Μέχρι τον Ιούνιο χωρίς επίδομα οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι δικαιούχοι!
αναμένεται να μείνουν οι χιλιάδες δικαιούχοι με το εύλογο... ερώτημα να εγείρεται, πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με το νόμο 4093 καταργούνται τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα που δίνονταν μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, ενώ θα δίνονται με νέα κριτήρια στους δικαιούχους από φέτος. Μέχρις εδώ, όλα καλά, ωστόσο η ασάφεια του νέου νόμου και η κωλυσιεργεία του υπουργείου Οικονομικών δημιουργεί τεράστιο κενό αλλά και σοβαρό πρόβλημα στην καταβολή των επιδομάτων. Οι αντιδράσεις των πολυτέκνων έχουν ήδη εκφραστεί και αναμένονται να εντατικοποιηθούν.
Πιο συγκεκριμένα, ο σχετικός νόμος 4093 δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία μέτα τον Ιούνιο για τις τρέχουσες πληρωμές καθώς για την καταβολή των πολυτεκνικών επιδομάτων και την ένταξη των δικαιούχων βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων και τη δομή της οικογένειας σε κατηγορίες Α', Β' και Γ΄, όπως ορίζει ο νόμος, προαπαιτείται η κατάθεση του εκκαθαριστικού του 2012.
Μέχρι λοιπόν την κατάθεση του εκκαθαριστικού που προβλέπεται έως τον Ιούνιο, κανένας δικαιούχος δεν πρόκειται να λάβει το επίδομα, ενώ δεν έχει καθοριστεί αν θα το λάβουν αναδρομικά για τους «κενούς» μήνες.
«Σκοπός είναι οι δικαιούχοι να καταθέσουν τα εκκαθαριστικά τους όσο νωρίτερα γίνεται για να μην χάσουν και άλλους μήνες χωρίς το επιδομά τους» εξηγεί στο newpost η προϊσταμένη του τμήματος οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ, Μαρία Παπαδοπούλου. «Αφού το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει στον έλεγχο των εισοδημάτων τους μέσω του Taxsis, οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν την αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να αρχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα που δικαιούνται με το νέο νόμο έπειτα από έναν τουλάχιστον μήνα από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης» προσθέτει.
Τα επιδόματα θα χορηγούνται σε 3 μήνη βάση, ένα μήνα αργότερα από την αρχική αίτηση και θα αφορά και τις μονογονεϊκές οικογένειες με ένα παιδί και πάνω.
Να σημειωθεί ότι το επίδομα του τρίτου παιδιού, που είχε θεσπιστεί για την λύση του δημογραφικού προβλήματος, καταργείται εντελώς, όπως και η ισόβια σύνταξη στις πολύτεκνες μητέρες και το επίδομα γέννας.
Την ίδια ώρα, καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στις εκκρεμότητες που αφορούν στο παλιό επίδομα, μέρος των οποίων θα καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου και στο τέλος Μαρτίου.
«Η ασάφεια και η πολυπλοκότητα του νέου νόμου θα προκαλέσει σοβαρή ταλαιπωρία στους πολύτεκνους δικαιούχους, οι οποίοι θα αργήσουν να ξαναπάρουν το επίδομά τους» αναφέρει η κυρία Παπαδοπούλου.
Αν και το ΥΠΟΙΚ μερίμνησε να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος κατάργησης των επιδομάτων, δεν φαίνεται να ασχολείται με τις τραγικές καθυστερήσεις που προκύπτουν στη χορήγηση των νέων «τσεκουρωμένων» επιδομάτων που αφορούν μάλιστα λιγότερους δικαιούχους από ότι το 2012.
Ουδείς επίσης από τους αρμοδίους στο ΥΠΟΙΚ μεριμνά για το πώς θα καταφέρουν να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν δεκάδες δυσβάσταχτους φόρους χωρίς έστω το ελάχιστο βοήθημα- επίδομα που δικαιούνται ως τρίτεκνοι και πολύτεκνοι.
Τι δικαιούνται τρίτεκνοι και πολύτεκνοι:
- 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί για τρία παιδιά και με εισόδημα ως 11.000 ευρώ. Για 4 παιδιά 40 ευρώ ανά παιδί δικαιούνται όσοι έχουν εισόδημα ως 12.000 ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό για κάθε παιδί λαμβάνουν όσοι έχουν 5 παιδιά και εισόδημα ως 13.000 ευρώ.
- 26,67 ευρώ δικαιούνται οι τρίτεκνοι που έχουν εισόδημα από 11.000 ως 22.000 ευρώ, όσοι έχουν τέσσερα παιδιά και εισόδημα από 12.000 ως 24.000 ευρώ και όσοι έχουν πέντε παιδιά και εισόδημα από 13.000 ως και 26.000 ευρώ.
- Το επίδομα πέφτει στα 13,33 ευρώ για τρίτεκνους με εισόδημα από 22.000 ως 33.000 ευρώ, για όσους έχουν τέσσερα παιδιά και εισόδημα από 24.000 ως 36.000 ευρώ και όσοι έχουν πέντε παιδιά και εισόδημα από 26.000 ως 39.000 ευρώ.
Παρόμοια καθυστέρηση αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι δικαιούχοι των αναπηρικών επιδομάτων που χορηγούνται από το ΙΚΑ καθώς και εκει τα νέα επιδόματα που περικόπηκαν κατά πολύ χρήζουν πλήθους δικαιολογητικών ώστε να επικυρωθεί η χορήγησή τους το προσεχές διάστημα.
Αναστασία Γαλάνη-newpost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου