόματα τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο
αναμένεται να μείνουν οι χιλιάδες δικαιούχοι με το εύλογο... ερώτημα να εγείρεται, πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το νόμο 4093 καταργούνται τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα που δίνονταν μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, ενώ θα δίνονται με νέα κριτήρια στους δικαιούχους από φέτος. Μέχρις εδώ, όλα καλά, ωστόσο η ασάφεια του νέου νόμου και η κωλυσιεργεία του υπουργείου Οικονομικών δημιουργεί τεράστιο κενό αλλά και σοβαρό πρόβλημα στην καταβολή των επιδομάτων. Οι αντιδράσεις των πολυτέκνων έχουν ήδη εκφραστεί και αναμένονται να εντατικοποιηθούν.

Πιο συγκεκριμένα, ο σχετικός νόμος 4093 δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία μέτα τον Ιούνιο για τις τρέχουσες πληρωμές καθώς για την καταβολή των πολυτεκνικών επιδομάτων και την ένταξη των δικαιούχων βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων και τη δομή της οικογένειας σε κατηγορίες Α', Β' και Γ΄, όπως ορίζει ο νόμος, προαπαιτείται η κατάθεση του εκκαθαριστικού του 2012.

Μέχρι λοιπόν την κατάθεση του εκκαθαριστικού που προβλέπεται έως τον Ιούνιο, κανένας δικαιούχος δεν πρόκειται να λάβει το επίδομα, ενώ δεν έχει καθοριστεί αν θα το λάβουν αναδρομικά για τους «κενούς» μήνες.

«Σκοπός είναι οι δικαιούχοι να καταθέσουν τα εκκαθαριστικά τους όσο νωρίτερα γίνεται για να μην χάσουν και άλλους μήνες χωρίς το επιδομά τους» εξηγεί στο newpost η προϊσταμένη του τμήματος οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ, Μαρία Παπαδοπούλου. «Αφού το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει στον έλεγχο των εισοδημάτων τους μέσω του Taxsis, οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν την αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να αρχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα που δικαιούνται με το νέο νόμο έπειτα από έναν τουλάχιστον μήνα από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης» προσθέτει.

Τα επιδόματα θα χορηγούνται σε 3 μήνη βάση, ένα μήνα αργότερα από την αρχική αίτηση και θα αφορά και τις μονογονεϊκές οικογένειες με ένα παιδί και πάνω.

Να σημειωθεί ότι το επίδομα του τρίτου παιδιού, που είχε θεσπιστεί για την λύση του δημογραφικού προβλήματος, καταργείται εντελώς, όπως και η ισόβια σύνταξη στις πολύτεκνες μητέρες και το επίδομα γέννας.

Την ίδια ώρα, καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στις εκκρεμότητες που αφορούν στο παλιό επίδομα, μέρος των οποίων θα καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου και στο τέλος Μαρτίου.

«Η ασάφεια και η πολυπλοκότητα του νέου νόμου θα προκαλέσει σοβαρή ταλαιπωρία στους πολύτεκνους δικαιούχους, οι οποίοι θα αργήσουν να ξαναπάρουν το επίδομά τους» αναφέρει η κυρία Παπαδοπούλου.

Αν και το ΥΠΟΙΚ μερίμνησε να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος κατάργησης των επιδομάτων, δεν φαίνεται να ασχολείται με τις τραγικές καθυστερήσεις που προκύπτουν στη χορήγηση των νέων «τσεκουρωμένων» επιδομάτων που αφορούν μάλιστα λιγότερους δικαιούχους από ότι το 2012.

Ουδείς επίσης από τους αρμοδίους στο ΥΠΟΙΚ μεριμνά για το πώς θα καταφέρουν να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν δεκάδες δυσβάσταχτους φόρους χωρίς έστω το ελάχιστο βοήθημα- επίδομα που δικαιούνται ως τρίτεκνοι και πολύτεκνοι.

Τι δικαιούνται τρίτεκνοι και πολύτεκνοι:

- 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί για τρία παιδιά και με εισόδημα ως 11.000 ευρώ. Για 4 παιδιά 40 ευρώ ανά παιδί δικαιούνται όσοι έχουν εισόδημα ως 12.000 ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό για κάθε παιδί λαμβάνουν όσοι έχουν 5 παιδιά και εισόδημα ως 13.000 ευρώ.

- 26,67 ευρώ δικαιούνται οι τρίτεκνοι που έχουν εισόδημα από 11.000 ως 22.000 ευρώ, όσοι έχουν τέσσερα παιδιά και εισόδημα από 12.000 ως 24.000 ευρώ και όσοι έχουν πέντε παιδιά και εισόδημα από 13.000 ως και 26.000 ευρώ.

- Το επίδομα πέφτει στα 13,33 ευρώ για τρίτεκνους με εισόδημα από 22.000 ως 33.000 ευρώ, για όσους έχουν τέσσερα παιδιά και εισόδημα από 24.000 ως 36.000 ευρώ και όσοι έχουν πέντε παιδιά και εισόδημα από 26.000 ως 39.000 ευρώ.

Παρόμοια καθυστέρηση αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι δικαιούχοι των αναπηρικών επιδομάτων που χορηγούνται από το ΙΚΑ καθώς και εκει τα νέα επιδόματα που περικόπηκαν κατά πολύ χρήζουν πλήθους δικαιολογητικών ώστε να επικυρωθεί η χορήγησή τους το προσεχές διάστημα.

Αναστασία Γαλάνη-newpost

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP