Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ένας χρόνος από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία

Φόρο τιμής αποτίει την Κυριακή η Ιαπωνία στα χιλιάδες θύματα του σεισμού και του επακόλουθου τσουνάμι που έπληξε πριν από ένα χρόνο τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή των τελευταίων 25 ετών.

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η ζωή...
 σταμάτησε στις 14:46' τοπική ώρα (07:46' ώρα Ελλάδος) ακριβώς τη στιγμή που ένας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 9 βαθμών συγκλόνισε τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου του 2011 καλύπτοντας με κύματα αρκετών δεκάδων μέτρων την ακτή.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν και ένα λεπτό σιγής τηρήθηκε στα εμπορικά σημεία του Τόκιο και των μεγάλων πόλεων στη μνήμη των 19.000 νεκρών και αγνοουμένων.

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο, ο οποίος πρόσφατα βγήκε από το νοσοκομείο ύστερα από μια επέμβαση στην καρδιά και ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα θα εκφωνήσουν ομιλίες σε μια τελετή στο Εθνικό Θέατρο του Τόκιο η οποία θα αναμεταδοθεί από την τηλεόραση.

Αντιπυρηνικοί ακτιβιστές έχουν οργανώσει διαδηλώσεις στο Τόκιο, στην πόλη της Φουκουσίμα και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, ενώ στις πληγείσες περιοχές οι επιζήσαντες θα ανάψουν χιλιάδες κεριά για να τιμήσουν τα θύματα της καταστροφής.

Στο λιμάνι Ισινομάκι, το οποίο επλήγη από ένα τεράστιο παλιρροιακό κύμα μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων μοίρασαν λουλούδια στις οικογένειες των θυμάτων προκειμένου αυτές να τα αφήσουν στα μνήματα των δικών τους ανθρώπων.

Σε μια επιστολή που δημοσίευσε στο Σαββατιάτικο φύλλο η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, ο πρωθυπουργός Νόντα τονίζει ότι η τραγωδία της 11ης Μαρτίου σφράγισε τη μνήμη του έθνους.

"Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας που χάθηκαν στην καταστροφή", γράφει.

"Ούτε θα ξεχάσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη που δέχθηκε η Ιαπωνία από το εξωτερικό. Γι αυτό νιώθουμε βαθιά υποχρεωμένοι και πάντα ευγνώμονες".

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να επισπευθεί η ανοικοδόμηση στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές, να αποψιλωθεί το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, να καθαριστούν τα εδάφη που μολύνθηκαν από τη ραδιενέργεια και η ιαπωνική οικονομία να ανακάμψει.

Ωστόσο για τις οικογένειες 3.200 αγνοουμένων, επιτακτική προτεραιότητα παραμένει να βρεθούν οι σοροί των δικών τους και να αναπαυθούν εν ειρήνη.

Στη νομαρχία Ιουάτε όπου τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι, 300 αστυνομικοί και 80 μεθοριακοί φρουροί έχουν κινητοποιηθεί για μια νέα επιχείρηση ελέγχου κατά μήκος της ακτής.

Στη γειτονική νομαρχία της Φουκουσίμα εκατοντάδες αστυνομικοί και εθελοντές επί δύο ημέρες πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό των σορών τουλάχιστον 200 ανθρώπων. Οι σοροί μπορεί να βρίσκονται εντός της απαγορευμένης ζώνης των 20 χλμ. γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, αφότου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πάντα για να γλιτώσουν από τη ραδιενέργεια.

Στο Νιχονματσού, η 71χρονη Γιοσίκο Κάνο η οποία διαμένει σε ένα προσωρινό κατάλυμα από τότε που εγκατέλειψε το σπίτι της στη μολυσμένη από ραδιενέργεια πόλη Ναμιέ, προσεύχεται για τη μνήμη των θυμάτων:

"Ήταν μια χρονιά φόβου και αγωνίας... πριν από ένα χρόνο, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν εδώ. Η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να μην τελειώσω τη ζωή μου εδώ".

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP